Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 13. 13:30

IPv6: teszt után éles üzem a Telekomnál

A több éven keresztül tartó tesztüzemet követően rövidesen megkezdődik az IPv6 technológia integrált, redszerszintű bevezetése a Magyar Telekom távközlési hálózatán.

Rövidesen megkezdődik az IPv6-technológiára történő migráció a Magyar Telekom éles  rendszereiben, a szolgáltató több éven keresztül zajló tesztfázisának lezárásával. A cég ígérete szerint az új rendszerre történő áttérés a jelenlegi tesztmegoldásokkal ellentétben semmilyen felhasználói beavatkozást nem igényel majd, a teljes folyamat vége azonban még hosszú évekre van, elsősorban az újabb szabvány végberendezés-támogatottsága miatt.

A szolgáltató kommunikációs igazgatóságától kapott információk szerint elsőként a tesztszolgáltatás iránt érdeklődő ügyfelek számára biztosítja a Telekom az IPv6-elérést, majd a bevezetés folyamatosan történik meg mindazon előfizetők számára, akiknél a műszaki feltételek adottak. Az első ütemben az ADSL és a GPON hozzáférési technológiákon lesz elérhető az IPv6, aminek használatához az IPv6 protokoll kezelésére felkészült otthoni hálózat (Home Gateway) szükséges. A Telekom által 2011 óta telepített eszközök már támogatják az IPv6-ot - nyilatkozta lapunk megkeresésére a társaság.

Nem egyszerű a szolgáltatók feladata IPv6 nélkül

Az IPv6 teljes elterjedése a hálózatban több évre kiterjedő folyamat lesz, mivel a hálózati eszközökön túl a használók otthoni eszközeinek is támogatnia kell az IPv6-ot, továbbá sok szolgáltatás még hosszú ideig csak IPv4-en lesz elérhető az interneten - hívja fel a figyelmet a távközlési multi. A Telekom a teljes IPv6 átállás megvalósulásáig támogatni fogja az IPv4 és az IPv6 problémamentes együttélését, a várakozások szerint pedig az áttérés végül teljesen észrevétlen maradhat a felhasználók számára.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az új technológia támogatása a legnagyobb webes cégek körében már több mint egy éve nem probléma, a Google, Facebook, Yahoo, Wikipedia, Microsoft Bing és az AOL már egy éve átálltak IPv6-ra. Az átállás azonban ennél jóval bonyolultabb folyamat, az egyszerű böngészés esetében a felhasználó gépe, saját hálózata, az internetszolgáltató hálózata, az internetes gerinchálózat illetve a meglátogatott oldal közül mindeniknek támogatnia kell az IPv6 protokollt. Ezért húzódik hosszú évek óta a bevezetése - a lánc minden elemének támogatnia kell a teljesen IPv6-alapú kapcsolat létrejöttéhez.

Itthon az országból induló internetes forgalmon belül az IPv6-aránya továbbra sem éri el a fél százalékot sem, a nyárra pedig látványosan visszaesett, gyakorlatilag a 2011-es szintre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról