Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 22. 10:22

HP: a növekedés átmenetileg elhalasztva

A vártnál gyengébb harmadik negyedéves eredményekről számolt be a HP, és Meg Whitman elnök-vezérigazgató bevallotta, a jövőre várt bevételnövekedés is valószínűtlennek látszik. Több személycserét is végrehajtott a cég.

A július 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben 27,2 milliárd dolláros bevételt könyvelt el a HP, ami éves szinten 8 százalékos csökkenést jelent. Ez nagyjából megfelel az előző negyedévek trendjeinek, a második negyedévben 9 százalékkal, az elsőben pedig 6 százalékkal csökkent a bevétel. Ehhez 1,4 milliárd dolláros nettó eredményt társult, ami lényegesen jobb mint az egy éve elkönyvelt 8,9 milliárdos veszteség, amelyet az EDS értékvesztésének leírása okozott. Az egy részvényegységre jutó eredmény 86 centet tett ki, ami épp megfelelt a tőzsdei várakozásoknak.

Növekedés? Inkább majd 2015-ben!

A vállalat irányítását 2011 őszén vette át Meg Whitman, akinek első számú feladata a korábbi vezetők által szétrombolt HP újraépítése. Whitman alatt lendületes átalakulás kezdődött, ami a szervezeti struktúrát, a fejlesztéseket és a termékeket is érintette, azonban egy 330 ezer fős vállalat új irányba állítása nem megy egyik napról a másikra. Az új vezérigazgató azt ígérte, a 2012-es és 2013-as pénzügyi évben sikerrel levezényli az átalakulást, és a 2014-es pénzügyi évben (ami 2013 őszén kezdődik) már növekedni fog a cég bevétele. Whitman azonban most azt közölte, a jövőre várt bevételnövekedés "valószínűtlen", a hírre a részvények több mint 6 százalékkal zuhantak.

"Ahogy arra bizonyára emlékeznek, májusban kijelentettem, hogy a 2014-es pénzügyi évben céges szinten lehetséges a bevétel növelése a vállalati hardverek és a személyi rendszerek terén jelentkező nehézségek, valamint annak ellenére, hogy 2013-ban a vállalati szolgáltatásokra vonatkozó szerződések kulcsfontosságú ügyfelekkel kifutnak. Most azonban úgy tűnik, a bevétel növekedése éves szinten a cég szintjén valószínűtlen" - mondta a negyedéves eredménybejelentő elemzői konferenciahíváson Meg Whitman.

"Ezzel együtt biztos vagyok benne, hogy a fordulatunk jól halad. Máris jelentős javulást látunk a működésünkben. Sikerrel építjük újra a pénzügyi alapokat. A költégstruktúránk jobban igazodik a kiadásokhoz. Újra beindítottuk az innovációt a HP-nál az ügyfelekre fókuszálva. Tehát azt várom, hogy a cég egyes részei 2014-ben már növelik a bevételüket."

Vezércsere a vállalati részlegnél

A jól teljesítő részlegek közé tartozik a nyomtatási és képalkotási divízió. Ennek a bevétele ugyan 4 százalékkal 5,8 milliárd dollárra olvadt éves összehasonlításban, azonban 2011 óta először sikerült az eladott hardverek mennyiségét növelni. A vállalati nyomtatók forgalma 3 százalékkal csökkent, de az eladott darabszám 12 százalékkal emelkedett, elsősorban az olcsó lézernyomtatók iránti kereslet növekedése miatt. A lakossági nyomtatók forgalma változatlan maradt, miközben a darabszámok 2 százalékkal emelkedtek. A kellékanyagok forgalma 4 százalékkal zsugorodott. A nyomtatási részleg üzemi eredménye 908 millió dollár volt, ami 4 százalékkal kisebb mint tavaly.

