Szerző: Koi Tamás

2013. szeptember 9. 15:20

Itt a Coast, az Opera vadonatúj tabletes projektje

Vadonatúj projekttel jelenik meg a norvég Opera Software tabletekre, illetve azokon belül is elsősorban az iPadekre.

Vadonatúj böngészővel jelentkezik az Apple tabletjeire az Opera Software. A Coast (magyarul: part) névre keresztelt alkalmazást a norvég fejlesztőcég teljesen az alapoktól gyúrta újra, vagyis - legalábbis ezt ígéri a cég - ez esetben nem az eredeti Opera böngésző speciális kiadásáról van szó. Az újdonság kapcsán az Opera hangsúlyozza, nem egy mobilos böngésző felturbózása és nem is egy PC-s böngésző lebutítása révén jött létre a Coast, hanem kifejezetten a tabletek interfészéhez és kijelzőméretéhez lett igazítva a felhasználói felület és a navigáció.

A Coast kezelőfelülete ennek ellenére ismerős lehet azoknak, akik PC-n vagy Macen használtak már Opera webböngészőt. A program elindítását követően egy keresőmezőt, illetve címmezőt, valamint a gyorshívás eszköztárat tartalmazó kezdőképernyőre jut a felhasználó. A keresést is megpróbálta egyedivé tenni az Opera a Coasttal, így ha a keresőmezőt a felhasználó az ujjával lehúzza a a gyorsindító sávba, külön keresőablakot nyit a Coast, ahol a keresőmezőbe írt szavaknak megfelelő oldaltalálatok a jobb oldali sávban, egyben a Google keresőablakban is megjelennek.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Weboldalak böngészése során a felhasználói interfész két funkciót kínál: egy alul, középen elhelyezett gombbal a kezdőlapra, vagyis a gyorsindító eszköztárra léphet vissza a felhasználó, míg a jobb alsó sarokban lévő gombbal a legutóbb meglátogatott weboldalak listáját lehet behívni. Az így megjelenített oldalak közt oldalra lapozással lehet váltogatni, amelyik oldalra nincs többé szükség, felfelé tolva el lehet távolítani a listából. A webböngészőknél alapfunkcióként kezelt vissza- és előrelépés nem gombbal történik, helyette egyszerű lapozással lehet váltani az előző/következő oldalra.

Az Opera Coast technológiai alapjairól egyelőre vajmi keveset tudni, így egyelőre nem kommunikálta a vállalat, hogy a Coast az idén év elején bejelentett stratégiának megfelelően Chromiumra épül-e, mindenesetre ha így is van, a böngésző kezelőfelülete alaposan eltér az eddig látottaktól. A norvég cég ráadásul eddig nem is kínált teljes értékű böngészőt iPadekre, az Apple tabletjeire kizárólag az Opera Minit lehetett eddig letölteni, mely nem is tekinthető valódi böngészőnek, csupán a weboldalak távoli szerveren renderelt változatainak megjelenítőablakának.

Az új böngészőnek egy külön oldalt is létrehozott az Opera, ez a www.coastbyopera.com, a program mától érhető el ingyenesen az App Store-ból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról