Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 2. 13:42

SkyDrive smart files: fájlok, amik ott sincsenek

A Windows 8.1-ben debütál a SkyDrive online tárhelyszolgáltatás egy új képessége, a smart files, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a felhőben tárolt állományaikat ugyanúgy érjék el közvetlenül a gépükről, mintha azok helyben megtalálhatók lennének.

A Microsoft statisztikái szerint a SkyDrive-felhasználók két nagy csoportra oszthatók. Az egyik csoport szinte minden fájlt a felhőben tárol, a másik pedig mindent szinkronban tart az online tárhely és a helyi háttértár között. Előbbiek takarékosak a helyi tárterülettel, utóbbiak pedig biztosak akarnak lenni abban, hogy bármikor bármihez hozzáférnek.

A Windows 8.1-gyel együtt érkezik a SkyDrive-ba egy új képesség, ami az online tárolást és a helyi elérhetőség előnyeit próbálja meg egyesíteni. A smart files funkcióban az állományok a Microsoft által üzemeltetett felhős tárhelyen helyezkednek el, de a helyi háttértáron is megtalálható egy kisebb lenyomatuk, mintha valójában ott lennének. Amennyiben pedig valóban szükség van rájuk, például  a felhasználó megnyitja valamelyiket, automatikusan letöltődnek, szinkronizálódnak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A smart files állományok egyéb tekintetben úgy "viselkednek" mint egy helyi állomány, a típusuknak megfelelő ikonjuk van, kereshetők is, viszont eredeti méretüknek csak a töredékét foglalják el a helyi tárolón. A Microsoft tesztjei szerint a smart files használatával a felhasználók 80 százalékkal kevesebb helyet foglalnak a SkyDrive állományaik számára a helyi lemezen - ez főleg a merevlemezeknél jellemzően kisebb kapacitású SSD-k esetén jöhet jól. A SkyDrive smart files segítségével az online tárhely úgy tudja kiegészíteni a helyi tárolót, hogy abból a felhasználók szinte semmit sem vesznek észre, feltéve persze, hogy éppen van online kapcsolatuk, amikor a felhőben tárolt fájlra szükségük van.

Persze a korábban is meglevő módszerekkel továbbra is használható marad a SkyDrive, vagyis lehetőség van teljes szinkronizációra, illetve csak felhős tárolásra is, attól függően, hogy az adott típusú adat szempontjából melyik a tulajdonos számára legkedvezőbb konstrukció. A smart files működéséről bővebben a Microsoft SkyDrive blogban lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról