Szerző: Dojcsák Dániel

2013. október 30. 11:58

Animgiffel és SMS-sel erősít a Hangouts

Ádáz harc dúl a mobilos azonnali üzenetküldők piacán, ráadásul a legtöbb szereplő számára a funkció nem tartozik a fő tevékenységek közé, bevételt nem termel, így a chatelést piaci alapokon kínálók elég nehéz helyzetben vannak. Most éppen a Google nézett szét és másolta le a konkurensek összes jó tulajdonságát.

Vic Gundotra ma bejelentette a Google Hangouts legújabb verzióját, amiben főként praktikus, hétköznapi fejlesztések jönnek. A kliens eddig is megfelelően működött, alapvetően szép is volt, de hiányzott belőle néhány kritikus dolog, ami életszerűvé tette. Szerencsére a Google ezúttal nem engedte szabadjára a mérnöki fantáziát és nem kezdte megreformálni a mobilos csetelést, nem talált ki új alapvetéseket, hanem egyszerűen betömködte a lyukakat. Inspirációnak láthatóan a piacon lévő többi klienst használta, így egy nagyon erős, univerzális versenyző jön létre, ami mögött ráadásul ott áll körülbelül 1 milliárd androidos készülék is.

A kevésbé fontos, de egyébként érdekes új képességek egyike az animált GIF-ek megjelenítése, küldése és kezelése. Nincs annál kedvesebb dolog, mint amikor az ember az érzelmeit, gondolatait egy animgiffel fejezi ki, ezt úgy látszik, a Google is belátta. A Tumblr által piedesztálra emelt műfaj mainstreammé válik, be kell látni, hogy enélkül egy üzenetküldő platform nem lehet teljes. Érdekes például, hogy a Facebook még mindig tartja magát és talán érthető üzleti megfontolásból nem engedi hírfolyamában az izgő-mozgó animációkat.

Hol vagy?

A másik újdonság a helymegosztás. Valóban az egyik leggyakoribb kérdés chaten vagy sms-ben, hogy “hol vagy?” Legtöbbször erre csak erősen relatív válaszokat tudunk adni, mint “mindjárt otthon”, “már elindultam” vagy “dugóban”. Az új Hangouts viszont ennél sokkal specifikusabb lesz, egy klikkel tudunk küldeni egy Maps metszetet aktuális pozíciónkról. Ez a Viberben már jó ideje létezik, a Google esetében viszont azért egyszerűbb a szituáció, mert a Google+ Locations egyébként is kezeli ezt az információt, illetve a megjelenítés is házon belül történik a Google Maps-ben. Az átküldött térképről azonnal indíthatunk navigációt, keresést vagy bármit, amit a térképen egyébként tudunk csinálni.

A következő változás az lesz, hogy mostantól a Hangouts is képes kezelni az sms üzeneteket, hasonlóan a Facebook Messengerhez vagy az iOS-es iMessages-hez. Android alatt ez nem nagy varázslat, bármelyik app kérhet és kaphat hozzáférést az üzenetekhez, sokan eddig is lecserélték a gyári üzenetküldő appot. Állítólag a 4.4 KitKat-ben a Hangouts akár a beépített alapszintű SMS appot is lecserélheti, helyére léphet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A legtöbb felhasználó számára azonban kényelmes lehet, hogy az egyébként is a Google címjegyzékben kezelt ismerőseivel folytatott kommunikációt nem két dimenzióban kezeli, hanem attól függetlenül, hogy van-e mobilinternet vagy nincs, egy programban. Az iOS iMessage appjából is ismerős a helyzet, csupán arra kell figyelni, hogy akinek drága az sms küldés, az ismerje fel, ha nem IP-alapon cseveg, ezt a Hangouts megfelelően jelzi is az információk szerint.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó

A videóhívások is megújulnak a szöveges kommunikáció mellett, bár itt nem maga a felület, hanem a videó minősége változik. A Google bemutatója szerint az eddig sötét, sziluettes képeket a Google algoritmusa automatikusan feljavítja, beállítva az arc láthatóságához megfelelő fényerőt, kontrasztot. Ráadásul a jövőben minden videóhívás alapértelmezetten HD-minőségben megy majd, függetlenül attól, hogy mobilon vagy asztali gépen indítjuk el.

Az új verzió egyelőre még nem érhető el, de a hivatalos közlés szerint a következő napokban fokozatosan kapja meg minden felhasználó a mobilos kliens frissítését, míg a webes On Air frissítés, ami a közvetítéseket, megbeszéléseket teszi kényelmesebbé, még pár hetet várat magára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról