Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 21. 09:47

SAP: gyenge bevételnövekedés, erős profitemelkedés

Közzétette harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit Európa legnagyobb szoftvervállalata. Az SAP bevétele enyhén emelkedett, profitja viszont nagyot nőtt. A hagyományos szoftverek helyett már a felhős szolgáltatások húzzák az eredményeket.

4 milliárd euró feletti árbevételt ért el az SAP a harmadik negyedévben, adta hírül reggeli gyorsjelentésében a társaság. A bevétel éves szinten csak enyhén, 2 százalékkal növekedett, aminek fő oka a hagyományos szoftverlicenc-értékesítés 5 százalékos visszaesése. Ezt azonban jól ellensúlyozták a cloud-előfizetések, amelyek több mint kétszeresére nőttek, így az SAP összességében növekedő árbevételről számolhatott be. Az SAP üzemi eredménye 12 százalékkal 1 milliárd euróra emelkedett, az adózott profit pedig még ennél is nagyobb mértékben, 23 százalékkal dagadt, és 762 millió eurót tett ki.

"Az SAP nagyon jól teljesített a harmadik negyedévben, figyelembe véve a vegyes makrogazdasági környezetet és a kedvezőtlen árfolyamhatást" - mondta a cég pénzügyi vezetője, Werner Brandt. "A fegyelmezett működésre és a felhős üzlet bővítésére helyezett fókusz meghozta az eredményét." Az SAP-t a dollár és a jen erősödése is hátráltatta, az amerikai és japán bevételek euróban kevesebbet értek mint korábban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Továbbra is erős az érdeklődés a vállalat valós idejű üzleti analitikai megoldása, a HANA iránt, az ebből származó árbevétel 79 százalékkal 149 millió euróra emelkedett. A vállalat azt is közölte, a cloudszolgáltatásokból származó bevétele éves szinten 1 milliárd euró, amivel Jim Hagemann Snabe elnök-vezérigazgató szerint a második legnagyobb felhős cég a világon. A vállalat cloudszolgáltatásainak világszerte 33 millió felhasználója van már.

Persze az SAP-nak sem sikerülhet ezen a téren minden. A német Wirtschaftswoche üzleti lap szombaton arról számolt be, a cég befejezi a kis- és középvállalatoknak felhős szolgáltatás keretében nyújtott Business By Design ERP-szoftver értékesítését az érdeklődés hiánya miatt. A  rendszertől az SAP azt várta, 10 ezer előfizetője lesz és évente 1 milliárd eurós bevételt hoz, ezzel szemben az előfizetők száma nem éri el a nyolcszázat sem jelenleg. A Witschaftwoche szerint a fejlesztési költségek 3 milliárd eurót tettek ki összesen. Az SAP szóvivője a német lapnak elmondta, a Business By Design fejlesztéséhez rendelt erőforrásokat valóban csökkentik, azonban az értékesítés és a támogatás nem áll le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról