:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. október 10. 09:46

Elkezdte beolvasztani a SoftLayert az IBM

Ígéretéhez híven közös alapokra helyezi felhős szolgáltatásait az IBM - ez az alap pedig a nyáron kétmillliárd dollárért felvásárolt SoftLayer. A Nagy Kék új hardvereket is bemutatott, megújult a PureFlex belépő és csúcsmodellje, valamint új eszközöket kapnak a szolgáltatók is.

SoftLayer-alapokon jön az IBM Cloud

Az IBM már korábban bejelentette, hogy a felvásárolt SoftLayer cloudszolgáltató infrastruktúráját használja a jövőben saját felhős portfóliójának alapjaként. Az első migrált szolgáltatás a Social Learningplatform, amely a Smarter Workforce szoftvercsalád részeként online tréningfelületet biztosít. A Social Learning alapjaira épül például az OpenPediatrics szolgáltatás, amelyet a világ 78 országában 420 kórház alkalamazottai használnak. A Social Learning azonban nem csak az egészségügyben használható, az IBM tervei szerint hamarosan a kiskereskedelem, energia és közmű, kormányzat és autóipar szektorokban is specializált tartalommal és felülettel érkezik majd a rendszer - felhős szolgáltatásként. A széleskörű kereskedelmi rajt decemberre várható.

A tervek szerint a Social Learninget követő következő lépés a szintén felvásárlás útján szerzett Xtify mobil üzenetküldő szolgáltatás lesz a következő, amely a SoftLayerre költözik. A néhány napja megvett rendszerrel személyre szabott push üzenetek küldhetőek a felhasználók mobileszközeire, időzónától, napszaktól és ezernyi más feltételtől függően. Az IBM mobilfejlesztőket és marketingigazgatókat céloz a szolgáltatással, a vállalat szerint az online vásárlások és a fizikai boltok forgalma is növelhető a célzott üzenetekkel.

A SoftLayer amúgy igen jól teljesít az IBM szerint, a vállalat 21 ezres ügyfélköre 1600 új klienssel bővült a júliusi felvásárlás óta. A világszerte 13 adatközpontot üzemeltető cég megvásárlásával az IBM komoly és hiteles szolgáltatásra tette rá a kezét, a SoftLayert használja valamilyen minőségben a Tumblr, a SendGrid, a SlideShare vagy a Cloudant is. A SoftLayer számtalan nagyvállalati ügyféllel is rendelkezett, valószínűleg ezért is csapott le az IBM és vásárolta fel a céget kétmilliárd dollárért, majd illesztette be SmartCloud portfóliójába.

Importálj új alapokat

A felvásárlást külső és belső források szerint az indokolta, hogy az IBM egységes platformként hirdetett SmartCloudja korántsem egységes, az egyenként is öregedő technológiákra épülő saját fejlesztésű és felvásárlásokkal szerzett szoftverek roppant nehezen integrálódnak és az agilis platformra vágyó potenciális vásárlóknak nem eléggé versenyképesek. Az IBM hagyományos kliensei számára ez nem szempont, ők nem hasonlítgatják az Amazont a SmartClouddal, a Nagy Kék azonban növekedésre vágyik, ennek érdekében pedig nyitnia kell az új számítási feladatok és új megközelítések felé is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ehhez pedig a cég vezetése szerint a SoftLayer felvásárlásán keresztül vezet a legkönnyebb út. A pletykák szerint amúgy hosszú ideig versenyben volt a Rackspace is, mint felvásárlási célpont, az OpenStack oszlopos tagjaként számos kritikus felhős technológiával rendelkezik e cég is. Azt tekintve, hogy az IBM néhány hete teljes mellszélességgel az OpenStack mögé állt, érdekes, hogy nem a Rackspace lett a befutó. A SoftLayer is használ amúgy OpenStack-technológiát (a Swift tárolórendszert), de egyébként Citrix-alapokon működik.

Új hardverek a felhő árnyékában

Szintén a felhő kulcsszóhoz kötve jelentette be új PureFlex System és Power Systems rendszereit az IBM. Az előbbi esetében megújult belépő szintű egyszekrényes Express kiadást kis és közepes vállalatoknak szánja a gyártó, a csúcsmodell Enterprise pedig magas rendelkezésre állással a legnagyobb cégek számára készül. Mindkét modell fogad POWER7 és x86-os szervereket is. Az új modellek november 15-től lesznek elérhetőek, az árazásról a gyártó egyelőre nem beszélt. A gyártó a PureFlex rendszer eladásairól is nyilatkozott, a tavaly áprilisi rajt óta eddig a világ 100 országában 6000 darabot értékesített az IBM.

Az IBM-alapokon IT-szolgáltatásokat nyújtóknak kínálja a cég az új IBM Power Systems Solution Edition for Service Providers rendszert, amely előtelepített operációs rendszerrel, SmartCloud Entry-vel, virtualizációkezeléssel, tárolóval, hálózattal és helyszíni telepítést nyújtó szolgáltatással érkezik. A drágább verziók emellett erősebb hardvert és változatos szoftvercsomagokat tartalmaznak (PowerSC, PowerHA, SmartCloud Monitoring és Provisioning) - a megrendelő igényei szerint.

És a valóban érdekes:

A tárolók között is van újdonság, ráncfelvarrást kapott az Storwize V5000, a középkategóriás tárolótömb már megfelelően használja rétegzéshez az SSD-ket (IBM Easy Tier) és beépített támogatást nyújt az OpenStack API-k használatához. Az új szoftvernek köszönhetően javultak a tárolóvirtualizációs és fürtözési képességek is.

Új System x - utólag aktiválható portokkal.

Kifejezetten a legegyszerűbb számítási igényekre szabta az IBM az új System x3250 M5-öt, amelyet szintén most mutatott be. Az egyfoglalatos, rack kialakítású egység elődjéhez képest megduplázott tárolókapacitást kapott, és már négy darab 3,5 hüvelykes, vagy nyolc 2,5 hüvelykes meghajtót képes fogadni. A gép a legújabb, Haswell-alapú Xeonokra épül, érdekessége az IBM Feature-on-Demand (FoD) rendszere, amellyel futás közben is aktiválhatóak rejtett hardveres képességek. Például a licencdíjat kifizetve az alap két gigabites Ethernet port mellé további kettő kapcsolható be, anélkül, hogy a rendszert le kellene állítani, vagy a dobozhoz fizikailag hozzá kellene férni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.