Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 16. 08:41

Dell: stagnáló bevétel, zuhanó profit

Nagyot esett a Dell profitja az augusztus 2-án véget ért második pénzügyi negyedévben. A vállalat kétségbeesetten próbál a vállalati termékek és szolgáltatások irányába mozdulni, de a PC-piaci kitettsége megbéklyózza.

A tavalyihoz nagyjából hasonló, 14,5 milliárd dolláros árbevételt könyvelt el a második pénzügyi negyedévben a Dell, amelynek a jövője azóta kérdéses, mióta februárban bejelentette: egy magántőkés ügylet keretében kivonulna a tőzsdéről, hogy befektetői nyomás nélkül tudja végrehajtani azokat az átalakításokat, amelyek a hatékonyabb működéshez szükségesek. Ez a lépés azonban azóta sem történt, meg, a Dellben nagyobb tulajdonnal bíró befektetők sikeresen elérték az erről szóló részvényesi szavazás elhalasztását. A cég jövője körüli bizonytlanság persze a pénzügyi adatoknak sem tesz jót.

Gyenge volt a PC-részleg

A bevétel gyakorlatilag stagnált éves szinten és meghaladta az elemzők 14,2 milliárdos várakozását, ami jó hír. A rossz hír, hogy a Dell profitja meredeken csökkent, elsősorban a PC-részleg (újabban End User Computing divízió) gyatra nyereségessége miatt. Ez a divízió több mint 9 milliárd dolláros bevétellel máig a Dell legnagyobb részlege még mindig, és alapvetően meghatározza a vállalat pénzügyi teljesítményét.

Az üzletágnál a PC-piac visszaesése miatt 5 százalékkal csökkent a forgalom, az asztali gépek terén 1 százalékos növekedést ért el a Dell, de a mobil gépek terén 10 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni. Annak érdekében, hogy továbbra is fenntartsa versenyképességét, a vállalat kénytelen volt módosítani az árazását, ami ahhoz vezetett, hogy a PC-üzletág üzemi profitja 696 millió dollárról 205 millió dollárra olvadt egy év alatt - ebben az emelkedő memóriaárak is szerepet játszottak egyébként.

A Dellnek korábban kinyilvánított stratégiája volt, hogy kivonuljon a nyereséget nem vagy csak alig termelő, alsó kategóriás PC-k szegmenséből és prémium gyártóvá váljon, az elmúlt két negyedév azonban pont ennek ellenkezőjéről szólt, alacsonyabb árakról, a részesedés megvédése érdekében. Egyes elemzők szerint a Dell a nagy PC-tendereken és a vállalati hardverek területén is agresszíven áraz jelenleg, hogy megnyerje vagy megtartsa azokat az ügyfeleket, akik a cég jövője körüli kérdések miatt nem szívesen vásárolnak tőle.

A vállalati részlegek sem villogtak

Hiába bővült a vállalati hardverrészleg, amely a szervereket, tárolókat, hálózati eszközöket és más perifériákat tartalmazza, nem tudta ellensúlyozni a PC-üzletág gyengeségét. Az Enterprise Solutions Group bevétele éves szinten 8 százalékkal 3,3 milliárd dollárra emelkedett, az üzemi eredmény azonban itt is csökkent, 151 millió dollárról 137 millióra. A Dell tájékoztatása szerint elsősorban a Force10 hálózati eszközök és a tárolók területén nőtt nagyot a forgalom, valamint jól fogytak a "hyperscale", azaz nagy sűrűségű szerverek is.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szolgáltatási üzletág 2,1 milliárd dolláros bevételt könyvelt el, ami csupán 2 százalékos éves növekedést jelent. A támogatási és telepítési szolgáltatások terén 3 százalékos, az iinfrastruktúra-,  cloud- és biztonsági szolgáltatások terén pedig 6 százalékos volt a bevétel bővülése, derül ki a gyorsjelentésből. A Dell Services üzemi eredménye 1 százalékot bővülve 331 millió dollárt ért el. A felvásárlásoknak köszönhetően nagyot nőtt a Dell szoftverrészlege, azonban a bevétele így is csak 310 millió dollár, amihez 62 milliós veszteség társult.

Bizonytalanság

A Dell a negyedévben összesen 272 millió dollár üzemi eredményt tudott kipréselni magából, ami éves szinten 70 százalékos visszaesést jelent, nettó eredménye pedig 204 millió dollár volt csupán, ami a tavalyi szinttel összehasonlítva 72 százalékkal alacsonyabb. A cég részvényeinek árfolyama a bejelentés nyomán nem változott érdemben, azaz a piac már beárazta a gyenge eredményeket. Ahogy Morningstar elemzője a Reutersnek fogalmazott, az eredmények "az előrejelzéseknek megfelelően rosszak voltak". "Nem meglepetés, hogy a nyereség úgy csökkent, ahogy, amikor a volumen a fontosabb az eredményhányadnál."

A PC-üzletág gyászos mutatói is azt a forgatókönyvet erősítik, hogy a Dellnek ki kellene vonulnia a tőzsdéről és a rivaldafénytől távol meglépnie azokat az átstrukturálási műveleteket, amelyek eredményeképp javulhatna a teljesítménye. Ebbe beletartozhat akár a PC-részleg teljes leválasztása vagy eladása is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról