Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 25. 13:35

Megújul a Cisco kollaborációs kínálata

Frissítette céges kommunikációs platformját a Cisco, az Expressway technológiával VPN nélkül is biztonságos kapcsolat építhető ki a céges hálózat és a külső végpontok között.

A most bemutatott portfólió első eleme a Cisco Expressway átjáró (gateway), amely TLS-alapú biztonságos kommunikációt tesz lehetővé a vállalati hálózaton kívüli végpontok és a szolgáltatások között. Az Expressway abban különbözik a hagyományos VPN-től, hogy eszközszintű regisztráció és külön felhasználónév-jelszó nélkül nyújt (azonnali) hozzáférést a Cisco változatos kommunikációs hálózataihoz (Jabber, TelePresence, stb.). A megoldás december folyamán lesz elérhető, a jabberes Expressway ingyenes a Cisco Unified Workspace licencek tulajdonosai számára.

A Jabber Guest szolgáltatással a céges kommunikációs rendszerbe behívhatóak vendégek, amelyek így (tetszőlegesen korlátozott) hozzáférést kapnak bizonyos erőforrásokhoz. A Jabber Guest műszaki alapját is az Expressway képezi, a beszélgetések a végpontok között titkosítva folynak. A Jabber Guest számtalan forgatókönyv szerint használható - például a céges weboldalon elhelyezett gombbal csevegés kezdeményezhető egy értékesítővel, illetve egy projekt esetén ideiglenesen behúzhatóak az alvállalkozók vagy vásárlók a cég rendszerébe. A Cisco az egyszerre használt Jabber Guest fiókok alapján számláz, a pontos árazást még nem hozta nyilvánosságra a cég.

Az Intelligent Proximity az okostelefonok és a céges IP-telefonok összekötésére használható. Az irodában tartózkodva a mobilon bonyolított hívás megszakítás nélkül átküldhető az asztali telefonra és onnan folytatható, akár kihangosítva is. Az Intelligent Proximityt támogató asztali telefonok Bluetoothon hozzáférnek a mobilon tárolt névjegyekhez és hívástörténethez is, ami a visszahívásokat könnyíti meg. Az első Cisco telefon, amely már tudja e képességeket az androidos DX650 Smart Desk Phone. A Cisco elmondása szerint a jövőben a szabványos Bluetooth-kapcsolat helyét egy saját fejlesztésű rendszer veszi át, amely feltehetőleg Wi-Fin kapcsolja össze a mobilt és az asztali egységet.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A gyártó bejelentette a TelePresence MX300 telekonferencia-végpont második kiadását is, amely Full HD kijelzővel és kamerával négyirányú konferenciát képes bonyolítani. A Cisco szerint a talpas állvánnyal érkező modell beüzemelése egyszerű, így fiókirodák tárgyalójában is dedikált személyzet nélkül felszerelhető. Az MX300-ra egy további külső monitor csatlakoztatható, amelyen például a prezentáció diái követhetőek egy megbeszélésen. Az eszköz induló ára mintegy nettó 24 ezer dollár. Az alsóbb szegmensbe érkezik az IP Phone 7800, amely a gyártó szerint kiváló hangminőségével és Power-over-Ethernet áramellátásával tűnik ki a mezőnyből.

Az új termékek mögött ugyanaz az érvkészlet áll, amit a Cisco már lassan évek óta mondogat: a régi vállalati kommunikációs megoldásokat az új generációs munkavállalók már nem fogadják el, nem előnyként, hanem szükségtelen korlátozásként tekintenek rájuk. Ennek egyenes ági következménye az alacsonyabb produktivitás, és hogy a vállalat gyakorlatilag feleslegesen költ a kommunikációs eszközökre. A gyártó szerint a fiatalabb, mobiltelefonon, azonnali üzenetküldésen felnőtt generáció már elvárja az IM-et, az állapotjelzést, a mobileszközökről történő teljeskörű hozzáférést

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról