Szerző: Koi Tamás

2013. október 28. 17:00

Egy pályázó viheti a 450 MHz-es sáv szabad blokkját

Egyetlen pályázó kezébe kerülhetnek a 450 MHz-es frekvenciasáv jelenleg szabad blokkjai, melynek pályázati feltételeit ma tette közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Pályázatot hirdet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 450 MHz-es frekvenciasáv jelenleg szabadon lévő blokkjainak használati jogára - áll a hatóság hétfő délutáni közleményében. A nyilvánosságra került feltételek szerint a pályázatnak egyetlen győztese lehet, mely a várakozások alapján elsősorban a "digitális közszolgáltatások" terjesztésére használja majd a használatába kerülő spektrumot.

A hatóság weboldalán egyebek mellett felsorolja, hogy a pályáztatásra kerülő frekvencia segítségével hatékonyabbá tehető az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok pedig bekapcsolhatóak lesznek az országos digitális vérkeringésbe. A frekvenciasávon folytatott adatátvitel támogathatja az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítését, hatékonyabbá teheti a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációját, és olyan sokakat érintő szolgáltatások fejlesztéséhez járulhat hozzá, mint az anyakönyvi rendszer, a távfelügyelet vagy a városi közlekedési tájékoztató rendszerek. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kiírási dokumentáció tervezete szerint a szabad frekvenciablokk pályázati díja 150 millió forint, a nyertes ezért tízéves használati jogot kap. Az éves licencdíj az első négy évben évi 132 millió forint, azt követően 265 millió forint lesz. A pályázati eljárás december 6-án indul hivatalból, a pályázatokat legkésőbb január 15-ig lehet benyújtani.

A pályázatra önálló jogi személyek és konzorciumok egyaránt jelentkezhetnek, akárcsak a 2011/12-es frekvenciaaukcióra, itt azonban már a szolgáltatás jellegéből fakadóan nem feltétel, hogy a pályázó konzorcium tagjai közt hírközlési területen szerzett többéves tapasztalattal és meglévő infrastruktúra-hálózattal rendelkező tag szerepeljen. A frekvenciahasználati jogosultságot szerzett nyertes résztvevő – az egyéb jogszabályi feltételek teljesítése esetén – a frekvenciahasználatra vonatkozó engedélyek alapján, az abban foglaltaknak megfelelően a sávban elsődlegesen kormányzati célokat (különösen a kormányzati elektronikus hírközlési infrastruktúrát, az e-közigazgatást, az elektronikus útdíjrendszert) is támogató olyan rendszert üzemeltethet, amely csoportkommunikációs rendszerben jelentkező, valamint nyilvános elektronikus hírközlési szolgáltatás célú igényeket is kielégíthet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról