Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 30. 16:47

Skiccből prototípus 5 perc alatt

Alkalmazást készíteni a megrendelőnek, vagy egyáltalán bármilyen ötlet alapján nekiindulni a mobilpiacnak nem egyszerű dolog. Az AppSeed viszont egy kissé megkönnyíti a folyamatot, aminek nyomán a skiccekből egy mutogatható prototípus lesz.

Ha valaki előrukkol a millió dolláros ötletével, akkor a lelkesedés gyakran alábbhagy és a kezdeti lángolás után akár hosszú hónapokig tartó garázsmunka jöhet, ami összességében elkerülhetetlen, de közben nehéz fenntartani az érdeklődő felhasználók, tesztelők, befektetők vagy akár a sajtó figyelmét. A manapság divatos agilis, sok apró részre felbontott folyamatokra és rendszeres visszajelzésekre épülő fejlesztésnél hasznos lenne, ha már az ötlet finomításakor is látható lenne, milyen lesz az eredmény.

A mobilos és egyéb digitális felületek tervezésénél az azonnaliság és egyszerűség miatt még manapság is alapvető a ceruzarajzok, skiccek, használata, illetve a szoftveres wireframe-tervező programok többsége is ebből indul ki. A gyorsan és egyszerűen létrehozható vázat viszont nehéz tesztelni, leginkább a korábbi tapasztalataira támaszkodó szakértő számára van mondanivaló egy vonalrajzban. Ezek az élettelen ábrák nem működnek interakciókban, nehéz őket rendszerben látni, így prezentációs célokra sem túl előnyösek.

Interaktív dizájn

Greg Goralski, a Humber College interaktív média tanszékének tanára, illetve Adam Leon, a torontói Transmitter Studios dizájnere ezen problémák mentén elindulva döntöttek úgy, hogy létrehoznak egy olyan eszközt, ami a wireframe skiccekből nagyon egyszerűen működő prototípust képes formálni okostelefonon vagy tableten. Így az ötletek, amik gyakran tényleg teljesen hétköznapi szituációkban születnek, hihetetlenül gyorsan lefordíthatóak egyszerű alkalmazások szintjére. Az eredmény valószínűleg az lesz, hogy sok-sok ötletről azonnal kiderül, hogy teljesen működésképtelenek.

A két szakember által összerakott megoldás egyszerre igyekszik az interakciós dizájn területét fejleszteni és a tesztelés fontosságát hangsúlyozni a mobilos világban. Az AppSeed nevű egyelőre viszonylag egyszerű programocska nem csinál mást, mint a korai stádiumban lévő alkalmazástervek digitalizálásának pepecselős folyamatát minimálisra rövidíti. A klasszikus felületi elemeket, a leggyakrabban használt formákat, interaktív eszközöket csokorba szedő programban össze lehet húzgálni a kívánt felületet, lenyíló menüből lehet kiválasztani az adott objektum alapvető funkcióját és egyúttal az appon belüli folyamatokat, különböző frame-eket is másodpercek alatt össze lehet illeszteni.

A létrejövő prototípus pedig akár egy e-mailbe csatolt linkkel is megosztható, továbbküldhető tesztelőknek, munkatársaknak vagy akár a befektetőknek is. Az eredmény az alkotók szerint az, hogy az ötletek validálása hitelesebbé válik, a dizájnereknek a kezdeti stádiumban is lehetőségük nyílik a gyakori, gyors iterációra, aminek az eredménye az lesz, hogy még több ötlet juthat el a prototípus fázisba, de közben kiderül, hogy melyik elég jó egy végleges termékhez.

Papírról prototípusba

Az AppSeed a papírra vetett vagy táblára húzott vonalrajzokat elemezve felismeri a tervezésben használatos formákat, azokat dobozokká, menükké vagy gombokká alakítja. A felhasználó az elemzést követően kézzel igazíthatja helyükre az elemeket, megváltoztatva a funkciót, formát vagy méretet. Két kattintás és a rajzon még üres dobozban már térképet vagy egy szövegmezőt hozhatunk létre. A szoftver figyelembe veszi a rajzon szereplő ábrák elhelyezkedését, méretét és a bennük lévő jelzéseket, hogy eldöntse milyen funkciót párosítson hozzá. Ha például a bal felső sarokba van rajzolva egy nyíl, akkor az feltételezhetően egy vissza gomb, de három vízszintes vonal egymáson, az szinte biztos, hogy egy menü gomb.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Egyelőre a lehetőségek persze korlátozottak, a fejlesztőpáros a további folytatáshoz a Kickstarteren igyekszik híveket és támogatókat szeretni a projekthez. Mivel a dizájn minták egy viszonylag konzisztens vizuális nyelvezetet követnek, ezért az eszköz univerzálisan használható, nem kell minden csapatnak, dizájnernek saját magának konfigurálni. Az ábra- és formafelismerés mellett további szabályrendszerek kódolásával az AppSeed egy olyan eszköz lehet, amivel tényleg pillanatok alatt összerakható egy közepesen komplex alkalmazás működő prototípusa is percek alatt.

A cél itt természetesen nem az, hogy a fejlesztés és grafikai munka elnagyoltabb legyen, hanem a tervezés első fázisának adni egy eszközt az azonnali interaktivitás eléréséhez. Az AppSeed által felvázolt funkcióra egyébként vannak hasonló, kevésbé cool és valamivel lassabb eszközök, de ezzel akár laikusok is formába önthetik elképzeléseiket. Az ötlet teljes leírását és a támogatás alakulásáról szóló információkat a Kickstarteres oldalon lehet megtalálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról