Szerző: Dojcsák Dániel

2013. szeptember 19. 16:37

A Cyanogen elhozza a tökéletes Androidot

Komolyra fordul a CyanogenMod története, a népszerű alternatív Androidot fejlesztő cég 7 millió dolláros befektetéssel gazdálkodva készítheti el a még tökéletesebb szoftverét és egyesek szerint a hardvertervezés sem lehetetlen opció. Az Amazon Androidja után itt egy újabb Google nélküli leágazás.

Minden komoly Android-felhasználó hallott már valószínűleg arról, hogy eszközén a szoftvert le lehet cserélni, ha pedig ezt valaha is megpróbálta, akkor szinte biztosan a választható lehetőségek közt a befutó helyek egyikén volt a CyanogenMod egyik verziója, amiből az új kiadások megjelenését hasonló várakozások övezték, mint egy-egy hivatalos Google-kiadásét.

Robbanás előtt

A CyanogenMod eredetileg lelkes fejlesztők álmainak megvalósítását célozta, de az operáció mára annyira komollyá vált, hogy eljött az idő, hogy a 17 fős fejlesztői csapat jelentős pénzügyi támogatás mellett valódi piaci tényezővé váljon. Kirt McMaster alapító vezetésével a közeljövőben masszív erőforrásokat mozgósítanak annak érdekében, hogy a jobb felhasználói élmény és a biztonságosabb szoftver ne csak a lelkes barkácsolóknak legyen lehetőség, hanem kereskedelmi forgalomban is elérhető legyen.

A Cyanogen fejlesztésének fókuszában mindig olyan területek álltak, amiket a Google vagy teljesen figyelmen kívül hagyott, hanyagolt, illetve sok olyan részlet van a szoftverben, amiről a független fejlesztők úgy gondolták, hogy sokkal jobban vagy egyszerűen másképpen is meg lehet oldani. Mára egy teljes fejlesztői ökoszisztéma épült ki a CyanogenMod köré és értelemszerűen a felhasználói bázis is szépen megerősödött. Jelenleg több mint 8 milliós közvetlen felhasználói bázis van, ami önmagában is alap lehet a kiugrásra.

A Cyanogen fejlesztőcsapata

A 7 millió dolláros tőkebefektetés mögött álló Benchmark Capital szerint ez a fejlesztői tudásbázis és a 8 milliós felhasználói közeg esélyt adhat arra, hogy az okostelefon-platformok versenyében az Android és az iOS után a Cyanogen legyen a harmadik legnagyobb szereplő, megelőzve akár a Windows Phone-t, akár a Blackberryt. A fent említett 8 milliós közvetlen felhasználói számon túl még kétszer annyi felhasználó van, akik szintén olyan egyedi ROM-ot használnak mobiljukon, ami a CyanogenModra épül. Ilyen például az egyre ismertebbé váló kínai Xianomi mobilgyártó MiUI-ja is.

A hadművelet első lépéseként a Cyanogen kiad egy olyan alkalmazást a Play Store-ban, ami egyszerűbbé teszi a felhasználók számára a mobil ROM-jának lecserélését. Ez nem jelenti azt, hogy kapunk egyklikkes rootoló és ROM-telepítő appot, viszont a telepítés mostani bonyolult és nehézkes módszerét jelentősen egyszerűsíti majd, illetve tanácsokkal, útmutatókkal segíti a kezdő felhasználókat.

A HTC-nek is jobb lenne, ha a Cyanogentől kérne szoftvert

A Cyanogen társalapítója és egyik fejlesztője, Steve Kondik szerint az app képes lesz a telepítést folytatni akkor is, ha közben a telefon áramellátása megszűnt, illetve bármelyik állapotból képes lesz visszaállítani a mobil eredeti szoftveres környezetét. A jelenlegi megoldás olyan fapados, mint egy parancssoros telepítő, ezt most egy pofás kezelőfelülettel erősíti meg a cég. Az ígéret szerint a ROM-csere egyszerűbb és gyorsabb is lesz, miközben hibatűrővé és biztonságossá is válik, megnyitva a kaput az átlagfelhasználók felé.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

McMaster egészen messzire ment, szerinte azoknak a hardvercégeknek, amik láthatóan nem bírnak megküzdeni a szoftverfejlesztés kihívásaival, nem kellene erőltetni ezt a területet, egyszerűen fordulhatnának a Cyanogenhez. Példaként a HTC-t említette, ahol 100 ember dolgozik a Sense-en, látszólag hiába. A két alapító belengetett hírt egy partneri megállapodásról is, ami jövő héten válik nyilvánossá. Ez akár egy hardvergyártó bevonását is jelenti, de ez még messze nem biztos.

Amennyiben a tervük sikerül, azzal jelentősen megbolygathatják az androidos piacot, hiszen a legnagyobb előnye a társaságnak, hogy már jelenleg is sok-sok olyan eszközhöz biztosítja a legfrissebb Android-verziót, amik még bőven a Gingerbread előtti korszakból származnak. Az Android egyik rákfenéje, hogy a gyártók nem akarták vagy inkább nem tudták követni a rendszer fejlődését, rengeteg felhasználót hagyva korábbi változatokban. Ezzel többnyire csak az újdonságok előnyének élvezetét vonva meg a korábbi vásárlóktól, de azok, akik olyan eszközt vásároltak, amin nem fut Android 4.0 vagy újabb, azok többek közt a Google Chrome használatáról is kénytelenek lemondani. Meglepő lenne, ha végül egy egyedi ROM-fejlesztő tudná megoldani, de legalábbis enyhíteni az Android töredezettségének problémáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról