Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 5. 14:57

Okosórát mutatott a Qualcomm

Hosszú ideje igyekszik elterjeszteni Mirasol kijelzőtechnológiáját a Qualcomm, eddig kevés sikerrel. Az okosórák hozhatják meg az áttörést, a gyártó saját órát épített a panel szélesebb körű bemutatásához.

Saját márkája alatt, Toq (mint talk) néven dobja piacra saját okosóráját a Qualcomm - jelentette be a cég Uplinq konferenciáján a gyártó. Az alacsony fogyasztású elemekből építkező óra három-öt napos akkus üzemidővel rendelkezik, ami többszöröse a szintén tegnap bemutatkozott Samsung Gear hasonló adatának. A kiváló adat többek között a Mirasol kijelzőnek köszönhető - ennek demózására szolgál a Toq. "Terveink szerint tízezres és nem százezres példányszámban fog fogyni" - mondta Qualcomm termékigazgatója az All Things D-nek. "A siker számunkra az, ha a partnereink fogják a kijelzőt és saját órákat építenek rá. A Qualcommból nem lett most elektronikai gyártó"

Nem eszik sokat

A termék specifikációi szerint a Toqban egy 200 MHz-en ketyegő ARM Cortex M3 processzor dolgozik, vagyis nem a Qualcomm saját fejlesztésű lapkája. A választást az alacsony áramfelvétel indokolja, a Cortex M3 töredékét fogyasztja, mint a legegyszerűbb Snapdragon processzorok, ez pedig kritikus fontosságú egy karóra esetében. A Toq igazi fénypontja a gyártó szerint a 1,55 hüvelykes átmérőjű érintőkijelzője, amely a Mirasol interferometriás moduláción (IMOD) alapuló technológiáját használja.

A panel az LCD-től eltérően nem igényel háttérvilágítást és vakító napfényben is kiválóan olvasható maradt, miközben reakcióideje jobb az E Inknél, és ez utóbbival ellentétben színes is. A kijelző egyébként folyamatosan működik, nem kapcsol le használaton kívül, a több napos készenléti idő ettől érdekes igazán. A Mirasolnak vannak hátrányai is, a panel színei viszonylag fakók, a kontraszt nem közelíti meg az AMOLED vagy az LCD szintjét - ez azonban ez okosóra esetében elfogadható kompromisszum lehet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Annak ellenére, hogy elsősorban a kijelzőt prómózza, a Toq köré használható szoftvereket is készített a gyártó. A Qualcomm közlése szerint a Toq használatához minimum Android 4.0.3-as okostelefonra van szükség, a kommunikációhoz bármilyen Bluetooth szabvány megfelelő. A kapcsolat felépítéséhez a telefonra le kell tölteni a megfelelő Toq alkalmazást, a két eszköz kommunikációja ezen keresztül valósul meg. A Toq által támogatott funkcionalitás jórészt megegyezik a mostanában debütáló többi okosóráéval, így megjeleníti az okostelefon értesítéseit, az időjárást és tőzsdei árfolyamokat, valamint távirányítja a zenelejátszót, mutatja a beérkező üzeneteket.

Az óra támogatja a Qualcomm-féle WiPower LE vezetéknélküli töltést, így egyszerűen csak rá kell tenni a mellékelt tartóra és a töltési folyamat automatikusan beindul. Ez fontos lépés az okosórák használhatóságában, a csatlakozós töltéshez képest kényelmesebb, természetesebb.

A Qualcomm Toq mintegy 300 dolláros áron kerül majd forgalomba a negyedik negyedévben, fehér és fekete színben. A Qualcomm előzetes tervei szerint a termék korlátozott példányszámban lesz kapható, átütő siker esetén azért elképzelhető, hogy tömeges gyártásra is sor kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról