Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 21. 10:57

Olcsó androidos és Windows 8.1-es készülékek a Lenovótól

Android 4.2-t futtató laptopot és Windows 8.1-es tabletet mutatott be a Lenovo. A gyártó az A10 és a Miix 2 árát is igyekezett alacsonyan megszabni, és noha nem a csúcskategóriával van dolgunk, a készülékek specifikációja panaszra nem ad okot.

Olcsó készülékekkel készül az ünnepekre a Lenovo, miután a megszokott operációs rendszer-hardver felállást elvetve androidos laptoppal és Windows 8.1-et futtató tablettel állt elő. Az A10 névre hallgató notebook és a Miix 2 táblagép egyaránt az elérhetőbb árkategóriát célozza, ugyanakkor elfogadható hardvert vonultat fel.

A különböző hibrid és átalakítható termékkel telített piacon a Lenovo A10 valamelyest konzervatívabb, mégis szokatlannak mondható, hiszen laptop létére Androidot futtat. Némi rugalmasságot azért mégis sikerült a gyártónak a készülékbe csempészni, annak 10,1 hüvelykes érintőkijelzője ugyanis a Lenovo Yoga készülékéhez hasonlóan háromszáz fokban hátrahajtható, így a billentyűzet mintegy állványként működik. Teljesen hátracsukni azonban sajnos nem lehet, így a készülék tabletként nem használható, ami komolyan visszavet az eszköz funkcionalitásából, pedig a plusz hatvan fok megvalósítása nem valószínű, hogy túl nagy kihívást jelentett volna a vállalatnak.

A laptopban egy négymagos Cortex-A9 processzor ketyeg 1,6 gigahertzen, 2 gigabájt RAM-mal kiegészítve. A belső tárhely 32 gigabájt, a kijelző felbontása pedig 1366x768 pixel. Az Android 4.2-t futtató laptopon emellett egy 0,3 megapixeles webkamerát is találunk. Az A10-nél léteznek persze jóval erősebb gépeket is, különösen a szigorúan vett laptop kategóriában, ugyanakkor gyengének sem mondható, különösen 250 dollár körüli áráért. Az androidos laptopot a vállalat Európába, a Közel-Keletre, Afrikába és egyes ázsiai országokba szánja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Lenovo a frissen megjelent Windows 8.1-et futtató készülékkel sem maradt adós, bemutatta a Miix 2-t. A hardvert illetően a tablet esetében sem lehet ok panaszra, alacsony fogyasztású négymagos Intel Bay Trail processzorral és 2 gigabájt RAM-mal érkezik. A készüléket 8 hüvelykes, 16:10-es képarányú 1280x800 pixeles felbontású kijelzővel szerelték fel, és 32, valamint 64 gigabájt belső tárhellyel ellátott konfigurációban is megvásárolható. A Miix 2-re előlapi és hátoldali kamera is került, előbbi 2, utóbbi pedig 5 megapixeles. A tablet méreteit tekintve is felveszi a versenyt hasonló társaival, mindössze 8,35 milliméter vékony és 350 grammot nyom.

A Lenovo új tabletével igyekszik kihasználni a Windows 8.1, a nyolchüvelykes készülékeket célzó újításait, amely már a kisebb kijelzőkön is lehetővé teszi például az osztott képernyős használatot, vagy az egyes alkalmazások futtatását mind álló, mind fekvő üzemmódban. A Miix 2 32 gigabájtos változata 299 dollárért, a 64 gigabájtos verzió pedig 349 dollárért kerül majd a boltokba. A készülék levehető tokkal és stylus-szal is megvásárolható, ez plusz 20 dollárt jelent majd a kasszánál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról