Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2013. szeptember 10. 21:38

Nincs olcsó iPhone

Bejelentette új okostelefonos palettáját az Apple magyar idő szerint kedden este. Az új csúcsmodell, az 5S az elődjével azonos házat használ, de már arany színben is kapható, a 5C viszont fiatalos, színes polikarbonát borítást kapott.

iPhone 5C

A várva várt olcsó iPhone az 5C nevet kapta, műszaki szempontból pedig az iPhone 5 újracsomagolt változata. Megörökölte a processzort (kétmagos Apple A6), a kameramodult (1,2 megapixeles előlapi, 8 megapixeles, autofókuszos hátlapi), a 4 hüvelykes, 1136x640 pixel felbontású kijelzőt és egyéb képességeket is. Az adatátviteli csatlakozó a tavaly bevezetett Lightning maradt, a készülék nanoSIM kártyákat fogad, a microSIM-mel nem kompatibilis.

Az iPhone 5C igazi újdonsága, hogy kétszínű iPhone 5 (fekete és fehér) után öt színben kapható (fehér, rózsaszín, sárga, kék és zöld), amelyek mellé tetszőleges színű új tok is rendelhető. Ugyan a telefon műanyag (polikarbonát) borítást kapott, az új Nokia eszközökhöz és például a HTC One X-hez hasonlóan várhatóan ez jó minőségű házat jelent, nem pedig a Samsung által alkalmazott, különösen kellemetlen tapintású verziót. Jony Ive, az Apple vezető tervezője egy videós bejátszásbna elmondta az 5C csak kívül műanyag, a belseje fém merevítést tartalmaz, amely az antenna szerepét is betölti. Ive szerint érzésre az iPhone 5C rendkívül masszív, más műanyagházas telefonhoz nem hasonlító érzést kelt.

iPhone 5S

Az új csúcsmodell a már hagyományos nevezéktan szerint iPhone 5S lett, és szintén a hagyományoknak megfelelően az előd készülékházát tölti meg frissített tartalommal. Az iPhone 5S két és fél színben érhető el, maradt a fekete és a szürke-fehér, amely mellé megérkezett az arany-fehér kombináció is. Szerencsére az árnyalat nem tűnik túl tolakodónak, inkább elegáns benyomást kelt. A telefont három fontos ponton újította meg az Apple, új kamera, új processzor és ujjlenyomat-olvasó került az eszközbe.

Ezek közül a kamera tűnik legkevésbé forradalminak, az iPhone 5 egysége is rendkívül jónak számított a csúcskategóriás mobilok között. Ehhez képest az 5S mintegy 15 százalékkal nagyobb területű szenzort és új lencserendszert kapott, a kéttónusú LED-vaku pedig természetesebb fényt állít elő. Az új képfeldolgozó processzornak köszönhetően a kamera szoftveres képességei is megújultak, megjelent a 120 fps lassított felvétel és a sorozatfotózás, amelyből a rendszer képes automatikusan kiválasztani a legjobban sikerültet.

Az A7 névre keresztelt új mobilprocesszorról a bemutatón a gyártó rendkívül keveset árult el, így az sem ismert egyelőre, hogy hány processzormagot tartalmaz. Annyit tudni, hogy teljesítménye az Apple mérései szerint kétszeres az előző generációhoz viszonyítva, mind CPU, mind a grafika esetében. A processzor mikroarchitektúrája ugyanakkor teljesen megújult, immár 64 bites felépítésű, igaz, a mellékelt rendszermemória mennyisége valószínűleg ezt nem indokolja. A lapka fizikai mérete érdemben nem változott, 96 négyzetmilliméterről (Apple A6) nőtt 102 négyzetmilliméterre, és immár egymilliárd tranzisztort tartalmaz - összehasonlításképp a négymagos Intel Sandy Bridge 1,16 milliárd tranzisztorból épül fel.

A csúcsmodellben az A7 processzort kiegészíti egy új jelfeldogozó lapka is, az M7 nevű egység dedikáltan a telefonba épített szenzorok adatait dolgozza fel. Az M7 folyamatosan működik és figyeli a mozgással (gyorsulás, giroszkóp, iránytű) kapcsolatos információkat, a kimenet pedig egy vadonatúj API-n (CoreMotion API) keresztül érhető el alkalmazásokból. Érdekes módon a Motorola is hasonló irányba indult el az új Moto X kapcsán, az a telefon is folyamatosan figyeli a telefon térbeli pozícióját és képes reagálni egyes gesztusokra. Az iPhone 5S esetében ilyen gesztusokról az Apple egyelőre nem beszélt, de a gyártó szerint új generációs egészségi és fitneszalkalmazások születését teszi lehetővé az új lapka.

Phil Schiller és a Touch ID márkájú ujjlenyomat-olvasó (forrás: The Verge)

A telefon másik nagy dobása az ujjlenyomat-olvasó lett, amelyet szinte triviális módon valósított meg az Apple, az előzetes várakozásoknak megfelelően a megnövelt Home gomb alá került az érzékelő. Így egyetlen gombnyomással elintézhető a telefon felébresztése és a felhasználó azonosítása, nincs szükség extra mozdulatokra. A rendszerszintű integrációnak köszönhetően az érzékelő bárhol működik, ahol korábban az Apple-jelszót kellett megadni, például zenevásárlásnál vagy fizetős alkalmazások letöltésénél. Paranoiások számára jó hír, hogy a beszkennelt ujjlenyomatot a készülék kizárólag a saját titkosított memóriájában tárolja, nem szinkronizálja az semmilyen felhős szolgáltatással - az azonosítás teljesen helyben, a telefonon történik.

A telefonok szeptember 13-ától rendelhetők, a szállítás és értékesítés szeptember 20-án kezdődik az Egyesült Államokban, és néhány további nagy országban (pl. Nagy-Britannia, Kína). Az Apple tájékoztatása szerint a készülékek még az idén megérkeznek további 100 országba, vagyis valószínűleg Magyarországon is megvehetők lesznek még karácsony előtt.

Nincs olcsó iPhone

Az iPhone 5S a "szokásos" árszinten érkezik, 2 éves előfizetéssel 199, 299 vagy 399 dollárba kerül az USA-ban, a háttértár méretétől (16, 32, 64 GB) függően, az 5C pedig 99 vagy 199 dollárért vehető meg (16 vagy 32 GB). Noha az iPhone 5C az új olcsó iPhone, valójában nincs új olcsó iPhone. A vállalat korábban is árusította a régebbi modelleket alacsonyabb áron, a színes műanyag házba bújtatott iPhone 5C ebben a tekintetben az iPhone 5 helyét veszi át a termékpalettán - utóbbit az Apple nem forgalmazza többé. A legolcsóbb, két éves hűség mellett (az USA-ban) ingyen elvihető iPhone a 8 gigabjájtos 4S lett, amely szintén egy árszinttel költözött lejjebb.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Bár az iPhone 5C új termék, nem új árponton lép be a kínálatba, nem lett tőle olcsóbb az iPhone, viszont vonzóbb lett általa az olcsó iPhone. Többé nincs az az érzése a vásárlónak, hogy a korábbi, kifutó modellt kapja meg kevesebb pénzért, hanem egy teljesen új telefont vásárol. Ráadásul az alumínium és üveg borítás műanyagra cserélése a profitra is jó hatással lehet, az Apple valószínűleg az 5C-n némileg nagyobb nyereséget ér el, mintha az iPhone 5-öt adná ugyanennyi pénzért. A színes műanyag borítás pedig feltehetően sikerrel szólítja majd meg azokat a fiatalokat, akiknek a fekete vagy fehér modell túlságosan konzervatív, unalmas volt, és sikeresen differenciálja a csúcsmodelltől az 5C-t.

Az iPhone 5 megjelenése után született statisztikákból látszott, hogy a vásárlók majdnem fele a régebbi modelekre szavazott, kevesebb pénzért. Az 5C még jobban felpörgetheti a keresletet az előző generációs hardver iránt - a nagy kérdés, hogy általa az Apple meg tud-e szólítani tömegesen olyan vásárlókat, akiket eddig nem ért el. Ez kulcsfontosságú lenne az iOS platform további sikeréhez - a mai rendezvényen Tim Cook elmondta, az eddig értékesített iOS eszközök száma már 700 millió darab, és a szoftver jó úton halad, hogy a legnépszerűbb operációs rendszerré váljon. Valójában azonban az aktivált androidos eszközök száma már meghaladta az 1 milliárdot és a növekedésének üteme bőven felülmúlja az iOS-ét, miközben egyelőre egyik platform sem éri el a Windows népszerűségét, amelyből világszerte mintegy 1,5 milliárd példány van használatban jelenleg.

És hány óra van?

A várakozásokkal ellentétben az Apple nem mutatott be okosórát, az iWatch-csal kapcsolatos híresztelések egyelőre tévesnek bizonyultak. A piacon egyelőre a Sony, a Samsung és a Motorola úttörő munkáját az Apple nem követi, a később, még szintén ősszel várható nagyobb termékbemutatón azonban megjelenhet az almás karóra is, az új iPadek, a Mac Pro és várhatóan megújuló MacBook Prók mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról