Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 8. 10:39

Tapintható ultrahang társul a jövő érintőkijelzőihez

Láthatatlan "erőtérrel" egészítenék ki az érintésvezérlést a Bristoli Egyetem kutatói. A nemrég bemutatott UltraHaptics technológia több száz ultrahang-sugárzó segítségével kelti a tapintás érzetét anélkül, hogy a kijelzőt, vagy egyéb felületet ténylegesen megérintenénk.

Újradefiniálnák az érintésvezérlés fogalmát a Bristoli Egyetem kutatói. A skót St. Andrews-ban tartott User Interface Systems and Technology (UIST 2013) konferencián bemutatott technológia képes láthatatlan “erőteret” létrehozni egy érintőkijelző felett, amely segítségével a használati élmény úgy egészülhet ki a tapintással szerzett információkkal, hogy a kijelzőt megérintenénk. Például egy térképen navigálva, a nagyobb népességű városok fölött kezünk nagyobb ellenállásba ütközhet, de akár a nagyobb tengerszint feletti magasság, vagy bűnözési ráta is befolyásolhatja, a fizikai visszajelzés mértékét.

Az UltraHaptics névre keresztelt technológia mindezt ultrahang, és az úgynevezett akusztikus sugárzási nyomás segítségével valósítja meg. A kijelző mögött 320 ultrahang-sugárzót helyeznek el, amelyek magas frekvenciás hanghullámokat bocsátanak ki. Ezeket a kijelzőn megjelenő tartalmat is vezérlő szoftver szabályozza, amely által a képernyő fölötti különböző pontok eltérő tapintásúak lesznek, az adott kontextusnak megfelelően

03:41
 

UltraHaptics: Multi-Point Mid-Air Haptic Feedback for Touch Surfaces

Még több videó

Az ultrahang hatására valójában rezgéseket érzünk. A hanghullámok erőt fejtenek ki a bőrre, amelyet így valamelyest elmozdítanak. A bőrben található nyomásreceptorokat ingerelve így az ultrahang tapintással érzékelhető. Tom Carter, a Bristoli Egyetem kutatója szerint egy 4 hertzes rezgés érzése olyan, mint ha nagyobb esőcseppek potyognának a kezünkre, 125 hertz körül habhoz hasonló tapintást kapunk, 250 hertznél pedig erős vibrálás érzékelhető.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kutatók szerint a módszerrel akár láthatatlan gombok és csúszkák is létrehozhatók, például az autók hangrendszereinek és klímaberendezéseinek vezérléséhez, így a nagyméretű érintőkijelzők megtartása mellett a sofőröknek nem kellene levenniük tekintetüket az útról, egyszerűen kitapinthatnák a megfelelő gombokat. De az UltraHaptics olyan területeken is jól jöhet, mint az autószerelés, vagy egyéb olyan munkák, ahol az olajos kezű mesterember nem szívesen koszolja össze az érintőkijelzőt, és így a láthatatlan visszajelzések alapján navigálhat a leírások vagy alkalmazások között.

A technológia azonban egy problémát is felvet, ami a kutyatulajdonosoknak lehet rossz hír: az ebek ugyanis hallják az ultrahangot. Tom Carter szerint ugyanakkor a kutyás háztartásoknak és járműveknek sem kell lemondaniuk az UltraHaptics eszközökről, a frekvencia növelésével ugyanis a technológia kutyák hallási spektrumán kívül is működhet. A brit kutatók munkáját kicsit továbbgondolva pedig, az a Microsoft Kinectjéhez vagy a Leap Motionhoz hasonló eszközökkel – amelyek lehetővé teszik az érintés nélküli gesztus alapú vezérlést –, valamint holografikus megjelenítéssel kombinálva sok sci-fi (különösen Star Trek) rajongó álma válna valóra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról