:

Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 16. 11:16

Full-frame tükör nélküli fényképezőkkel állt elő a Sony

Cserélhető objektíves, full-frame tükör nélküli fényképezőgépeket mutatott be a Sony, melyekről állítja, kategóriájukban a világ legkisebbjei. Az A7 és A7R modelleket 24 és 36 megapixeles CMOS szenzorral, valamint a gyártó BIONZ X processzorával szerelték fel, és várhatóan decemberben kerülnek a boltokba.

Új, tükör nélküli full-frame kamerákat leplezett le szerdán a Sony. Az A7 és A7R modellek bejelentése meglepetésnek korántsem mondható, azt számos pletyka és fényképészberkekben feszült várakozás előzte meg. Ezek - a Sony szerint legalábbis - a világ legkisebb cserélhető objektívvel felszerelt full-frame digitális fényképezőgépei. A két készülék külsőre majdnem teljesen megegyezik, magnéziumötvözetből készült vázat és tükörreflexes társaikhoz hasonlóan még markolatot is kaptak a kényelmesebb, és biztosabb tartás végett.

A különbségeket belül kell keresni: az A7R modellbe egy 36 megapixeles 35 milliméteres Exmor CMOS szenzor került, ami a Sony A-szériájának legnagyobb felbontású érzékelője. A fényképezőben optikai aluláteresztő szűrőt nem találunk, ami nagyobb felbontóképességet és részletesebb képet eredményez, noha így valamelyest a moaré és a hibás színek előfordulásának esélye is nő.

Az A7-ben egy 24 megapixeles 35 milliméteres Exmor CMOS szenzor található, valamint egy hibrid autófókusz rendszer, amely a fáziskülönbség és a kontrasztalapú autofókusz kombinációját használja, így a mozgó objektumok megörökítése során a gyártó szerint azok akár másodpercenként öt képkockás sebesség mellett sem mosódnak el. Mindkét kamerát új BIONZ X processzorral szerelték fel, gyors autofókuszra és Full HD 60p videofelvételre is képesek. A készülékekbe nagy fényerejű XGA OLED kereső, valamint egy háromhüvelykes, állítható dőlésszögű LCD kijelző is került. Az adatátvitel Wi-Fi és NFC segítségével is lehetséges, ezen felül a gépek a pornak és párának is ellenállnak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az A7 és A7R továbbá számos manuális kapcsolót és tárcsát is kapott, amelyek közül kilenc személyre szabható, és mintegy 46 funkció rendelhető hozzájuk. Az új készülékekkel a Sony NEX szériás APS-C tükör nélküli cserélhető optikás fényképezőgépek objektívei is kompatibilisek lesznek. A japán gyártó A7 és A7R full-frame fényképezőgépei decemberben kerülnek a boltokba. Az A7R - objektív nélkül - 2300 dollárba kerül majd, míg az A7 váza 1700 dollárért lesz megvásárolható. Utóbbi objektívvel is kapható lesz, méghozzá egy 28-70 milliméteres F3,5-5,6-os modellel (SEL2870), nagyjából 2000 dollár ellenében.

De a november sem telik majd eseménytelenül, a vállalat ugyanis fényképezőgépeinek RX szériáját is bővítette. Az jövő hónaptól elérhető RX10, ugyancsak egy tükör nélküli, cserélhető objektíves “point-and-shoot” modell, 25,4 milliméteres 20 megapixeles CMOS szenzorral. A fenti készülékekhez hasonlóan BIONZ X processzorral felszerelt, Full HD videórögzítésre képes kamerához egy 24-200 milliméteres F2,8-as Carl Zeiss Vario Sonnar T “superzoom” objektív is társul. Az RX 10 várhatóan nagyjából 1300 dolláros áron lesz kapható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.