Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 28. 10:20

Gyengén csökkent a szerverpiac a tavasszal

Nyilvánosságra hozta a szerverpiac első negyedéves teljesítményére vonatkozó számait az IDC. A piackutató szerint a leszállított gépek száma és a szervereladásból származó forgalom egyaránt csökkent, de csak kis mértékben.

Az IDC friss statisztikái szerint a második negyedévben 11,9 milliárd dollár értékben adtak el szervereket világszerte, a piac értéke 6,2 százalékot csökkent éves összehasonlításban. A leszállított gépek száma azonban mindössze 1,2 százalékkal zsugorodott, 2 millió darabra. A legnagyobbat a középkategóriás gépek forgalma zuhant, több mint 22 százalékost, a high-end szegmensben mérsékeltebb, 9 százalék körüli volt a visszaesés, a belépőkategóriás szerverek terén pedig mindössze 2,4 százalékot apadt a forgalom.

Az x86 szerverek forgalma 1,3 százalékkal 8,7 milliárd dollárra csökkent a második negyedévben, a gépek eladásai azonban alig mérhető mértékben, csupán 0,1 százalékkal múlták alul a tavalyi második negyedévet. A tavaszi negyedévben a gyártók 1,9 millió x86 szervert értékesítettek. A HP legutóbbi negyedéves eredményeinek bejelentésekor beismerte, komoly problémái vannak a szerverértékesítéssel és a marketinggel, ez az IDC számain is látszik, a cég x86 árbevétele majdnem 15 százalékkal esett vissza. Ezzel együtt a leszállított gépekből származó bevétel majdnem harmada a HP-hoz folyt be, a piaci versenyben második Dell részesedése 25 százalékra emelkedett, az IBM-é pedig 12,8 százalékra apadt. Az IDC magyarázata szerint a piac az ősszel esedékes friss Xeonokra vár, ez magyarázza az x86 szegmens csökkenését.

Szervereladások az IDC szerint a második negyedévben (millió USD)

Történelmi mélyponton a UNIX-szerverek

A UNIX-gépek számára ismét meredek csökkenést hozott a negyedév. Annak ellenére, hogy az IBM a tavasszal vezette be a piacra POWER7+ processzorral frissített gépeit, és az Oracle is megjelent a színen az M5 és T5 generációs rendszereivel, a UNIX-szerverek forgalma 21 százalékkal 1,8 milliárd dollárra esett éves összehasonlításban. A UNIX dobozok a teljes szerverpiacnak csak 15,1 százalékát adták a második negyedében - amióta az IDC méri a szerverpiacot, soha ilyen alacsony nem volt a UNIX-kiszolgálók részesedése.

A Windowst futtató szerverek forgalma éves szinten 5,1 százalékkal 5,8 milliárd dollárra csökkent a tavalyi második negyedévvel összevetve, azonban a UNIX-ok hatalmas visszaesése azt jelentette, hogy a Windows szerverek részesedése a teljes szerverpiacon belül némiképp nőtt. A teljes szerverpiaci forgalom 49,3 százalékát adták a Microsoft operációs rendszerét futtató gépek. A nagy cloud telepítéseknek is köszönhetően a Linuxot futtató kiszolgálók értéke tovább növekedett, bár a 2,8 milliárd dolláros forgalom mindössze 1,5 százalékkal magasabb a tavalyi szintnél. A linuxos gépek adják a teljes szerverforgalom 23,2 százalékát az IDC szerint.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IBM mainframe-ek forgalma ebben a negyedévben emelkedett, éves szinten 9,9 százalékkal 1,2 milliárd dollárra, ami a teljes szerverpiac 9,8 százalékát tette ki. A Nagy Kék tavaly ősszel mutatta be zEnterprise EC12 mainframe gépét, vélhetően ennek a felfutása okozza a most regisztrált bevételnövekedést a kategóriában. A cég nemrég a BC12 modellszámot viselő "baby-mainframe" géppel is bővítette a kínálatát, amely már 75 ezer dollártól elérhető és kifejezett célja az új ügyfelek elcsábítása a mainframe-ek világába.

Az IDC számaiból kiderül, hogy az elsősorban nagyvállalati virtualizált környezetben használt blade szerverek forgalma 6,2 százalékkal 2 milliárd dollárra csökkent, a legnagyobb szálltójuk a HP volt, amely a piac közel felét tartja kézben, a második helyen pedig a Cisco áll, megelőzve az IBM-et. A "sűrűségre optimalizált" szerverek, amelyeket jobbára nagy cloud telepítésekben, illetve webes szolgáltatások alatt találni, folyamatosan erőre kapnak, a forgalmuk 26,6 százalékos növekedés után elérte a 735 millió dollárt. A leszállított gépek száma majdnem elérte a 200 ezer darabot. Ebben a kategóriában toronymagasan vezet a Dell, az árbevétel-arányos részesedése meghaladja a 60 százalékot.

Élen az IBM, nagyot esett a HP

A szervergyártók rangsorát a második negyedévben is az IBM vezette, a vállalat szerverpiaci forgalma azonban 10 százalékkal kevesebb mint egy éve, igaz, így is meghaladja a 3,3 milliárd dollárt. A második helyen a szervezeti problémák mellett a UNIX-szervereinek folyamatos zuhanásával küzdő HP zárt, amelynek szerverforgalma 17,5 százalékot csökkenve 3,1 milliárd dolláron állt meg. A harmadik helyet a Dell kaparintotta meg, a kínálatában csak x86 rendszereket tartó cég bevétele 10 százalékkal 2,2 milliárd dollárra emelkedett.

A dobogó után nagy szakadék következik, a bevételi versenyben negyedik helyezett Oracle szerverpiaci forgalma már csak 710 millió dollár, ami 5,7 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. A legutóbbi negyedéves eredmények kapcsán a vállalat már arról beszélt, közel a hardverrészleg csökkenésének vége, hamarosan növekedő pályára állhatnak az eladások, ahogy az előre integrált (Exa-) rendszerek, illetve a SPARC T5- és M5-alapú gépek iránt a kereslet erőre kap. A gyártók versenyében az ötödik helyet a Cisco szerezte meg, lendületes, 42 százalékos bevételnövekedés után.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról