Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 20. 15:19

Tabletet gyárt az NVIDIA

Ha más nem akar a Tegra 4-re tabletet építeni, akkor kénytelen az NVIDIA elvégezni a piszkos munkát - gondolhatta a cég vezetése és piacra dobta a saját fejlesztésű Tegra Note-ot. A tablet legnagyobb érdekessége az új üzleti modell, a gyártó a videokártyát is gyártó partnerekre bízza a termék terjesztését.

A belépő szintű tabletek között lép piacra az NVIDIA új terméke, a Tegra Note. A 7 hüvelykes, androidos táblagép a gyártó új mobilprocesszorát, a Tegra 4-et használja, amelyhez közepes mennyiségű RAM-ot és viszonylag alacsony felbontású kijelzőt párosít. A tablet különlegessége a régi-új üzleti modell: a készüléket ugyanis az NVIDIA tervezte és távol-keleti bérgyártókkal gyártatja le, a végfelhasználókhoz pedig partnereken keresztül juttatja el.

Videokártya helyett tablet

Ez pontosan az az üzleti modell, amely hosszú ideje meghonosodott a PC-komponensenk, különösen a videokártyák világában. Az új GPU-k jellemzően először az NVIDIA és az ATI/AMD által tervezett és gyártatott kártyákban jelennek meg, különböző partnerek címkéivel. Az üzleti modellben a partnerek sem elhanyagolhatóak, ők intézik a csatornák menedzsmentjét, a logisztikát, raktározást, árazást, tartják a kapcsolatot a nagy- és kiskereskedőkkel, valamint végzik a jótállással kapcsolatos feladatokat.

A videokártyás üzleti modell átültetése a tabletekre azt jelenti, hogy az NVIDIA partnerei ugyanazt a tabletet értékesítik. Eszerint a tervezésért, gyártásért és a szoftveres körítésért is az NVIDIA felel, ettől a ponttól kezdve pedig a partnerek intézik az értékesítéssel kapcsolatos feladatokat. A tabletes partnerek között olyan neveket találunk, mint az EVGA, Zotac, PNY, amelyek már a videokártyák forgalmazásában is az NVIDIA partnerei voltak. Meglepő módon a listára feliratkozott a HP is, amely szintén az NVIDIA referenciamodelljét árulja. Ahogy a videokártyák esetében, a tabletnél is szabad kezet kapnak a partnerek, hogy saját tabletet készítsenek és a felhasználói igényeknek megfelelően testreszabják a hardvert. Az ilyen modellek megtervezése, a gyártás előkészítése és beindítása, a raktárkészletek felhalmozása azonban hosszú hónapokba kerül, ezt az időt spórolja meg a referenciatablet.

Olcsó, de jó hardver

A Tegra Note viszonylag alacsony felbontású, 1280x800 pixeles IPS rendszerű panelt kapott, a már említett négymagos, 1,8 GHz-es névleges órajelen ketyegő Tegra 4 processzor mellett pedig 1 gigabájt memória teljesít szolgálatot. Ez utóbbi viszonylag kevésnek számít ma a mezőnyben, és egy-két év múlva a tablet időtállóságának fontos korlátja lehet. A háttértár 16 gigabájtos, de microSD kártyával bővíthető. A 320 grammos eszköz 4100 milliamperórás akkut kapott, a hálózati hozzáférést pedig 802.11n szabványt támogató WiFi-modul végzi. A rend kedvéért két beépített kamera is van, a hátsó 5 megapxeles, az előlapi, inkább videochatre használatos darab VGA felbontású. Az NVIDIA ígérete szerint a tablet az Android "legfrissebb" verziójával kerül piacra, a további frissítések pedig egyenesen a zöldektől érkeznek majd.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A tablet nem marad azért különleges műszaki megoldás nélkül. Támogatja ugyanis az NVIDIA DirectStylus technológiáját, amellyel a kapacitív kijelzőre viszonylag vékony, mindössze 1,5 milliméteres puha végű ceruzával is írhatunk, szemben például az iPad mintegy 5 milliméteres minimális érzékenységével. A megoldás persze nem ér a dedikált digitalizálót tartalmazó érzékelőkkel fel, azoknál jóval pontatlanabb és a nyomás erősségét is képtelen érzékelni.

Az NVIDIA szerint a Tegra Note listaára 200 dollár lesz majd, ettől a partnerek azonban jelentősen eltérhetnek lefelé és felfelé is (például extra kiegészítők vagy hosszabb jótállásért cserébe). A Google-ASUS együttműködésből származó idei Nexus 7 lehet a tablet legnagyobb ellenfele, a Qualcomm-alapú 2013-as kiadás FullHD és 2 gigabájt RAM-ot kapott, igaz, 30 dollárral drágább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról