Szerző: Dojcsák Dániel

2013. augusztus 23. 10:46

Duplázza a sávszélességet a UPC: 240 Mbit/s

A UPC korábban is többször jelezte nyilatkozataiban, hogy hálózata, illetve a használt eszközök alkalmasak lennének jelentősen nagyobb sávszélesség biztosítására is, mint ami a jelenlegi kínálatban van. Most úgy tűnik eljött az idő, a szolgáltató a a maximum sávszélességet 120-ról 240 megabitre emeli másodpercenként.

Szeptembertől a UPC kábelhálózatában az új és a meglévő ügyfelek számára is elérhetővé válik a már-már helyi hálózat sebességét kínáló kapcsolat. A UPC korábbi nyilatkozataiból következtetve ez elméletileg bármely előfizető számára elérhető, ahol a már felújított, a nagyobb FiberPower csomagok sávszélességét eddig is nyújtani képes hálózatok üzemelnek. Főként a régi ügyfelek esetében azonban előfordulhat, hogy az előfizetőnél telepített modem még nem az DoCSIS 3.0 szabványnak megfelelő, így a nagyobb sávszélességhez ezt cserélni kell. Ezt tudomásunk szerint minden esetben a felhasználónak kell kezdeményeznie, a UPC szervizszolgáltatása a szokott módon elvégzi a cserét.

120 helyett 240

Az emelés technikai előfeltételei egyébként már régóta adottak, a UPC többször demózta is, hogy a jelenlegi rendszerén a hálózati eszközök vagy a végfelhasználói készülékek cseréje nélkül akár 1 Gbit/s sávszélesség is elérhető. Technológiaváltásról így most nincs szó, sőt, a következő, várhatóan több év múlva aktuális emelésnél sem lesz rá szükség. A szolgáltató a korábban véghezvitt jelentős hálózatfejlesztésnek köszönhetően megteheti, hogy a marketingérdekek és a hálózat kihasználtságának függvényében alakítsa a csomagokat.

A mostani duplázás valószínűleg nem teljesen öncélú, várakozásaink szerint hamarosan újabb bejelentések követhetik, például a mostaninál sokkal fejlettebb filmes streaming/videotéka szolgáltatás jöhet a UPC-től, vagy bármilyen értéknövelt felhőalapú szolgáltatás. A masszív sebesség és a korlátlan adatforgalom önmagában nagyon kevés előfizetőnek érték, meglepő lenne, ha csak azért emelne sávszélességet a szolgáltató, hogy a reklámokban a konkurenseknél nagyobb számot írhasson ki.

Várhatóan nem csak a legnagyobb csomagnál, hanem a többinél is emelkedik az elérhető sebesség, bár a felhasználók többsége erről maximum a tévéreklámokból fog tudomást szerezni. A nagyobb sávszélesség még akkor is nehezen észrevehető, ha egy háztartásban többen, több eszközzel felcsatlakozva folyamatosan aktívan használják az internetkapcsolatot. Egy felhasználó esetén már 15-30 Mbit/s felett is nehezen észlelhető normál internetezés közben a különbség, kivéve persze ha valaki ipari mennyiségben tölt le nagy fájlokat, például filmeket.

Letöltéshez, torrentezéshez viszont álomszerű lehet egy 240 Mbit/s-es kapcsolat, hiszen ez azt jelenti, hogy csúcsra járatva másodpercenként 30 megabájtot lehet leszippantani a hálózatról. Egy teljes DVD-nyi adatra ezen a sebességen 2,5 percet kell várni, de a hazai torrentoldalakon klasszikusnak számító 72 gigabájtos Buena Vista Disney 1937-2007 gyűjtemény is negyven perc alatt letöltődhet. A weboldalak betöltődésénél és játéknál viszont nem éreznek majd különbséget a felhasználók, azt ugyanis néhány Mbit/s felett már inkább a hálózati késleltetés, a ping határozza meg, az pedig érdemben nem változik.

A jelenlegi 120 Mbit/s-es csomagot a UPC egyébként 2009-ben vezette be, már akkor is azt mondhattuk, hogy a normál felhasználók számára megkérdőjelezhető egy ilyen kapcsolat szükségessége. Kevésbé hangoztatott, de fontosabb szempont a minimum garantált sávszélesség, ami például a mobilinternet esetén mindhárom szolgáltatónál 0 kbit/s, a hatóság mérési metodikájának rugalmatlansága miatt. A stabilabb, külső körülményektől kevésbé függő kábeles kapcsolatnál viszont a szolgáltatók mernek vállalásokat tenni, a mostani 120-as csomagnál a minimum garantált érték 30 Mbit/s. Tudomásunk szerint ez is arányosan fog nőni, ami elvileg 60 Mbit/s garantált sávszélességet jelentene a legnagyobb csomagban.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A változások természetesen nem érintik a híres 29-es körzet lakóit, ami ugyan a UPC tulajdonában áll, de az nem kábeles, hanem DSL-hálózat. Adódik a kérdés, hogy miért nem bővíti, építi tovább a hálózatát a UPC vagy bármely más szolgáltató Magyarországon, amire sajnos az a válasz, hogy az elmúlt években kivetett különadók, illetve a lefektetett kábelekért hossz alapján beszedett adó és az az előírás, miszerint az új hálózatoknál hozzáférést kell adni a hálózathasználatra a konkurenseknek is, teljesen gazdaságtalanná teszi a nagyobb hálózatfejlesztési projekteket. Amíg ezek a körülmények állnak, addig nem érdemes reménykedni abban, hogy a szolgáltatók jelenlegi pozíciójukból érdemben kimozdulnának.

24. 2:40

A sávszélességemelés hivatalos bejelentése holnap, azaz augusztus 24-én délután 2:40-kor lesz, az időpontból mondhatni kiderül a legfontosabb információ, a maximum sebesség értéke, viszont azt még nem lehet tudni, hogy az új paraméterekkel mennyibe fog kerülni az előfizetés, illetve az sem biztos, hogy a mostani 120-as csomag helyébe lép-e a 240-es vagy egy új termékként kerül a többi felé. A környező országokban, Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában szintén a napokban tett hasonló bejelentést a UPC. Csehországban a miénkhez hasonló paraméterekkel 240, Lengyelországban 250, Szlovákiában viszont csak 150 Mbit/s lesz a maximum szeptembertől. A csomagkínálat és az árazás azonban országonként eltér, messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a szomszédoknál bejelentett ajánlatokból.

Ezen felül bizonyára további, nem a legnagyobb opciót érintő újdonságok is várhatóak, amint ezek is kiderülnek, a cikket frissítjük. 2009-ben a 120-as csomag bevezetésekor a legkisebb csomag sebessége 2 Mbit/s-ről az ötszörösére, 10 Mbit/s-re nőtt, nem lennénk meglepve, ha most ennek a csomagnak a sávszélessége duplázódna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról