Szerző: Hlács Ferenc

2013. augusztus 9. 13:01

Csökkenő mutatók az NVIDIA-nál, a Tegra a bűnös

Gyengülő eredménnyel zárta idei második negyedévét az Nvidia. Az egy évvel ezelőtt roppant sikeres Tegra processzorokból származó jövedelme több mint hetven százalékkal zuhant, GPU-k tekintetében azonban erősödés volt tapasztalható, a Teslából származó bevételek több, mint megduplázódtak.

Az NVIDIA közzétette az idén április 29-én kezdődött, és július 28-án lezárult második negyedévének eredményeit, amelyek alapján a vállalat bevétele 977,2 millió dollár, ami az előző évhez képest 6,4 százalékos csökkenést jelent. A céget leginkább tavaly még rekordbevételt hozó Tegra processzorok iránti kereslet drasztikus csökkenése viselte meg. A negyedéves profit 96,4 millió dollár, ami 19 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

A 70,7 százalékos zuhanás a Tegra 3 lapkával felszerelt készülékeket érintő csökkenő érdeklődés eredménye. Jen-Hsun Huang, a cég elnök-vezérigazgatója szerint "egy bizonyos platform" nem teljesítette várakozásaikat - egyértelműen utalva itt a Microsoft Surface RT-re - ami becslése szerint 2-300 millió dolláros bevételkiesést jelent az Nvidiának. Ennek ellenére a mobilprocesszorok még mindig kulcsszerepet játszanak a vállalat jövőbeli terveiben, a lapka legújabb generációjához, a Tegra 4-hez azonban a gyártó komoly reményeket fűz, azt az év második felében érkező termékekbe szánja, de ez a processzor ketyeg a július 31-e óta kapható SHIELD kézi játékkonzoljában is.

NVIDIA K20 alapú Tesla. Vitték, mint a cukrot.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A GPU-kból származó bevétel 7,5 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest. Csökkenő mutatók egyedül a notebookokba szánt chipeknél voltak tapasztalhatók, amelyek 1,7 százalékos visszaesést mutatnak, összhangban a PC-piac globális zsugorodásával. A gyártó asztali PC-kbe, munkaállomásokba és szerverekbe szánt egységeinél továbbra is növekedés tapasztalható, az előző évhez képest a GeForce kártyákból származó jövedelem 3,9 százalékkal nőtt, amihez hozzájárult a GeForce GTX 760, GTX 770 és a GTX 780 megjelenése is. Emellett Quadro GPU-kból 14,3, a Teslákból pedig figyelemre méltó 127,5 százalékkal származott magasabb bevétel, amiben a Kepler alapú termékek megjelenése is szerepet játszott.

Az NVIDIA bruttó eredményhányada rekordértéket ért el, a várt 54,3 helyett 55,8 százalékkal, ami a 4 százalékponttal több a tavalyi eredménynél. A következő negyedévben a vállalat 1,05 milliárdos bevételre számít, plusz-mínusz két százalékos eltéréssel. A bruttó eredményhányad várhatóan stagnál majd, míg a kiadások 460 millió dollárra növekednek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról