Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 12. 14:56

A Windowst okolja saját sikertelenségéért az Acer

A Windows 8 sikertelenségével magyarázza gyenge eredményeit az Acer. A vállalat szerint a Microsoft operációs rendszere nem vonzó már, a jövőben ezért több figyelmet kap az Android és a Chrome OS.

89,38 milliárd tajvani dolláros, azaz hozzávetőleg 2,99 milliárd amerikai dolláros árbevételt könyvelt el az Acer a második naptári negyedévben. Az árbevétel 19,2 százalékkal kevesebb mint egy éve, a tavalyi második negyedévben elért üzemi és adózott profitot azonban veszteség váltotta: üzemi szinten 20,35 millió amerikai dollár, adózás után pedig 11,4 millió amerikai dollár mínuszt mutatott a könyvelés.

Az IDC második negyedéves adatai szerint az Acer PC-eladásai több mint 32 százalékkal zuhantak egy év alatt, az elemzőcég számai alapján a tajvani gyártó 6,23 millió számítógépet adott el három hónap alatt, míg egy évvel korábban még több mint 9 milliót. A csökkenő eladások mellett az Acer veszteségét az emelkedő memóriaárak okozták, illetve a cég jövőjével kapcsolatos befektetések, például a formatervezési részleg megerősítése.

Acer Iconia W3: nemrég le kellett árazni, hogy jobban fogyjon

J.T. Wang, a vállalat igazgatótanácsának elnöke úgy látja, az Acer problémái a Windows (8/RT) gyenge fogadtatására vezethetők vissza. "A Windows-tábornak tennie kell valamit, hogy megerősítse a vagy újra felépítse a PC-felhasználók bizalmát. Az emberek nem igazán vásárolnak és elhalasztják a beszerzéseket" - mondta az eredmények kapcsán Wang. Az Acer gondjait azonban nehéz lenne kizárólag a Windows 8/RT iránti gyenge kereslettel magyarázni, a többi nagy PC-gyártó forgalma ugyanis a második negyedévben jóval kisebb mértékben esett vissza mint az Aceré.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tajvani vállalat, amely egykor a PC-piac első helyéért csatázott, a jövőben kevesebb figyelmet kíván fordítani a windowsos gépekre és többet az androidos okostelefonokra és tabletekre, valamint a Chrome OS-t futtató masinákra. "Az Android nagyon népszerű az okostelefonokon és domináns a tableteken és látok egy új piacot is, a Chromebookok számára" - magyarázta Wang. "Fent kell tartanunk a piaci részesedésünket és meg kell védenünk a profitunkat. Ha jól szereplünk a tabletek és okostelefonok terén, felkészülten várhatjuk a holnaputánt."

Az IDC második negyedéves számai szerint a tajvani cég már az ötödik a gyártói rangsorban a tabletek piacán, azonban ez mindössze 1,4 millió darabot és 3 százalékos részesedést jelent. Az okostelefon-piacon még ennél is kevesebb babér termett eddig az Acernek, amely a nagy PC-gyártók közül az elsők között kezdett el a területtel foglalkozni. A cég még a 2009-es barcelonai MWC-n mutatta be okostelefon-kínálatának első darabjait, és azóta is rendszeresen előrukkol új modellekkel (köztük androidos és windowsos készülékekkel), azonban minden erőfeszítése ellenére a "futottak még" kategóriában versenyez.

J.T. Wang szerint az év végére a bevétel 10-12 százaléka folyhat be okostelefonokból és tabletekből, a cél az, hogy 2014-re ez 30 százalékra emelkedjen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról