Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 17. 09:22

A legnagyobb kapacitású és leggyorsabb szalagos egység

Az amszterdami International Broadcasting Convention szakkiállításon mutatta be legújabb szalagos egységét az Oracle. A StorageTek T10000D minden korábbinál nagyobb kapacitást és sebességet kínál.

A Sun még 2005-ben vásárolta fel a szalagos egységek piacát vezető StorageTek vállalatot, amelynek portfóliója az Oracle-be olvadás után is kiemelt figyelmet élvez. A StorageTek előző generációs szalagos meghajtója, a T10000C már több mint két éves, így ideje volt a frissítésnek.

A múlt hét végén bemutatott StorageTek T10000D az iparág legnagyobb kapacitású és leggyorsabb meghajtója. Az Oracle állítása szerint egy kazettára 8,5 terabájt adat fér, amit az egység másodpercenként 252 megabájtos natív sebességgel ír, de 3:1 arányú, maximális tömörítés alkalmazása esetén ez 756 megabájtra emelkedik. A versenytárs megoldások ennél lényegesen kisebb kapacitást és sebességet ígérnek, az LTO-6 technológia maximuma 2,5 terabájt és másodpercenként 160 megabájtos natív sebesség, az IBM-féle TS1140 kapacitása 4 terabájt, csúcssebessége pedig 251 megabájt másodpercenként.

Ez az első szalagos egység, amely támogatja a 16 Gbps Fibre Channel és a 10 Gbps FoE interfészeket. A StorageTek T10000D a T10000c-vel azonos médiát használ és visszamenőlegesen kompatibilis a T10000 termékcsalád korábbi tagjaival (A, B, C), képes a régebbi generációs szalagos egységekkel megírt kazetták olvasására.A Data Integrity Validation segítségével pedig az üzemeltetők anélkül ellenőrizhetik az adatok integritását, hogy azokat vissza kellene tölteni az alkalmazásba.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Oracle érvelése szerint a T10000D meghajtóval a korábbiaknál lényegesen nagyobb kapacitássűrűség érhető el, így a kazettás egység bevezetésével az ügyfelek spórolhatnak az adatközpontjaik költségén. A legnagyobb Oracle szalagkönyvtárba, az SL8500-ba építve a T10000D meghajtókkal 68 exabájtos csúcskapacitás érhető el például.

A tárolórendszerek hagyományosan nagy vásárlóin, azaz a pénzintézeteken és távközlési szolgáltatókon túl a médiaipar az ilyen berendezések és megoldások legnagyobb növekedést produkáló felvevőpiaca. Ma már a műsorok készítésre szinte a kezdetektől fogva digitális technológia felhasználásával történik, beleértve a rögzítést, vágást, az utómunkát, a tárolást, illetve a sugárzást is. A nagy felbontású videók, adások megjelenésével és terjedésével a tárolókapacitás iránti igény hatványozottan nő. A T10000D-t az Oracle stílszerűen az amszterdami International Broadcasting Convention szakkiállításon mutatta be, mivel a megcélzott vevőkör elsősorban a médiaipar. A vállalat persze minden olyan ügyfél érdeklődésére számít, ahol sok statikus adatot kell tárolni, ilyenek lehetnek például egészségügyi intézmények és olajvállalatok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról