:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 22. 13:44

Új óriások a Nokiától: Lumia 2520, 1520 és 1320

A legkisebbektől és a legnagyobbakig számos új készüléket mutatott be a Nokia, köztük első tabletjét, a Lumia 2520-at, és az eddigi legnagyobb Windows Phone rendszert futtató készülékeket, a hathüvelykes Lumia 1520-at és 1320-at. Hamarosan a hivatalos Instagram alkalmazás is megérkezik a Microsoft platformjára.

Beigazolódtak a lassan hónapok óta terjedő pletykák: a Nokia bemutatta eddigi legnagyobb, hathüvelykes Lumia telefonjait - az eddigi legnagyobb, Windows Phone rendszert futtató készülékeket - de nem állt meg ennyinél, első tabletjéről is lerántotta a leplet. A csúcskészülékek mellett a vállalat fejlődő piacokat célzó Asha szériája is bővült, méghozzá mindjárt három új telefonnal. A bejelentések azonban nem merültek ki az új készülékekben, a következő hetekben Windows Phone platformra is megérkezik a népszerű Instagram, Vine és Flipboard alkalmazás.

A két legnagyobb Windows Phone

Az első Nokia phabletek, a Lumia 1520 és 1320 hathüvelykes kijelzőt kaptak, így a kategórián belül is a legnagyobbak közé sorolhatók. A két telefon közül az 1520 képviseli a csúcskategóriát: a windowsos telefonok között elsőként 1080p felbontású kijelzőt kapott, valamint egy négymagos 2,26 gigahertzes Qualcomm Snapdragon 800 processzort, 2 gigabájt RAM-mal kiegészítve. De a Nokia erőfitogtatása még nem ért véget, az LTE-képes készülékbe 3400 mAh-os akkumulátor is került, ami vezeték nélkül is tölthető.

Az 1520-ban tehát mindent megtalálunk, ami a csúcskészülékeknél kötelező, ráadásul ott van még a vállalat vesszőparipája, a kamera. Ahogy az utóbbi időben a hamarosan a Microsoft kezébe kerülő gyártó okostelefonjainál megszokhattuk, a fényképezés itt is nagy hangsúlyt kapott. Noha nem az 1020-ból ismert 41 megapixeles darabot találjuk benne, a phablet 20 megapixeles PureView szenzorára sem lehet panasz, amelyet optikai képstabilizációval is elláttak.

Az 1520 eggyel visszafogottabb testvére, a lekerekített sarkú Lumia 1320 inkább a középkategóriát célozza. Noha esetében is 6 hüvelykes kijelzővel van dolgunk, annak felbontása már csak 720p, processzora pedig egy kétmagos Snapdragon 400 chip, és az 1520-hoz képest RAM-ból is csak feleannyit, 1 gigabájtot találunk benne, valamint kamerája is csak 5 megapixeles érzékelőt kapott, noha a gyengébb hardvert kompenzálja a készülék ára.

Mindkét telefon a legújabb Windows Phone 8 operációs rendszerrel érkezik, még idén a boltokba kerül, az 1520 először az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, Kínában, Hongkongban és Szingapúrban, az 1320 pedig Vietnamban és Kínában debütál, előbbi piros, sárga, fekete és fehér színekben utóbbi pedig narancs, sárga, fekete és fehér változatban. A Lumia 1520 körülbelül 750 dollárért, az 1320 pedig nagyjából 340 dollár körüli áron lesz kapható.

A Nokia első tabletje: Lumia 2520

A Nokia ugyanakkor nem állt meg hat hüvelyknél, bejelentette első tabletjét, a 10 hüvelykes Lumia 2520-at is. A Windows RT 8.1-et futtató készülék a Lumiáktól megszokott vonalvezetést követi, színes polikarbonát borítással, piros, fehér, ciánkék vagy fekete változatban. A tablet kijelzője 1920x1080 pixeles felbontású, 650 nit fényerejű, aminek köszönhetően a gyártó szerint erős napfényben is remekül látható, mindenféle betekintési szögben. A Nokia első táblagépét egy 2,2 gigahertzes négymagos Snapdragon 800 processzor hajtja, 2 gigabájt RAM-mal, és 32 gigabájt belső tárhellyel, ami microSD-kártyával további 32 gigabájttal bővíthető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A készülék szinte a Nokia-féle Surface 2-nek mondható, opcionálisan még Power Keyboard, azaz billentyűzettel kiegészülő tok is tartozik hozzá, amely a klaviatúra mellett két darab USB-porttal és plusz 5 órás akkumulátoros üzemidővel egészíti ki a készülék nagyjából 11 órás teljesítményét. A tablet emellett LTE-képes, és 6,7 megapixeles hátoldali és 2 megapixeles előlapi kamerával is kiegészül. A Lumia 2520 várhatóan nagyjából 500 dollárért kerül a boltokba.

A Nokia mindezek mellett szoftveres újításokat is bemutatott, ilyen például a Storyteller app, amely a Nokia Here szolgáltatáshoz kapcsolódva fényképeinken és videóinkon keresztül mutatja meg egy-egy időszak eseményeit, azokat térképen is megjelölve. A Windows Phone platformra a már említett Instagram mellett megérkezik továbbá a hivatalos Vine app és a Flipboard is - előbbi először Windows RT rendszerre - valamint többek között olyan címek mint az ESPN F1, az EA SPORTS FIFA 14, a Temple Run 2 vagy az Xbox Video. A vállalat saját gyártású alkalmazásainak sorát gyarapítja még a Video Director, és a Beamer is. Előbbivel a felvett videók Lumia okostelefonról tabletre küldhetők, és szerkeszthetők is, a Beamer segítségével pedig a telefon kijelzőjének képe továbbítható bármilyen HTML5-képes eszköz képernyőjére.

Bővült az Asha széria is

A belépő kategóriás készülék sem maradtak érintetlenül, a gyártó fejlődő piacokra szánt Asha telefonjaiból három új modellt is bemutatott. Az Asha 500, 502 és 503 várhatóan még idén megjelenik, az első 2,8 utóbbi kettő pedig 3 hüvelykes kijelzővel, valamint 5 megapixeles LED vakuval felszerelt kamerával. Az olcsó telefonok színes bevonatára ezúttal egy átlátszó polikarbonát réteg is került, ezzel mintegy jégkockaszerű külsőt adva a telefonoknak. Az 503 emellett 3G kapcsolatra is képes, de mindhárom készülék tud kapcsolódni négycsatornás EDGE hálózatra és Wi-Fi-re is.

Az új Asha telefonok mindegyike elérhető lesz dual-SIM kivitelben, az 500 és az 503 pedig egy SIM-kártyás változatban is elérhető. A készülékek nevüknek megfelelően növekvő sorrendben 69, 89 és 99 dollárért lesznek megvásárolhatók, Afrikában, Európában, a Közel-Keleten, valamint Ázsia Csendes-óceáni térségében, az 500 és 503 pedig Latin Amerikában is, piros, zöld, ciánkék, sárga, fehér és fekete színekben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.