Szerző: Bodnár Ádám

2013. szeptember 3. 13:57

Visszatérne a szerverpiacra a MIPS

Minden olyan piacra elvinné a MIPS processzorokat az új tulajdonos Imagination Technologies, ahol a processzoroknak keresnivalója van - derül ki egy interjúból, amit az amerikai Computerworldnek adott a vállalat elnök-vezérigazgatója, Hossein Yassaie.

Az Imagination Technologies 2014 végére elő szeretne állni egy ütőképes új processzorral, amelyet a mobil eszközök mellett akár mikroszerverekben is fel lehetne majd használni. Az eddig tartó út azonban rögös, és a folytatás sem látszik egyszerűnek, a piacon ugyanis komoly versenytársakkal kell szembenézni, például az ARM-mal, amely mára gyakorlatilag egyeduralkodó lett a mobil szegmensben.

A MIPS újra nagy név lesz!

A (mobil) grafikus vezérlőiről ismert Imagination Technologies tavaly vásárolta fel a MIPS-et, amely az ARM-hoz hasonlóan processzorok fejlesztéséből és licenceléséből él. A cég termékeit közel 100 vállalat használja, jelenleg elsősorban otthoni szórakoztató termékekben és hálózati eszközökben (a lakossági piacra szánt routerek zöme MIPS processzorra épül). Az Imagination nem titkolt célja, hogy újra versenyképessé tegye a MIPS-et. "Mindig is az volt a célunk a MIPS-szel, hogy az összes olyan területre elvigyük, ahol számít a processzor" - mondta az amerikai Computerworldnek Yassaie.

A MIPS processzorok a 80-as években elképesztő sikert arattak az akkor éledő számítógépes piacon, ezeket építették be többek között a Digital, az NEC, az Olivetti és a Silicon Graphics nagy teljesítményű grafikus munkaállomásaiba, illetve a Silicon Graphics szervereibe és szuperszámítógépeibe. Az SGI végül fel is vásárolta a céget, majd miután Itaniumra állt át, a processzorfejlesztéseket megszüntette, később pedig le is választotta magáról a chiptervező csapatot. Az újra önállóvá vált MIPS ekkor állt át mostani üzleti modelljére, amely processzorgyártás helyett a tervek licencelésén alapul.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ez egyben azt is jelenti, a cégnek szemtől szemben meg kell mérkőznie brit riválisával, az ARM Holdingsszal, amely Yassaie szerint mára monopolhelyzetbe került a mobil chipek terén. Az Imagination terve az, hogy először a jelenlegi piacain, tehát a szórakoztató és a hálózati eszközökben növeli a részesedését, majd ezt követően betör a mobil alkalmazásprocesszorok és a szerverchipek szegmensébe is.

A nagy dobás neve: Warrior

Ehhez az első számú fegyver a nyáron bemutatott Warrior kódnevű új generációs processzora lesz, amely megfelelő kiindulópontja lehet a piaci terjeszkedésnek. Ez a fejlesztés azonban 2014 végére lesz olyan állapotban, hogy a terveit át lehessen adni a gyártópartnereknek, akiknek további 2-3 évet kell majd dolgozzanak a saját termékeinek, ismerte be Yassaie. "Hogy jelentős szereplői legyünk a szerverpiacnak, az még évekbe telik. De a jövő év végén már rendelkezésre fog állni a technológia, amely megfelelő lesz minden olyan piac számára, amely CPU-t igényel." Ahogy az ARM, úgy a MIPS is az alacsony fogyasztású, nagy tömegben bevethető szerverekbe szeretne elsőként betörni.

A cég weboldalán található rövid ismertető szerint az idén júniusban bemutatott Warrior processzorcsaládnak egyaránt lesznek 32 és 64 bites tagjai. Elérhető nagy teljesítményre optimalizált out of order szuperskalár mag, illetve energiahatékony in-order mag, valamint érkezik egy beágyazott eszközökhöz szánt, minimális fogyasztású CPU is. A magok hardveres gyorsítást kínálnak a virtualizációhoz, egyes verziók támogatják a többszálú feladatvégrehajtást, és építhető belőlük többmagos kivitel is. Ezek mellé a jól bevált PowerVR grafikus magokat tudja "csomagolni" az Imagination Technologies a licencpartnerek számára.

"Az ipar éhezik a választás lehetőségére"

Tisztán technikai szempontból a MIPS semmivel sem kevésbé ütőképes a piacon elérhető versenytársaknál, azonban az ARM megoldásaira már több, komoly szerverpiaci ambíciókkal rendelkező cég is lecsapott (pl. Calxeda), míg a MIPS egyelőre nem büszkélkedhet ilyen sikerekkel. Ennek hátterében az állhat, hogy az Imagination technologiesbe olvadás előtt a MIPS meglehetősen bizonytalan lábakon állt, amely a lehetséges licencpartnereket is elriaszthatta. "Az emberek aggódtak a MIPS jövőjéért, ami egy felhő volt a feje felett, de mára elszállt" - fogalmazott a vezérigazgató.

"Az ipar éhezik a választási lehetőségére a CPU-k piacán, és a MIPS-et egy felsőbbrendű alternatívaként tálaljuk" - mondta a Warrior-generáció bemutatásakor Yassaie. "Már most is hatalmas választékot kínálunk magokból, amelyekhez csatlakoznak a 'Warrior" magok, amelyek a piacon elérhető versenytársakhoz képest nagyobb teljesítményt, jobb hatékonyságot és több funkciót kínálnak."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról