Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 6. 12:02

Keresztplatformos futtatókörnyezet lett a Chrome

Igen merészet lépett a Google, teljes értékű alkalmazásfuttató platformmá emelte a Chrome böngészőt. Az új típusú Chrome appok minden rendszeren mennek és helyben futtatják a kódot. A hatást felmérni sem lehet, megnyílt az út a valódi keresztplatformos alkalmazások előtt?

Az ötéves Chrome születésnapjára komoly ajándékot kapott a böngésző a Google-től: a Chrome Apps bejelentésével a böngésző teljes értékű futtatókörnyezetté, alkalmazásplatformmá nőtt fel. Az új alkalmazások a Chrome Web Store-ból tölthetőek le, a For Your Desktop (Asztali használatra) menüpont alól. A platform első körben néhány nagyon jó alkalmazással indít, az Any.do és Wunderlist már népszerű to-do appok más rendszereken, a Pocket pedig kiváló olvasószoftver a neten talált hosszabb cikkekhez. Produktív alkalmazások is vannak, az Autodesk Pixlr jó alapszintű képszerkesztő, a VNC Viewer pedig értelemszerűen távoli asztal elérésére alkalmas - összesen mintegy 50 asztali appot tartalmaz máris a bolt.

Chrome, mint platform

Az új alkalmazások nem a böngészőablakban futnak, a Chrome-ot csak futtatókörnyezetként használják, a böngésző interfésze egyáltalán nem jelenik meg. Az eddigi Chrome Web Appokhoz képest újdonság, hogy a letöltött szoftverek elérhetőek offline is (külön offline mód implementálása nélkül). Ez rendkívül fontos előrelépés, a képszerkesztő alkalmazást például internetkapcsolat nélkül is lehet használni - az ilyen appok hiánya például a Chromebookok nagy hátránya volt. Az új alkalmazások tehát nem csak webes szolgáltatások felé nyitnak kaput, hanem "letölthető", helyben futó appoknak is.

Az alkalmazások hozzáférnek a számítógép háttértárához, fájlokat tudnak megnyitni-menteni, sokkal szabadabban, mint eddig. További újdonság, hogy az appok számára elérhető a Chrome új értesítési rendszere is, így a háttérből is tudnak kommunikálni a felhasználóval. Az appok számára a hardveres erőforrások (beépített webkamera, USB, Bluetooth) a Chrome keretrendszerén keresztül érhetőek el, plusz hozzáférhetőek a Chrome által támogatott webes technológiák (például WebGL), ezekkel már igen komplex alkalmazások legózhatóak össze. Ugyan a mai bejelentésnél jóval korábban megérkezett, de ugyanezt a keretrendszert használja a Google Hangouts Chrome-alapú verziója, amely beépülő modulként telepíthető, de működése szinte megkülönböztethetetlen egy "valódi", natív üzenetküldő alkalmazástól.

Ha nem Chrome beépülő modulok, hanem különálló alkamazások, akkor honnan indulnak? A megoldást a Chrome App Launcher képezi, amely az első új típusú alkalmazás telepítését követően jelenik meg a tálcán és listázza a már elérhető Chrome Web Appokat (elegánsan shortcutként jelölve) és az új Chrome Appokat is.

Jó ez most?

A Google új paradigmája egy problémát megold és egyet létrehoz. Az új típusú alkalmazások számára ugyanis az operációs rendszer teljesen irreleváns, ugyanúgy futnak Windows, Linux, OS X vagy éppen Chrome OS környezetben, x86 és ARM processzoron, egyetlen sor átírására sincs szükség a különböző platformok megcélzásához. Az alkalmazások azonban Chrome-specifikusak, hiába épülnek webes szabványokra, a rendszerfunkciókat a Chrome közvetítésével, Chrome-specifikus kóddal kell meghívni. Lényegében tehát az operációs rendszerek és utasításarchitektúrák töredezettségét a böngészők töredezettségére cseréli az új paradigma, ez pedig nem biztos, hogy egyértelműen jobb.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hosszútávú tervek szerint az új alkalmazások nem csak az asztali rendszereken futnak majd, hanem mindenhol, ahol a Chrome böngésző elérhető. Ez értelemszerűen a mobilos rendszereket is jelenti, vagyis a futtatókörnyezet valamikor elérhető lesz Androidra (és talán iOS-re is). Ezzel a Chrome át tudná hidalni a jelenlegi legnagyobb szakadékot és a webnél erősebb platformot létrehozni a mobil és az asztal között. A Google tervei szerint a mobilos Chrome-alkalmazások terjesztéséhez a natív utakat, a Play Store-t illetve az App Store-t használnák, kérdéses, hogy például az Apple beengedné-e az ilyen appokat a boltjába.

A Chrome Apps a Chrome OS számára hatalmas űrt tölt be, a Google operációs rendszere ugyanis így már egyszerű böngészőből komoly munkaeszközzé válhat. Nincs ugyanis műszaki akadálya, hogy az új keretrendszer ne tudna futtatni mondjuk egy Adobe Photoshopot vagy Microsoft Office-t - ettől a pillanattól fogva ez már üzleti döntés. A helyi processzor erejének kihasználásával értelmet nyer például a Chromebook Pixel is, amely a többi társához képes számottevően gyorsabb processzort (Ivy Bridge generációs Core i5) használ.

Ha a Microsoft nem képes...

A modern operációs rendszerek között mára a Windows maradt az egyetlen, amely nem kínál piacteret a felhasználók és a fejlesztők egymásra találásához. Elérhető persze a Windows Store, Modern (leánykori nevén Metro) felületű alkalmazásokkal, a felhasználók elsöprő többsége által használt asztali appok azonban nem telepíthetőek innen, legfeljebb link mutat rájuk. Pedig az alkalmazásboltok mobilos rendszereken már évek óta elérhetőek, kényelmes használatuk pedig nagyban hozzájárult az okostelefonos forradalomhoz.

A bolt elsődleges funkciója összekötni a felhasználót és a fejlesztőt, de emellett fizetési platformként is működik, automatizált telepítést-frissítést-eltávolítást végez. Windowsra a platformtulajdonos továbbra sem hajlandó egy ilyen infrastruktúrát létrehozni, nem csoda, hogy virágzanak az alternatív boltok (Steam, Origin és mostmár a Chrome is).

És működik?

Nem mindig. Windows 8.1 Preview-t futtató gépeken a letöltött alkalmazások egy részét nem sikerült elindítanunk, végleges Windows 8 alatt ilyen problémákkal nem találkoztunk, minden app helyesen futott. Az asztali használatra szánt alkalmazások egyébként jelenleg Windowst és Chrome OS-et támogatnak, a Linux és OS X felhasználói a következő, 30-as Chrome-ban kapják meg várhatóan ezt a képességet, az új böngésző várhatóan hat hét múlva érkezik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról