Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 4. 13:48

Új vállalati tárolók a QNAP-tól

Új, kis- és középvállalatoknak szánt NAS tárolókkal állt elő a QNAP. A vállalat öt rackbe szerelhető Turbo NAS egysége SAS és SATA meghajtókkal is kompatibilis, 10 GbE-képes és az SSD cachinget is támogatja. Az új tárolók mellett a vállalat QTS 4.0 Turbo NAS operációs rendszere is frissült.

Új hálózati tárolók

Öt új üzleti Turbo NAS tárolót jelentett be a QNAP, amelyekkel elsősorban a kis- és közepes méretű cégeket veszi célba. Az új, rackbe szerelhető modellek közül kettő, a TS-EC1679U-RP és a TS-EC1279U-RP mind a 2,5 hüvelykes, mind a 3,5 hüvelykes 6 Gbps-os SAS vagy SATA meghajtókat támogatják, a maradék három (a SS-EC2479U-SAS-RP, SS-EC1879U-SAS-RP és SS-EC1279U-SAS-RP) azonban csak a 2,5 hüvelykes lemezekkel használható.

A 3U kivitelű EC1679U típusjelű eszköz 16 darab meghajtót képes befogadni, a 2U magas EC1279U pedig 12 meghajtós. Mindkét eszköz két bővítőcsatlakozóval rendelkezik, amelyek segítségével  leállítás nélkül bővíthetők QNAP RAID külső diszkfiókkal a további kapacitás érdekében. A három további készülék egyaránt 2U magas és egy-egy bővítőhelyet kapott csak, az EC2479U gyárilag 24 darab, az EC1879U 18 darab, az EC1279U pedig 12 meghajtó befogadására képes. A tárolók négy darab gigabites LAN porttal, két PCIe bővítőhellyel, valamint két USB 3.0 porttal rendelkeznek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mind az öt új tárolót négymagos 3,4 gigahertzes Intel Xeon processzorral szerelték fel (az AnandTech szerint valószínűleg Xeon E3-1275 chipekkel), amely mellé 8 gigabájt DDR3 ECC RAM társul, amely 16 gigabájtig bővíthető. Támogatják továbbá a 10 GbE hálózati kapcsolatot (ez a lehetőség opcionálisan vásárolható meg), illetve az SSD cachinget is, amely a nagy IOPS teljesítményt igénylő feladatoknál lehet hasznos. A kiegészítő RAID házakkal (REXP-1600U-RP és REXP-1200U-RP modellekkel) a teljes kapacitás akár 400 terabájtig is növelhető. A QNAP az új Turbo NAS tárolókat szervervirtualizációs feladatokra is ajánlja, azok a VMware vSphere 5.1 és Citrix XenServer mellett a Microsoft Hyper-V-t és a Windows Server 2012-t is támogatják.

Új operációs rendszer

Az új tárolók bejelentése előtt néhány nappal a QNAP operációs rendszere is frissült, olyan új képességek kerültek bele, amelyek révén a tárolók alkalmasabbak komoly vállalati feladatok ellátására. A QTS 4.0 rendszer újdonsága a fent is említett külső diszkdobozok támogatása például, emellett rugalmas kötetkezelési funkcióval is kiegészült, azaz több különböző RAID-csoportot képes aggregálni egy Storage Poolba, ezeken belül az adminok több kötet is létrehozhatnak, támogatott az online kapacitásbővítés, a "thin provisioning", vagyis a ténylegesnél nagyobb kapacitás kiajánlása, valamint a "space reclaim", amellyel a VM által már nem igényelt diszkhely újrahasznosíható.

Virtualizált környezetek üzemeltetői számára a QTS 4.0 olyan újdonságokkal kedveskedik mint a  VMware VAAI és a Microsoft ODX támogatás, amelyek segítségével tehermentesíthető a hypervisor. A nagyobb teljesítményigényű alkalmazások, például adatbázisok vagy sűrűbb VM telepítések jobb kiszolgálása érdekében az új QTS 4.0 szoftver támogatja az SSD cachinget is, vagyis egy diszkcsoporthoz SSD cache rendelhető, amely az írási és olvasási műveletek késleltetését csökkenti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról