Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 19. 15:53

Magyarországra érkezett az Arista Networks

Már Magyarországon is megvásárolhatóak az Arista Networks hálózati eszközei - jelentette be a cég és hazai képviselete, a Biztributor. Az együttműködés keretében a képviselet végzi az eszközök árazását és a kapcsolódó logisztikát, illetve értékesíti azokat a rendszerintegrátorok és vásárlók felé.

"Műszaki cég vagyunk"

Az Arista Networks annak ellenére számít komoly szereplőnek az adatközponti hálózati eszközök piacán, hogy viszonylag fiatal vállalat, 2004-ben alapította Andy Bechtolsheim és David Cheriton - előbbi a Sun Microsystems, utóbbi a Granite Systems társalapítója volt korábban. A két alapító a Google első körös befektetője volt, az Arista tőkeigényét ebből a (busásan megtérülő) befektetésből finanszírozták.

Hálózati eszköz Linux-alapokon.

A cég egyik első vevői a nagyfrekvenciás kereskedésben érdekelt pénzügyi cégek voltak, az Arista különösen alacsony késleltetésre optimalizált eszközei köröket vertek az általános felhasználásra szánt termékekre. A gyártó következő dobása a nagy pufferrel ellátott switchek bevezetése volt, amelyek nagyobb fedélzeti memóriával rendelkeztek és egyes speciális területeken (például különböző sebességű portok összekötésénél) arattak sikert. A cég jelenleg a Google, a Facebook, a Rackspace és az Amazon beszállítója, de kisebb, általánosabb cégek is egyre szívesebben vásárolják a termékeit.

Az Aristát az elmúlt években több nagy IT-cég is fel akarta vásárolni, a szűk tulajdonosi kör azonban nem állt kötélnek. Ehelyett a vállalat inkább az IPO-ra, vagyis a tőzsdei belépőre koncentrál, erre idén, vagy 2014 során is sor kerülhet. A cég pénzügyei nem nyilvánosak, az elnök-vezérigazgató Jayshree Ullal annyit árult el korábban, hogy nyereséget termelnek, ennek nagy részét azonban visszafektetik kutatás-fejlesztésbe, marketingbe és növekedésre.

Ökoszisztémára várva

Az Arista a programozható hálózati eszközök (vagy ahogy mostanában hívják: szoftveresen meghatározott hálózat, SDN) egyik úttörőjének számít. A fejlesztés során messze a legnagyobb hangsúlyt a szoftver képezi, a cég 400 termékfejlesztéssel foglalkozó mérnökéből mintegy 380 foglalkozik szoftverrel. E szoftver egyébként egy saját módosításokat tartalmazó Linux-változat, amely lehetővé teszi, hogy a hálózati funkciókat végző ASIC (alkalmazásspecifikus integrált áramkör) programozható legyen kívülről, API-kon keresztül.

Portfólió, immár nálunk is.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat eszközei beszállítóktól vásárolt hálózati processzorokra épülnek, a Broadcom, a Fulcrum (immár Intel) és Marvell lapkáit használja az Arista, a Dellhez, a HP-hoz vagy a Huawei-hez hasonlóan. A mindenki számára egyformán elérhető hardverelemeket a megcélzott piacnak megfelelően válogatják össze a chipgyártók kínálatából, így egyféle alapokat használ az alacsony késleltetésre kihegyezett switch és másikat a nagy pufferre specializált rendelkező termék.

Az SDN előnyeiről korábban már többször írtunk, de röviden összefoglalva, a programozható hálózati eszközök nagy előnye, hogy működésük könnyen automatizálható, API-kon keresztül, scriptekkel vezérelhető. Ez egy magas fokon virtualizált adatközpontban elengedhetetlen, a mozgó-induló-leálló virtuális gépeket ugyanis a hálózatnak is követnie kell. Nagyvállalati környezetben ez azt jelenti, hogy egy új alkalmazás beindításához szükséges idő jelentősen lerövidül, a manuális átkonfigurálások helyett az automatizmus elvégzi a hálózat hangolását.

A cég képviselője szerint a hardveres rétegen ülő saját szoftver az összes jelenlegi SDN-trenddel kompatibilis - mind a VMware által elképzelt virtuális hálózatok, mind az OpenFlow, mind az OpenStack felé képesek megfelelő API-kat és beépülő modulokat nyújtani, így mindenik vezérlőszabvánnyal programozhatóak az eszközök. A széleskörű támogatás azt is jelenti, hogy attól függetlenül, hogy a három hasonló kezdeményezésből melyik kerül ki győztesen, a már megvásárolt hardver támogatni fogja.

Érett-e a hazai piac?

MÍg az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvendenek az új generációs, rugalmas hálózati eszközök az agilisebb cégek körében, Kelet-Európában és Magyarországon egyelőre késve reagál a piac. Az olyan hazai nagyvállalatok, amelyek saját adatközponttal rendelkeznek nem agilitásukról híresek, a Cisco hatalmas hazai jelenléte mellett pedig egyelőre a többi gyártó csak a piac vékony szeleteit tudta megszerezni.

A hazai Arista-nyitás számára tehát nagy kérdés, hogy van-e egyáltalán kereslet a piacon e rugalmas eszközökre, és a vásárlók hajlandóak-e megfizetni a magasabb portonkénti költséget. Ahhoz ugyanis, hogy az Arista potenciális előnyei előjöjjenek, egyrészt a vásárlónak már magas műszaki fejlettséget kell elérnie (virtualizációban például), másrészt meg kell jelennie az igénynek az új piaci belépőnek számító, de könnyebben, így sok esetben olcsóbban üzemeltethető eszközökre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról