:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 21. 12:40

Benéz a BlackBerryhez a Lenovo is

A hardveres részleg és a szabadalmak lehetnek érdekesek a Lenovo számára, a szolgáltatásokkal foglalkozó üzletág tabu a vétójoggal rendelkező kanadai kormány szemében. A felvásárlásnak így is van értelme, jöhetnek az androidos modellek?

A BlackBerry feldarabolására utaló lépés lehet, hogy Reuters szerint a Lenovo titoktartás mellett hozzáférést kért a kanadai gyártó könyveléséhez. A kínaiakat elsősorban a hardvergyártás és a szabadalmi portfólió érdekelheti, a szolgáltatásokkal foglalkozó üzletághoz valószínűleg kormányzati nyomásra kénytelenek lesznek eltekinteni. A hardveres részleg azonban jó üzlet lehet, a globális piacot megcélzó Lenovónak a BlackBerry kapcsolatai és ellátási lánca kiváló ugródeszka lehet - és a márka értéke sem elhanyagolható.

Csak kínaianak ne?

A BlackBerry portfóliójának ékköve a szolgáltatásokért felelős üzletág. A vállalat ugyanis saját infrastruktúráján, saját rendszerében kínál fejlett kommunikációs szolgáltatásokat számtalan cégnek és kormányzatnak. E rendszerhez kínál saját márkája alatt hozzáférést a legtöbb mobilszolgáltató is a végfelhasználók számára. Nem mellékesen jelenleg ez az üzletág tartja felszínen a kanadai gyártót, a szolgáltatásokból származó bevétel már a teljes forgalom felét teszi ki, miután a telefoneladások összeomlottak, amin érdemben a BB10-es modellek sem tudtak javítani.

Az üzletág azonban minden bizonnyal nem lesz a Lenovóé, a kanadai kormány ugyanis mereven elzárkózik attól, hogy a nemzetbiztonság miatt kényes kommunikációt hordozó rendszer kínai kézbe kerüljön. Ezért a kormány illetékesei bejelentették, hogy a részleg ilyen felvásárlását a szabályozói oldal nem fogja jóvá hagyni, ezzel nem is érdemes próbálkozni. Mint ismeretes, a kanadaiakon kívül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és számtalan más nyugati ország kormánya, valamint globális cégek (például a bankszektor) a BlackBerry szolgáltatását használja kommunikációjához, érthető, hogy azonnali pánikot okoz annak a gondolata, hogy ezt a rendszert egy kínai cég üzemeltesse.

A hardverre utazhatnak

A Lenovo számára a BlackBerry hardverdivíziójának felvásárlása azonban hatalmas lökést adhatna. A kínai gyártó a hazai piacán már viszonylag erős pozíciót épített ki, a kínai és néhány környező országban (Vietnám, India) már 10 millió darab fölötti értékesítést ért el a második negyedévben, ezzel a globális rangsor negyedik helyét szerezte meg a Samsung, az Apple és az LG mögött. A cég azonban egyelőre nem merészkedett ki a globális piacra, a BlackBerry pontosan ezt a kitörési pontot jelenthetné.

A jelenlegi problémái ellenére a BlackBerry még mindig viszonylag ismert márkanév, a nagyobb mobilszolgáltatókkal pedig élő kapcsolattal rendelkezik, globális logisztikai és értékesítési lánca pedig többé-kevésbé ép.  A BlackBerry egész kerek szabadalmi portfólióval is bír, amely jó kiindulás alap lenne a Lenovo számára egy teljes szabadalmi arzenál felépítéséhez. Ez utóbbi különösen a Microsoft miatt fontos, a redmondiak ugyanis minden androidos gyártótól pénzt kapnak már az okostelefonok után (az egyetlen kivételt a Google-leány Motorola jelenti), ebbe a sorba a globális rajt után minden bizonnyal a Lenovónak is be kellene állnia.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Lenovo-BlackBerry felvásárlás kiválóan rímelne a Lenovo-IBM ügyletre, amelyben a cég a Nagy Kék PC-gyártó üzletágát vásárolta fel 2005-ben. A Think márkanevek, a gyártási kapacitás és az ellátási lánc átvétele hatalmas sikertörténet a Lenovo számára, a cég okosan manőverezve csökkentette a gyártási költségeket, de megtartotta a csúcskategóriás gépekhez kapcsolódó presztízst és vállalati ügyfeleket, illetve ennek farvizén felépítette a Lenovo brandet és a legnagyobb PC-gyártóvá vált. A Lenovo BlackBerry telefonokkal analóg módon tervezhet a gyártó. Ez esetben nagy kérdés, hogy marad-e a BB10, mint operációs rendszer, vagy androidos alapokon jönnének az újabb modellek.

Nézni szabad

Az iparági pletykák szerint a BlackBerry iránt legalább felületesen több cég is érdeklődött, a Cisco, a Google és az SAP is betekintést kért a cég pénzügyeibe. A cégeket elsősorban a BlackBerry kommunikációs szolgáltatása érdekelheti, amely például a Cisco nagyvállati és kormányzati kommunikációs platformja számára is egész jó kiegészítés lenne, az SAP portfóliójában pedig fontos űrt töltene be.

Az ilyen betekintés nem jár ajánlattételi kötelezettséggel, azonban szerves része a vevőkeresési folyamatnak, így minden legitim potenciális vevő számára nyitott. Ez egyébként a Dell magántőkés kivásárlása esetében is így volt, a texasi PC-gyártó könyvelésébe is számtalan piaci szereplő kért betekintést. Az egyetlen fontos kitétel ilyenkor, hogy az érdeklődőnek titoktartási szerződést kell aláírnia, a megszerzett pénzügyi információkat harmadik félnek nem adhatja ki, amennyiben ez mégis megtörténne, komoly kártérítést kell fizetnie.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.