Szerző: Hlács Ferenc

2013. szeptember 3. 12:21

Androidos és Windows 8-as tabletek a Lenovótól

Négy új tablettel várja az iskolakezdést a Lenovo. A készülékek nem a felbontás bajnokai, de megállják a helyüket a táblagépek között. A három androidos tablet mellett egy Windows 8-at futtató, billentyűzettel ellátott tokkal érkező darab is helyet kapott.

Belépő kategóriás és komolyabb hardverrel felszerelt tableteket is találunk a Lenovo iskolakezdésre szánt termékei között, amiket egy mai sajtóeseményen mutatott be a cég magyarországi képviselete. A kínai vállalat az androidos táblagépek mellett egy Windows 8-at futtató készülékkel is előállt: a 10,1 hüvelykes Miix kétmagos Intel Atom Z2760 processzort kapott, ami 1,8 gigahertzen ketyeg, valamint 2 gigabájt LPDDR2 RAM-ot és 64 gigabájt belső tárhelyet. Az egy centiméter vékony készülék mindössze 0,5 kilogrammos és 3G, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 kapcsolatra is képes, és GPS is található benne.

A tíz hüvelyknél valamivel nagyobb kijelző felbontása 1366x768 pixel, aminél - főleg ekkora képátlón - láttunk már jóval nagyobbat is. Az IPS panel képe viszont szép, és a betekintési szögekre sem lehet panasz. A Miixhez egy mágneses tok is társul beépített billentyűzettel, amin a vékony kivitelezés ellenére kényelmes a gépelés. Egy trackpointot ugyanakkor bezsúfolhattak volna a konstrukcióba, így ugyanis a tabletet a klaviatúrával használva az ember kénytelen egy egeret is magával hordani az érdemi munkához. A Miixen találunk microUSB- és microHDMI-csatlakozót, valamint microSD-olvasót is, gyártó továbbá tíz órás üzemidőt ígér W-Fi böngészés közben, 150 ezer forint körüli bruttó ár  ellenében.

A szintén 10,1 hüvelykes Lenovo IdeaTab S6000 tablet már 4.2-es Jelly Bean Androidot futtat, négymagos, 1,2 gigahertzes MTK 8389/8125 processzorral és egy gigabájt RAM-mal. A kijelző itt is IPS, ám valamivel kisebb, 1280x800 felbontású, amit a 178 fokos betekintési szög igyekszik kompenzálni. A belső tárhely 16 vagy 32 gigabájt, ami microSD kártyával bővíthető. A tablet a Wi-Fi és a Bluetooth 4.0 mellett HSPA+ mobilinternet kapcsolatra képes, nyolc órás üzemidővel, nagyjából 100 ezer forintért.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az androidos IdeaTab A3000 az S6000 héthüvelykes kistestvére, ugyancsak 1,2 gigahertzes négymagos processzorral és 1 gigabájt RAM-mal felszerelve. A kijelző tekintetében a Lenovo itt sem adott alább az IPS-nél, a felbontást azonban nem vitte túlzásba, 1024x600 képpont jelenik meg a panelen. A belső tárterület 16 gigabájt, ami microSD kártyával egészen 64 gigabájtig növelhető. A készülék alig 340 grammot nyom, és 11 milliméter vastag, hálózati képességei pedig megegyeznek az S6000-ével. A készülék ára 60 ezer forint körül várható.

A Lenovo belépő kategóriás tablete, az IdeaTab A1000 is héthüvelykes, kétmagos 1,2 gigahertzes processzorral. Az 1 gigabájt RAM-mal ellátott készülék 4.1-es Jelly Bean Androiddal kapható, 4 vagy 16 gigabájt belső tárhellyel, amit microSD kártyával toldhatunk meg. A készülék Wi-Fi és Bluetooth 4.0 csatlakozásra képes. A termékpaletta aljáról lévén szó, elérkeztünk az eddig sem döbbenetes kijelzők sorának legszerényebb darabjához, az A1000-ben ugyanis egy TFT panel árválkodik 1024x600-as felbontással, cserébe viszont a tablet ára mindössze 40 ezer forint körül mozog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról