Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 23. 08:51

Start menüt kapnak a Lenovo gépei

A Windows 8.1-gyel telepített gépek sikerét szeretné előmozdítani a Lenovo, ezért a vállalat előre telepíti a rendszereire a Pokki Startot, amely a San Diegó-i SweetLabs terméke. A szoftver, ahogy a neve is mutatja, a Windows desktopra varázsol egy olyan Start menüt, amilyet a korábbi Windows-verziókon megszoktak a felhasználók.

A Microsoftot sok támadás érte a Windows 8 felhasználói interfésze miatt. A vállalat úgy alakította ki a szoftvert, hogy annak két, egymástól teljesen elkülönülő felülete legyen, azonban a hagyományos desktopról lemaradt a Windows korábbi verzióiból jól ismert Start menü, ami miatt sokan egyenesen használhatatlannak gondolják az operációs rendszert. A Windows 8 megjelenése óta sok külső gyártó adott ki saját Start menüt, amelyek többé-kevésbé pótolják az eredetit, ilyen például a StartUI, Start8, StartIsBack, Classic Shell, a Start Menu Reviver vagy a Bring Back.

A redmondi cég az ősszel érkező Windows 8.1-ből is kihagyta a hagyományos Start menüt, csak egy Start gombot helyezett el a desktop bal alsó sarkában, amely azonban a modern (Metro) felületre visz, a Start menüre vágyakozó felhasználók legnagyobb bánatára. A Lenovo úgy gondolta, a számítógépei eladhatóbbak lesznek, ha előre telepíti rájuk az egyik Start menü alkalmazást, a cég választása a SweetLabs termékére, a Pokki Startra esett, amelynet a cégvezető szerint több tízmillióan töltöttek már le.

Az egyébként ingyenesen letölthető Pokki egy hagyományos Start menüt varázsol a Windows 8/8.1 desktopjára a korábban megszokott alkalmazáscsoportosítási lehetőségekkel. A szoftvernek emellett része egy olyan felület, ahol az okostelefonok menüjéhez hasonlóan elhelyezhetők a kedvenc alkalmazások ikonjai, valamint tartalmaz egy keresőmezőt is, amely a programok és fájlok között képes keresni. A szoftver széles körben beállítható, módosítható az ikonja, rakható a tálca bal és jobb oldalára, átszínezhető, emellett kikapcsolhatók benne a Windows 8 sarkaiból előhúzható menük és lehetőség van a desktopra bootolást is kérni. A gép újraindításával, leállításával kapcsolatos parancsok is elérhetők innen.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Pokki saját alkalmazás-piactérrel is rendelkezik, ahonnan ingyenes alkalmazások érhetők el - ezek egyelőre webalkalmazások, amik a Pokki saját böngészőjében futnak, de a kínálat hamarosan desktop alkalmazásokkal bővül. A Pokki gyártója az innen letöltött alkalmazások által generált extra bevételből - például a játékokban megvásárolt tárgyakra költött pénzből - részesedik.

Nem ez az első eset, hogy egy PC-gyártó egy harmadik féltől származó szoftvert telepít a gépeire, erre korábban is számtalan példát láthattunk már – a legtöbb gyártó bőséges mennyiségű „bloatware-t” mellékel a számítógépeihez. Azonban valószínűleg ez az első eset, amikor olyan szoftver kerül a gépre, ami alapjaiban módosítja a Windows működését, a felhasználói felületet és élményt. Kíváncsian várjuk, mi lesz erre a Microsoft lépése, amelynek a Windows 8 megalkotásakor az egyik célja pont az volt, hogy a különféle kialakítású gépeken pontosan ugyanolyan élményt nyújtson.

A világ legnagyobb PC-gyártójának e lépése azt mutatja, a felhasználók a cég szerint igénylik a hagyományos Start menüt. A Pokki a tervek szerint a Lenovo összes lakossági gépére felkerül, kezdetben az Idea sorozat gépeire, később pedig akár egyes ThinkPadeken is megjelenhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról