Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 9. 15:57

Kis- és középvállalati tárolókat mutatott be a Synology

Két új rackbe szerelhető NAS-sal nyit a kis- és középvállalatok felé a Synology. A tárolók egyenként 12 meghajtó befogadására képesek, és viszonylag olcsók, cserébe nem csúcskategóriás hardverrel érkeznek.

Új rackbe szerelhető, vállalatoknak szánt tárolókkal állt elő a Synology. A RackStation széria legújabb, 2U kivitelű darabjai, az RS2414+ és az RS2414 RP+ a gyártó első olyan termékei, amelyek 12 teljes értékű helyet biztosítanak a meghajtóknak. A cég jelenlegi zászlóshajója az RS10613xs+ ugyanis mindössze 10 bővítőhellyel és két caching-meghajtónak fenntartott hellyel rendelkezik. Mindkét új modell tovább bővíthető a Synology RackExpansion (RX1214 és RX1214RP) egységeivel, így akár 24 meghajtót kezelhetnek, ezzel pedig 96 terabájt kapacitást is biztosíthatnak. A két NAS kompatibilis 2,5 és 3,5 hüvelykes SATA merevlemezekkel és SSD-kkel is.

A tárolókat a gyártó elsősorban a kis- és középvállalatoknak szánja, ezért azok árát igyekezett minél alacsonyabban tartani, ami a hardveren is megmutatkozik. A készülékek nem Xeon processzorra épülnek, hanem 2,13 gigahertzes kétmagos Atom chippel, és 2 gigabájt DDR3 RAM-mal érkeznek, amely 4 gigabájtig bővíthető; ezek a specifikációk a Synology DS1813+ NAS-ból lehetnek ismerősek. A teljesítmény a cég szerint ettől függetlenül továbbra is jó, ez másodpercenként 339 megabájtos olvasási sebességet, és 209 megabájtos írási sebességet jelent RAID 5 konfiguráció alatt Windows környezetben, bekapcsolt link aggregációval.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A két RackStationt passzív CPU hűtéssel, valamint rendszerventilátor redundanciával is felszerelték, valamint négy, feladatátvételt támogató LAN, két-két USB 3.0 és USB 2.0, illetve egy kiegészítő porttal a RackExpansion egységek számára. A megbízhatóságról a menet közben cserélhető meghatjók, és az RP modellben megtalálható 400 wattos redundáns tápegység is gondoskodik. A másik modell egy darab, ugyancsak 400 wattos tápot kapott. A két tároló emellett olyan vállalati funkciókkal is kiegészül mint az MPIO, illetve a DSM 4.3-as szoftver, ami a virtualizációs szoftverekhez szükséges valamennyi digitális aláírást tartalmazza, továbbá ADS, LDAP, SSD caching és TRIM támogatást is biztosít.

A tárolók (az RP+ változat esetében) 2500, illetve 1900 dollárért vásárolhatók meg, míg a RackExpansion bővítőegységeknél az RP-s verzió 2400, testvére pedig 1700 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerülhet a kis és közepes cégekhez, akiket nemrég a QNAP is célba vett öt új Turbo NAS egységével, amelyek között 2U és 3U magas modelleket is találhatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról