Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 22. 10:22

Frissült az Oracle Linux kernele

Megérkezett az Oracle új Linux kernele, az Unbreakable Enterprise Kernel Release 3. Integrált DTrace, Ivy Bridge támogatás, jobb btrfs és sok más újítás.

Az Oracle a Red Hattől "kölcsönzi" a saját Linux-disztribúcióját, az Oracle Linuxot, azonban a vállalat egy ideje saját kernelt is fejleszt, amely a Red Hat kernelén alapul ugyan, de kiegészítik az Oracle számára fontos elemekkel. Mára ez vált az Oracle Linux alapértelmezett kernelévé.

Integrált DTrace és élesben használható LXC

Az új rendszermag, az Oracle Unreakable Enterprise Kernel Release 3 a 3.8.13 verziójú Linux kernelre épül. Legfontosabb újdonsága talán a DTrace integrálása. A DTrace-t eredetileg a Sun Microsystems fejlesztette ki még a Solaris 10-hez, hogy az operációs rendszer és az alkalmazások futását átfogóan lehessen elemezni, feltérképezve azok erőforrás-használatát, így könnyen azonosítható, hogy mely folyamatok hol okoznak jelentős terhelést. A DTrace a kernel szerves részét képezi, és használata nem jár érzékelhető teljesítménycsökkenéssel.

A DTrace már része volt az előző generációs Unbreakable Enterprise Kernelnek is, azonban az R2 verzióban még külön csomagban kellett utólag telepíteni, az R3-ban viszont teljesen integrált. A DTrace funkcionalitása is fejlődött, az R2-ben még 0.3.2 verzió volt benne, az R3-ban pedig a 0.4. A DTrace alkalmazásszintű használatához az alkalmazásokat is módosítani kell, az Oracle ígérete szerint a DTrace-re felkészített user space szoftverei hamarosan elkezdenek megjelenni majd az Oracle Public Yum Playground repositoryban, Ezekhez a vállalat semmilyen támogatást nem biztosít és semmilyen kötelezettséget nem vállal.

A kernel korábbi verziójában technológiai előzetesként használhatók voltak az LXC konténerek, és a control groupok (cgroup), az R3-ban ezek már teljesen támogatott technológiák, éles környezetben is bevethetők. Az LXC lehetővé teszi egymástól szeparált alkalmazások futtatását egy operációs rendszer példányon - lényegében a Solaris konténerek linuxos hasonmásáról van szó. Érdemes tudni, hogy ez a képesség csak 64 bites rendszereken működik (az UEK R3-nak nincs is 32 bites verziója), a "vendégek" viszont lehetnek 32 bitesek is.

Egyéb újdonságok

A kisebb fejlesztések közül érdemes kiemelni, hogy az elsősorban Oracle-kezdeményezésre fejlesztett btrfs fájlrendszernek a 3.8-as változatát kapna meg az R3-as kernel, míg az elődben a 3.0 volt jelen, néhány visszaportolt képességgel. A vállalat szerint javult a fájlrendszer teljesítménye, lehetőség van eltávolítás (unmount) nélkül RAID profilt változtatni, egy kötet és alkötetei (subvolume) eltérő kvótákat kaphatnak, a fájlrendszer eltávolítása nélkül lehet hibás eszközöket cserélni, az összes újdonságról a kiadási jegyzék ad tájékoztatást.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Érdemes még megemlíteni, hogy az R3 kernel már támogatja az Ivy Bridge generációs Intel processzorokat - a kétfoglalatos gépekbe szánt verziókat (Ivy Bridge-EP, Xeon E5-2600 v2 sorozat) szeptemberben jelentette be az Intel hivatalosan, a négyfoglalatos és annál nagyobb rendszerekbe szánt verziókkal egyelőre adós a vállalat, de a HWSW tippje szerint még az idén ezek is befutnak. Bekerült a kernelbe egy csomó új eszközmeghajtó is, ezek részletes listáját szintén a kiadási jegyzék tartalmazza.

Az Unbreakable Enterprise Kernel Release 3 elérhető az Oracle Linux 6 Update 4 vagy újabb rendszerekből a yum csomagkezelővel, az Ubreakable Linux Networkön és a vállalat nyilvános yum szerverén. A kernel forrásfa itt található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról