Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 24. 12:44

Megérkeztek az új Surface tabletek

A Microsoft bemutatta Surface tableteinek következő generációját, a Surface 2-t és a Surface Pro 2-t, valamint a hozzájuk érkező új kiegészítőket, melyek az között akkumulátoros billentyűzettől a dokkolóig számos újdonságot találunk.

A Surface 2, azaz a Surface RT “könnyebb, vékonyabb és gyorsabb” utódja. A Microsoft szerint az ARM alapú táblagép Tegra 4 processzorral, 1080p ClearType kijelzővel és a korábbi változatnál 25 százalékkal hosszabb, tíz órás üzemidővel bír videolejátszás során. Az ezüst színben is kapható készüléket teljes értékű USB 3.0 porttal is ellátták. A tablet Windows 8.1 RT operációs rendszerrel érkezik, amelyen az Outlook, a Word, Excel, OneNote és a PowerPoint szoftverek RT-s verziói is megtalálhatók. A készüléket megvásárló Skype felhasználók a szolgáltatás segítségével egy évig ingyen telefonálhatnak vezetékes számra több mint hatvan országba, és Skype Wi-Fi hozzáférést is kapnak. A Surface 2-höz továbbá két évig 200 gigabájt SkyDrive tárhely is társul. A Microsoft új készülékének 32 gigabájtos verziója 449 dollárért, 64 gigabájtos változata pedig 549 dolláros áron lesz megvásárolható az Egyesült Államokban.

A teljesítmény nőtt, a külső maradt

Megújult a PC-erejű táblagép, a Surface Pro is. A Microsoft új zászlóshajója külsőre nem sokat változott, és a 10,6 hüvelykes tablet súlya is 900 gramm környékén maradt. A belsőt tekintve azonban a gyártó nem volt tétlen, a Microsoft szerint a készülék processzorteljesítménye összességében az előző generációhoz képest 20 százalékkal növekedett, grafikus teljesítmény tekintetében pedig 50 százalékos javulás tapasztalható. A tabletben egy Intel Core i5 Haswell processzor ketyeg, ami nem csak a teljesítményre garancia, hanem a vállalat szerint mintegy 60 százalékkal hosszabb üzemidővel is számolhatnak majd a felhasználók.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az 1080p felbontású kijelző a beszámolók szerint a felbontás mellett a színhelyesség terén is előrelépés a korábbi változathoz képest. A beépített támasz is “megújult”, azt ugyanis már a korábbi 33 fokhoz képest 55 fokos szögben is kinyithatjuk, hogy a készüléket ölünkbe téve is kényelmes legyen a gépelés.

A gyártó szerint a Surface Pro 2 új hűtésének köszönhetően amellett, hogy kevésbé melegszik, halkabb is lesz elődjénél. A PC-helyettesítő tablet megrendelhető 4 gigabájt RAM-mal és 64 vagy 128 gigabájt belső tárhellyel, illetve 8 gigabájt RAM és 256 vagy 512 gigabájt tárhellyel is. A Surface Pro 2 legolcsóbb konfigurációja 899 dollár lesz, ami erősebb hardverrel egészen 1799 dollárig kúszhat fel. A vásárlók itt a teljes értékű Windows 8.1-hez kapják meg a Surface 2-höz is járó szolgáltatásokat, és online tárhelyet.

Dokkoló és több új Cover

A Microsoft bejelentései nem merültek ki az új generációs tabletekben, azok kiegészítői között is találunk újdonságokat. A Surface Pro szériához dokkoló állomás érkezik, amely USB csatlakozók mellett, Mini DisplayPorttal is rendelkezik, így külső monitor is kapcsolható a tablethez. Az előző szériánál is látott csatlakoztatható billentyűzetek sem maradtak érintetlenek, a több színben kapható Type Cover 2 vékonyabb lett elődjénél, a Power Cover pedig a klaviatúra mellett egy akkumulátorral is kiegészült, további 50 százalékkal növelve a tabletek üzemidejét. A vállalat mindezek mellett egy korlátozott kiadású “Surface Remix” Covert is bemutatott, amellyel elsősorban a zenészeket, DJ-ket célozza.

A két tablet szeptember 24-től előrendelhető, október 22-től pedig huszonkét országban lesz kapható, ám ekkor még a magyarországi vevőknek legjobb esetben is Ausztriáig kell majd utazniuk érte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról