Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 12. 12:14

Új, ultrasűrű IBM szerverarchitektúra: NeXtScale

Bejelentette új szerverarchitektúráját az IBM: a NeXtScale rendszereket az olyan ultrasűrű telepítésekhez ajánlja a vállalat, amilyenek például a mérnöki-tudományos rendszerek, a szolgáltatói adatközpontok, a nagy cloud-telepítések.

A NeXtScale által megcélzott piaci szegmens jellemzője, hogy nagyon sok szerver működik párhuzamosan, mivel a feladatok jól párhuzamosítottak, a megbízhatósággal és rendelkezésre állással kapcsolatos kérdéseket pedig a szoftver kezeli. Ez azt jelenti, hogy maga a hardver a végletekig leegyszerűsített és annyira olcsó lehet, amennyire csak az lehetséges. Az ár alacsonyan tartása érdekében a NeXtScale rendszereket az IBM is Kínában gyártja, és ezt egyáltalán nem is titkolja.

A vállalatnak már korábban is volt megoldása a hasonló környezetek számára az iDataPlex azonban nem szabványos rackeket használt, hanem azoknál keskenyebb, 15 hüvelyk szélességűeket, amik viszont extra hosszúságúak voltak. A nem szabványos kialakítás miatt azonban az adatközpontok üzemeltetői nem rajongtak az iDataPlexért, mivel egy meglevő környezetbe nehezen illeszthetők, a szokásostól eltérő méreteik miatt költséges és időigényes átalakításokra volt szükség. A NeXtScale ezzel szemben szabványos, 19" rackekbe illeszkedik és a cég kínálatában le is váltja az iDataPlexet, amelynek az értékesítése előbb-utóbb meg is szűnik.

Úgy tudjuk, az IBM két éven belül az iDataPlexben elérhető összes képességet beépíti a NeXtScale-be, de az iDataPlex fejlesztése is zajlik tovább, ebben is elérhetők lesznek például a következő generációs processzorok. Vagyis a két termék egy ideig párhuzamosan fejlődik és mindkettő megtalálható lesz az IBM kínálatában, az iDataPlexet pedig a kivezetését követően is támogatni fogja a vállalat.

A NeXtScale alapja az nx1200 keret, amely 6U magas és összesen 12 szervert képes fogadni - egy-egy szerver 1U magas, de csak fél rack széles. A keretben összesen 6 darab 600 wattos tápegység található, amelyek teljesen redundáns, illetve "hot spare" módban is használhatók, illetve 10 hűtőventilátor, mindegyikük üzem közben cserélhető. Az nx1200 azonban a NeXtScale architektúrájából adódóan nem rendelkezik a blade keretekhez hasonló I/O és menedzsment midplane-nel, a mérnökök a maximális egyszerűségre és költséghatékonyságra törekedtek ezen a téren. Nincs a dobozban semmilyen hálózati- vagy menedzsment-kontroller, a gépek közvetlenül a top-of-the-rack switch-hez kell csatlakozzanak.

A kínálatban jelenleg megtalálható nx360 m4 szerver két processzorfoglalattal rendelkezik, amelyekbe Xeon E5-2600 v2 sorozatú chipek illeszkednek. Emellett 8 memóriafoglalat, 1 darab 2,5" vagy 2 darab 2,5" merevlemez és PCI Express 3.0 x16 aljzat is található rajta. Emellett elérhető egy PCI Express x8 sín hálózati kártyák számára, amit "mezzanine" bővítővel lehet használatba venni, az IBM-től 10 GbE és InfiniBand kártyák egyaránt rendelhetők. Az alaplapra két GbE-portot forrasztott az IBM. A szerver mellett létezik egy, az nx1200 keretbe passzoló, 1U kivitelű tároló node (Storage Native Expansion), amely 8 darab 3,5" kivitelű, 4 terabájtos diszket tartalmaz (akár RAID-ben), illetve egy PCI Native Expansion nevű egység is jön majd, amely szintén 1U magas és két GPGPU (NVIDIA Tesla vagy AMD FireStream) vagy Xeon Phi gyorsítókártya számára biztosít helyet. A PCI Native Expansion közvetlenül a szerverek PCI Express interfészéhez kapcsolható.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az nx1200 keret és az nx360 szerver szállítása október végén kezdődik, a tároló node novemberben érkezik a piacra, a PCI Express bővítőegységet viszont csak 2014-től lehet megvásárolni. A vállalat a jövőben többféle modult is bemutat majd a NeXtScale-hez, és a cég azt sem zárja ki, hogy egyszer az architektúrába illeszkedő POWER vagy ARM processzoros szerverrel álljon elő - előbbinek biztosan örülnek azok a HPC üzemeltetők, ahol POWER-re optimalizált alkalmazásokat használnak és annak sajátosságai miatt nem opció számukra a BlueGene/Q architektúra. Nem lenne meglepő, ha idővel az iDataPlex rendszernél elérhető folyadékhűtést is implementálná a NeXtScale-hez az IBM a szerverek és a GPU node-ok esetében is.

Az új architektúra legfőbb piaci versenytársai a HP és a Dell ultrasűrű szerverei lehetnek. Az árat az IBM ennek megfelelően úgy lőtte be, hogy a konkurenciával szemben némi előnyben legyen. Az nx360 m4 szerver alapkiépítésben (két hatmagos Xeon E5-2620 v2 processzor, 32 GB memória, 1 diszk) 4409 dollárba kerül, egy jobban kiépített szerver (két tízmagos Xeon E5-2680 processzor, 64 gigabájt memória, 2 diszk és 1 InfiniBand kártya) ára viszont már 7709 dollár.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról