Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 1. 11:51

Xi3 Piston: erőtlen erőgép?

Borsos áron, mintegy ezer dollárért, ám nem túl meggyőző hardverrel már előrendelhető a Xi3 Piston névre hallgató apró, elsősorban játékosoknak szánt PC-je. Bár készüléket sokan Steam konzolként ismerik, a Valve elhatárolódott a Xi3 termékétől.

Előrendelhető a Steam konzolként is emlegetett Xi3 Piston gamer PC, amely a pletykák ellenére nem élvezte a Valve támogatását. Az apró, nagyjából kólásdoboz méretű számítógép készítői a legújabb játékoknál is kiemelkedő teljesítményt, és kiváló grafikát ígérnek, és épp időben érkeztek, hogy versenybe szálljanak a Microsoft és a Sony következő generációs konzoljai ellen. A küzdelem végkifejlete azonban közel sem olyan egyértelmű, mint a játékgép gyártja szeretne: a kis PC teljesítménye leginkább azok számára lehet “megdöbbentő”, akik nem hatszáz dolláros laptop-belsőségekre számítanak megvásárlásakor - különösen miután nem kevesebb mint ezer dollárt fizettek érte.

Előző generációs APU

A Pistonban található 3,2 gigahertzes AMD Trinity processzor a Xi3 bemutató videója szerint 384 shader maggal rendelkezik, a gyártó pedig később pedig a Forbesnak megerősítette, hogy AMD R464L chipről van szó. Az R464L gyakorlatilag megegyezik a Trinity A10-4600M APU-val. Ez a - közel sem legújabb generációs - processzor a hozzá tartozó 7660G grafikus chippel együtt az 5-600 dolláros laptopokból lehet ismerős, amiért a 8 gigabájt DDR3 RAM is sovány vigasz. A 7660G tehát az AMD előző generációs APU-inak sajátja, azaz nem is önálló GPU, hanem a processzor mellé társuló grafikus gyorsító egység.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ennek fényében már kétségesnek tűnik, hogy a Xi3 a Pistonnal képes lesz betartani ígéretét, mely szerint a készüléket megvásárlók a “soha nem maradnak le” a legújabb játékok követelményeitől. Ha azonban a játékosok elvárásait is figyelembe vesszük, ami ma már a szerényebb gamereknél is 1080p-t jelent legalább 30 fps-sel, akkor a Pistont az erőforrásigényesebb címek már első használatkor rendesen megizzaszthatják. A vállalat ugyanakkor optimista, és 4K (4096x2160 pixeles) támogatást, valamint akár egyszerre három HD kijelzőn folytatott játékot ígér.

Az ismeretlen adatok menthetik a menthetőt

Az apró PC természetesen reménytelennek sem nevezhető, hiszen a benne használt RAM típusa egyelőre ismeretlen, a Xi3 azt csupán a “gaming” jelzővel látta el. Amennyiben magasabb órajelről, netán kétcsatornás memóriáról van szó, az számottevően javíthat a Piston teljesítményén. A számítógép sebességének ugyancsak pozitív lökést adhat, hogy nem merevlemezzel, hanem SSD-vel érkezik, 128 gigabájt tárhellyel, ami akár 1 terabájtig is bővíthető.

De nem csak a teljesítmény tekintetében merültek fel kétségek a dizájn szempontjából egyébként jól sikerült kütyüvel kapcsolatban. A Xi3 ugyanis azt állította, fejlesztéseit a Valve támogatta, utóbbi azonban elhatárolódott a vállalattól, mondván, jelenleg a Xi3 egyetlen termékének fejlesztésében sem vesznek részt. A Piston gyártója mindenesetre igyekezett hangsúlyozni, termékére a megjelenés előtt álló SteamOS gond nélkül telepíthető. Bár a Piston képességei egyelőre kétségesek, az ismert adatok alapján az ezer dolláros ár enyhén szólva is borsos, abból erősebb konfiguráció is vásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról