:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 13. 11:17

Már csak a weboldalak kevesebb mint felét szolgálja ki Apache

A Netcraft statisztikái szerint 50 százalék alá esett az Apache piaci részesedése, amire 2009 óta nem volt példa.

A webszerverek statisztikáit követő Netcraft szerint 50 százalék alá esett az Apache piaci részesedése. A Netcraft több mint 700 millió weboldal alapján készült összesítése alapján a legnépszerűbb szabad webszerver továbbra is toronymagasan az Apache, részesedése azonban már "csak" 47 százalék, ami 5 százalékpontnál is nagyobb visszaesést jelent júliushoz képest. Az Apache részesedése utoljára 2009-ben állt ilyen alacsony szinten.

Az Apache még a 90-es évek második felében vette át a vezető pozíciót az NCSA HTTPd-től és azt máig őrzi. Sikerei csúcsára a 2000-es évek közepére ért, ekkoriban a részesedése meghaladta a 70 százalékot is egy időben, ezt követően csökkenésnek indult, majd 2010 elejétől újra növekedett, 65 százalékra, 2012 nyara óta azonban megint visszaesőben van, elsősorban egy másik nyílt forrású webszerver, az nginx térhódításának köszönhetően.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mostani visszaesés oka azonban nem csak az nginx, a Netcraft szerint az egyik legnagyobb szolgáltató, a GoDaddy cserélte le Linuxot és Apache-t futtató szervereit és állt át Windows Serverre és IIS-re. A GoDaddynél ezzel 25 millió IIS-en futó oldal jelent meg, aminek köszönhetően a Microsoft webszerver részesedése egy hónap alatt több mint 3 százalékpontot növekedett, azonban még így is csak 23 százalék, ami kevesebb mint fele az Apache részesedésének. Az nginx 14 százalékkal harmadik a Netcraft rangsorában. Más a helyzet kissé, ha a Netcraft aktív oldalakat vizsgáló statisztikáit nézzük. Ezeken belül vizsgálódva az Apache részesedése még mindig 54 százalékos, az nginx pedig 12 százalékos részesedésével felülmúlja az IIS-t (11%).

A Netcraft adatai alapján egyelőre nincs nyoma annak, hogy a PRISM-et körülvevő botrány miatt a weboldalak üzemeltetői tömegesen hagynák el az amerikai szolgáltatókat. Sőt, éppen ellenkezőleg, a Netcraft szerint még nőtt is az amerikai oldalak száma, összesen 3,9 millió weboldal költözött külföldről amerikai szolgáltatókhoz, miközben 3,6 millió költözött el onnan, a legtöbbjük Németországba vagy Kanadába.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.