Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 2. 13:44

Online csapásmérésre is felkészül az Egyesült Királyság

Nem csak az online csapások elleni védekezésre, de kibertámadás végrehajtására is felkészül Nagy-Britannia. A szigetország védelmi minisztériuma az egyre növekvő online fenyegetettségre válaszul egy tartalékos csapásmérő egységet hoz létre, amelyben a katonai múlttal nem rendelkező szakértők is helyet kaphatnak.

Nagy-Britannia úgy döntött, többé nem szorítkozik a védekezésre a kiberhadviselésben. Az ország ennek megfelelően védelmi rendszere mellett immár a kibertámadások végrehajtására alkalmas katonai egységet is kiképez - jelentette be Philip Hammond brit védelmi miniszter a héten. A változtatások keretében a védelmi minisztérium mintegy ötszázmillió fontot fordít egy különleges katonai alakulat létrehozására. A “Joint Cyber Reserve” névre hallgató egység több száz tartalékossal dolgozik majd, köztük a fegyveres erőktől távozó szakértőkkel, illetve olyan, kiemelkedő informatikai képességekkel rendelkező személyekkel, akiknek nincs katonai tapasztalatuk.

Az ellenségnek kedvezhet egy átgondolatlan támadás

Hammond elmondta, a teljes körű kiberhadviselési képességek kiépítése, beleértve a csapásmérés lehetőségét is, az ország az egyre növekvő kiberfenyegetésekre adott válasza. Elemzők szerint a lépést legalább részben a Stuxnet nevű féreg megjelenése váltotta ki, amelyet a gyanú szerint az Egyesült Államok és Izrael közösen fejlesztett ki, és amely Irán több száz urándúsító centrifugáját tette tönkre. Ráadásul idén készült el a NATO kibervédelmi kézikönyve is, amely a világon elsőként jogi kereteket ad az informatikai hadviseléshez: megengedi katonai erő, vagy kibertámadás alkalmazását olyan online támadók ellen, akik akciói fizikai kárt okozhatnak, például ivóvíztárolók beszennyeződését vagy kórházak áramellátásának elvágását

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

De az Egyesült Királyság közel sem az egyetlen, aki a támadás lehetőségét fontolgatja. Jay Abbott biztonsági szakértő, a brit Cyber Security Challenge online biztonságtechnikai verseny elnöke szerint számos nemzet vette számításba a támadást mint opciót a defenzív online stratégiák mellett, így ez a szigetország részéről is időszerű lépés volt. Abbott úgy vélte, különösen az elsőként végrehajtott csapásoknál rendkívüli körültekintésre van szükség, hiszen a Stuxnet esetében is kiderült, hogy miután elengedték, az újraprogramozható, és akár létrehozói ellen is felhasználható. A szakértő a férget olyan rakétához hasonlította, amelyet miután kilőttek, már nem lehet hatástalanítani. A Stuxnet “elfogásából” így több célpont is inkább tanult, ahelyett hogy az kárt okozott volna.

Egy létező alakulatot terjeszthetnek ki

Hozzátette, a tartalékosok felhasználása egy esetleges kibertámadás szükség szerint berendelhető végrehajtó munkacsoportjának létrehozására ésszerű döntés, hiszen a brit Territorial Army évek óta rendelkezik egy "Land Information Assurance Group" nevű csoporttal, amely olyan rendszeresen igénybe vehető tartalékosokból áll, akik kiemelkedő informatikai képességekkel rendelkeznek. A védelmi minisztérium mostani döntése vélhetően ennek az alakulatnak a kiterjesztése lesz.

A Londoni non-profit Information Security Forum szakértője Steve Durbin szerint csak az idő mondhatja meg, hogy a kezdeményező csapások helyesnek bizonyulnak-e, ám Nagy-Britanniának készen kell állni, és minden szükséges lépést meg kell tenni online érdekeltségeinek védelmére. A brit védelmi minisztérium közölte, októberben indítják a kezdeti sorozást, amelyet követően kidolgozzák a “kibertartalékosok” kiképzésének és elhelyezésének pontos gyakorlatát is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról