:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 28. 09:57

Nyugdíjba megy a Nintendo Wii

Befejezi a Wii gyártását és értékesítését a Nintendo. Európában és Japánban már csak a meglevő készletek erejéig lehet újonnan megvásárolni a konzolt, Észak-Amerikában pedig valószínűleg az ünnepi szezon után fejezik be az értékesítést.

A 2000-es évek közepén megjelent konzolgenerációból a Nintendo Wii megy elsőként nyugdíjba, érdemei elismerései mellett. A 2006 őszén piacra dobott konzol messze felülmúlta eladások terén a versenytársait, a Wii-ből a mai napig több mint 100 millió darabot adtak el, a PlayStation 3-ból és az Xbox 360-ból 80-80 millió darab fogyott eddig. Igaz, ezt az értékesítési darabszámot most már nem is nagyon tudja növelni, miközben a PlayStation és az Xbox az új generációs változatokkal párhuzamosan továbbra is piacon marad, legalábbis azokban az országokban mindenképp, ahol a PS4 és az Xbox One nem kapható.

A Wii a riválisoktól eltérő, újszerű megközelítése miatt lett elsősorban kedvelt. A konzol ugyanis a hardcore játékosok helyett inkább az alkalmi játékosokra építette fel a közönségét, mozgásérzékelős kontrollerének hála kedvelt partyjátékká vált. Valójában nem is igazán játékkonzolként, hanem elektronikus társasjátékként érdemes rá tekinteni. A konkurenseknél gyengébb hardver miatt a gép nem csak olcsóbb volt, hanem a kezdetekről fogva nyereségesen árulta a Nintendo. A lépés azonban hosszú távon azt eredményezte, hogy a multiplatform játékok lényegesen rosszabbul festettek a Wii-n mint PlayStation 3-on vagy Xbox 360-on, számos multiplatform sikercím (pl. GTA IV, Battlefield, Mass Effect, Bioshock) pedig meg sem jelent Nintendo Wii-re.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Nintendo Wii 2012 végén kapott utódot a Wii U formájában. A Wii U viszont távolról sem lett akkora siker mint az előd, a kezdeti érdeklődést követően az eladások gyorsan hanyatlásnak indultak és az ünnepi szezont követően a konzolból még az előző generációs riválisoknál is jóval kevesebbet adtak el. A Nintendo ezért csökkentette is az értékesítési előrejelzéseket és ezzel párhuzamosan a saját pénzügyi prognózisait is. Egyes kereskedők a lanyha érdeklődés miatt ki is vezették kínálatukból a gépet. Tavaly június végéig összesen 3,6 millió Wii U fogyott, az eredeti Wii-ből időarányosan majdnem háromszor ennyit sikerült értékesíteni.

Részben ennek is köszönhető, hogy a Wii lekerül a Nintendo kínálatából. A Wii U ugyanis visszamenőleg kompatibilis a Wii-vel, így az újabb verzión is futhatnak az előd játékai. A Nintendo döntésében alighanem közrejátszott az is, hogy a Wii forgalmazásának leállításával felélénkülhet a kereslet az érintőképernyős kontrollerrel rendelkező Wii U iránt. Kérdés, vajon a Wii értékesítésének leállítása mennyire tudja felpörgetni a Wii U eladásait - a második legnagyobb független játékkiadó, az EA például márciusban közölte, egyáltalán nem fejleszt Wii U-ra, később azonban felülbírálta ezt a döntést, ugyanakkor hozzátéve, hogy a Wii U nem kap akkora fókuszt a cégnél mint a rivális platformok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.