Elég gyenge időszakot zárt a nagyvállalati hardverekkel foglalkozó részleg. Az Enterprise Group 6,8 milliárd dolláros bevételt ért el, ami a tavalyi harmadik negyedévhez képest 9 százalékos visszaesést jelent. A HP tájékoztatása szerint szépen növekedett az új generációs tárolók (főleg a 3PAR) forgalma, a hálózati eszközök területén azonban stagnálás volt tapasztalható, a szervereladások pedig csúnyán visszaestek. Az iparági szabványos (x86) szerverek terén 11 százalékos volt a bevételcsökkenés, amit a HP a kiélezett piaci versenyben felerősödő árnyomás mellett saját értékesítési- és marketingtevékenységének hibáival magyaráz. Az üzleti kritikus szerverek terén 26 százalékos volt a csökkenés. Az Enterprise Group nyeresége 1,3 milliárd dollárraól 1 milliárdra esett vissza. "Összességében az Enterprise Group teljesítménye csalódást keltő volt" - összegezte Cathy Lesjak, a HP pénzügyi vezetője.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A negyedéves eredményekkel együtt a HP közölte, Bill Veghte operatív igazgató veszi át a nagyvállalati részleg vezetését Dave Donatellitől, aki továbbra is a cégnél marad, feladata az új, nagy növekedési lehetőségekkel kecsegtető területek és technológiák feltérképezése lesz, beleértve azokat a startup cégeket is amelyeket a HP esetleg felvásárolhat. A kommunikációs és marketingtevékenységet pedig összevonja a HP, Henry Gomez irányítása alatt. Gomez eddig a HP kommunikációs vezetőjeként dolgozott, most megkapja a marketing csapat irányítását is. A korábbi marketingvezér, Marty Homlish mostantól a kiemelt ügyfelekkel való kapcsolattartásért felel.

A vállalati szolgáltatásokkal foglalkozó Enterprise Services divízió bevétele 5,8 milliárd dollárt tett ki, ami 9 százalékos csökkenés tavalyhoz képest - a cég magyarázata szerint elsősorban az amerikai közszférában volt tapasztalható gyengeség a költségvetési megszorítások miatt. Az IT outsourcing szolgáltatások bevétele 7 százalékkal 3,7 milliárd dollárra apadt, az alkalmazás- és üzleti szolgáltatások terén pedig 11 százalékkal 2,2 milliárd dollárra csökkent a bevétel. A HP tájékoztatása szerint mindkét szegmensben több szerződése kifutott, amit aztán az ügyfelek nem újítottak meg. Az olyan új típusú szolgáltatások mint a cloud és a biztonság és az alkalmazásmodernizáció, továbbra is erőteljesen növekednek, azonban még kicsik ahhoz, hogy érdemben befolyásolják a részleg teljesítményét. A szolgáltatási üzletág üzemi profitja mindössze 192 millió dollár volt, szemben a tavalyi 240 millióval.

A PC-piac zsugorodása is fáj

A HP-t is húzta a PC-piac csökkenése, a személyi rendszerek területén 11 százalékos bevételcsökkenést könyvelt el a cég, elsősorban a lakossági vásárlások zuhanása miatt. Az otthoni PC-k területén 22 százalékkal csökkent a HP bevétele, míg a vállalati PC-k szegmensében 3 százalék volt a visszaesés mindössze. A PC-részleg így is 7,7 milliárd dolláros bevételt hozott össze, amivel a HP legnagyobb üzletága, ehhez azonban mindössze 228 millió dolláros üzemi eredmény társult, ami bő fele az egy évvel korábbinak, de a HP továbbra is eltökélt, hogy a részleg nyereségességét javítsa.

"Ahogy folytatjuk az újjáépítést, a cég egyes részei, például a nyomtatás, a vállalati szolgáltatások, a konvergens tárolók és a szoftverek javulnak, míg mások, például az iparági szabványos szerverek éa a személyi rendszerek még nem érték el a fordulópontot" - mondta az eredmények kapcsán Meg Whitman. "De a legfontosabb, hogy azt a pénzügyi teljesítményt nyújtottuk, amit megígértünk, a részvényenkénti 86 centes profit beleesik a korábbi 84-87 centes előrejelzésünkbe."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról