Szerző: Koi Tamás

2013. október 30. 12:06

Közel 150 ezer háztartásba kerül támogatással set-top box

Csütörtökön, 12:30-kor megszűnik Magyarországon az analóg televíziós műsorszórás, ezt követően az ország egész területén már csak digitális vételi módon lehet tető- vagy szobaantennával tévézni. A hatóság eddig több mint 120 ezer set-top boxot szerelt be a rászorulóknak, a végső szám elérheti a 150 ezret.

Csütörtökön 12:30-kor véget ér az analóg földfelszíni sugárzású televíziózás korszaka Magyarországon, az első, júliusi ütemet követően az ország északnyugati és délkeleti részein is átállnak az adók digitális földfelszíni (DVB-T) adásra. Az első ütem az előzetes félelmek ellenére teljesen fájdalommentesen zajlott, a Nemzeti Média- és HÍrközlési Hatóság (NMHH) és az Antenna Hungária szakemberei a második ütemre is hasonlóan sima átállásra számítanak.

Meg sem állnak 150 ezerig

A szociálisan rászoruló családok számára az NMHH az év első felében támogatási programot indított, melynek keretében vételi eszközhöz, vagy kedvezményes előfizetéshez juthattak az igénylők. A hatóság szakemberei eddig több mint 135 ezer támogatásra jogosult háztartásban szerelték be ingyenesen a digitális vételi eszközöket, vagy biztosították a kedvezményes előfizetéses csomagokhoz való hozzáférést. Akárcsak az első ütemnél, úgy a második ütem területén élők továbbra is jelezhetik támogatási igényüket, és az átállás után még egy hónapig, november 30-ig, kérhetik a digitális vételi eszközök telepítését.


A támogatási konstrukció tartalmazza a beszerelést is

A támogatási konstrukció igénybevétele kapcsán Zsuppán Attila, az NMHH szóvivője elmondta, a 135 ezer, támogatásra jogosult háztartás túlnyomó része, mintegy 121 ezer háztartás beltéri egységet és antennát igényelt, nem egészen 2000 családhoz jutott műholdas vételi szett, emellett mintegy tízezren kértek támogatott előfizetést. A digitális vételhez szükséges DVB-T beltéri egység, valamint az antenna, illetve a szerelés és oktatás/támogatás háztartásonként mintegy 25 ezer forintba került, erre, illetve a digitális átállás egyéb (pl. kommunikációs) költségeire összesen 8 milliárd forintot különített el a hatóság.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az átállásból a kereskedők, illetve a platform működését biztosító Antenna Huingária is profitált, illetve profitálhat. Tóth András, a francia tulajdonú műsorszóró cég szóvivője a mai sajtótájékoztatón elmondta, egyes felmérések szerint a kiskereskedelmi csatornákon eddig mintegy 350 ezer DVB-T dekóder fogyott, vagyis a támogatott konstrukcióval együtt az üzembe helyezett DVB-T vételi eszközök száma márciustól szeptemberig megközelítette a félmilliót.

Új csatornák, növekvő mobilnet-lefedettség

Az analóg tévéadás lekapcsolásával felszabaduló frekvenciák egy részét az Antenna Hungária hasznosítja majd, a cég ugyanis a hatósággal kötött korábbi szerződése értelmében két további digitális multiplex elindítására jogosult. Tóth András a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az új multiplexek bekapcsolása mindenképpen csatornabővítést fog eredményezni a digitális földfelszíni platformon, ám erről további konkrétumokat egyelőre nem árult el a műsorszóró szóvivője.

Az analóg lekapcsolást követő sávátrendezési szakasz (ez november végén zárul a tervek szerint) után megnyílik az út a 800 MHz-es frekvenciasáv három 10 MHz-es blokkjának értékesítése előtt - ezt a frekvenciaszeletet mobil szélessávú szolgáltatások nyújtására lehet használni, nagy területi lefedettséggel. A hatóság szóvivője a sajtótájékoztatón utalt rá, hogy az állam szándékai szerint várhatóan még idén nyilvánossá válhatnak annak az aukciónak a feltételei, melyen új és meglévő piaci szereplők egyaránt indulhatnak a 800 MHz-es sáv három szabad, illetve felszabaduló blokkjának használati jogáért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról