Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 9. 12:21

Ívelt kijelzős okostelefon a Samsungtól

Ívelt kijelzővel felszerelt Galaxy Note 3-at jelentett be a Samsung. A Galaxy Roundban található AMOLED panel oldalirányban hajlított, 1080p felbontással. A készülék az egyéb hardverek tekintetében csaknem teljesen megegyezik a Note 3-mal, stylus ugyanakkor nem található benne.

Az LG alig jelentette be, hogy megkezdte a hajlékony kijelzők sorozatgyártását, és saját hajlított panellel felszerelt készülékének pletykái is éppen terjedni kezdtek, a Samsung úgy látszik máris megelőzte, miután bemutatta Samsung Galaxy Round névre hallgató okostelefonját. Az ívelt kijelzővel érkező Galaxy Round kicsit egy napon felejtett Note 3-ra emlékeztet, ahonnan (sajnos?) a bőrhatású hátlap sem hiányozhat. Az AMOLED kijelző amellett, hogy oldalirányban hajlított, itt is 5,7 hüvelykes, 1080p felbontással. Az, hogy az esztétikai szempontokon kívül az új dizájnnak milyen gyakorlati haszna van egyelőre kérdéses, a Samsung mindenesetre igyekszik néhány apró funkcióval kihasználni az ívelt külső kínálta lehetőségeket.

A “Round Interaction” funkció akkor válik elérhetővé, mikor a Galaxy Roundot kikapcsolt kijelzővel egy sima felületre fektetve magunk felé döntjük: ekkor a kijelzőn számos hasznos információ jelenik meg, mint az idő, az esetleges nem fogadott hívások és az akkumulátor állapota. A gyártó ezen felül több döntéssel és bökésekkel előhívható, a telefon formai adottságait kihasználó funkciót is ígér, mint a zenelejátszó vagy a képgaléria vezérlése. A forma további kétségtelenül jó tulajdonsága, hogy a telefon így jobban simul gazdája kezébe és zsebébe is, ami az ekkora készülékeknél nem utolsó szempont. Előbbihez azonban nincs feltétlenül szükség ívelt kijelzőre, hiszen számos domború hátoldalú okostelefonnal találkozhattunk már, mint a HTC One vagy az LG G2, amelyeken akár hasonló döntögetős funkciók is megvalósíthatók lehetnének.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Galaxy Round nemcsak külsőre, de a specifikációk terén is meglehetősen hasonlít a Note 3-hoz. A "phablet" 3 gigabájt RAM-ot, valamint 2,3 gigahertzen ketyegő, négymagos processzort kapott. Emellett ugyanakkor a Note 3 8,3 milliméteréhez képest mindössze 7,9 milliméter vékony és a 168 grammos súly is 154-re csökkent. A méret- és súlybeli csökkenést az akkumulátor is megérezte, a Roundba a 3200-as helyett egy 2800 mAh-os darab került. A 13 megapixeles kamera változatlan maradt, az S4-ben és a Note 3-ban is ezzel a szenzorral találkozhatunk. Utóbbival ellentétben azonban a hajlított telefonban már nem maradt hely a stylusnak, ami pedig a hasonló méretű okostelefonoknál hasznos lehet.

Az ívelt készülék 4.3-as Androiddal érkezik Dél-Koreába, először ugyanis ott kerül majd a SK Telecom boltjaiba. A Round várhatóan 1,09 millió wonért lesz megvásárolható, ami nagyjából 222 ezer forintnak felel meg. A gyártó egyelőre nem árulta el, hogy a Galaxy Round mikor lesz több országban is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról