Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 8. 09:00

Megtérült az energia a Telekomnál

Az előzetes elemzői várakozásokat szinte minden szempontból túlszárnyalóan teljesített az idei második negyedévben a Magyar Telekom. A társaság elsősorban a lakossági energia kiskereskedelemnek és a rendszerintegrációs/IT bevételeknek köszönheti a jó szereplést.

A legoptimistább becsléseket is meghaladó mértékű, 156,9 milliárd forintos árbevételt ért el a Magyar Telekom csoport a második üzleti negyedévben, különösen az energia kiskereskedelmi termékek révén javult az eredmény az április elejétől június végéig tartó időszakban. A társaság kamatfizetés és adózás előtti eredménye mindeközben gyakorlatilag változatlan maradt (az EBITDA éves szinten 0,3%-kal, 49,8 milliárd forintra nőtt), ugyanakkor az éves célkitűzés alapján a vállalat az év végén továbbra is az EBITDA 9-12 százalékos csökkenésére számít, részben a távközlési adó részleges emelése miatt.

Az elmúlt negyedévekkel egyezően a Magyar Telekom a második negyedévben is több milliárd forintot fizetett be az államkasszába távközlési adó jogcímen, a rendkívüli tételek címen az előző pénzügyi időszakban 5,3 milliárd forintot könyvelt el. Az ország legnagyobb távközlési cége idén várhatóan mintegy 25 milliárd forintnyi távközlési adót fizethet majd - a megnövelt összeg tartalmazza az augusztustól megnövekedett telefonadót, illetve a januártól bevezetett közműadót.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A vállalat az adott pénzügyi időszakban megkezdte az integrált ügyfélszolgálati és számlázási rendszerének a továbbfejlesztését, ennek köszönhetően a a beruházások (CAPEX) összege jelentős mértékben, 29,3 milliárd forintról 40,6 milliárd forintra nőtt a második negyedévben. 2013. első félévben a CAPEX teljes összegéből a Telekom Magyarország szegmensre 33,9 milliárd forint, a T-Systems Magyarország szegmensre 1,0 milliárd forint jutott, míg Macedóniában 4,4 milliárd forintot, Montenegróban pedig 1,3 milliárd forintot fordítottunk beruházásokra.

A Telekom Magyarország szegmensen belül a mobil részleg bővülése az eddigi trendeknek megfelelően az adattermékek iránti továbbra is élénknek tekinthető keresletnek köszönhető. A mobil szélessávú előfizetők száma egy negyedév alatt 90 ezerrel, 1 millió 518 ezerre nőtt, míg a teljes kiskereskedelmi vezetékes szélessávú előfizetői bázis kis mértékben 811 ezer fölé növekedett, elsősorban a DOCSIS-alapú kábeles bekötéseknek köszönhetően.

A korábban bezzegterméknek tekintett tévés megoldások terén a társaság szerény, mindössze kilencezres ügyfélszám-bővülést tudott elérni, a negyedév végére így 855 ezer tévés ügyfele volt a vállalatnak, kilencezerrel több, mint az előző negyedévben. A növekedés továbbra is elsősorban az IPTV-s ügyfélbázis bővülésének tudható be, ez a szegmens önmagában csaknem húszezer új ügyfelet hozott a negyedév során.

A negyedéves eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Szabó János, a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese kifejtette, a Telekomnak egyelőre nem fizette vissza az állam az idén jogerősen eredmény nélkül lezárult frekvenciaaukció során befizetett licencdíjat (mintegy 10,9 milliárd forintot), az ezzel kapcsolatos egyeztetések és tárgyalások jelenleg is folynak a felek közt. A vezető hozzátette, a Telekom számít arra, hogy az állam mielőbb kiírja az újonnan felszabaduló, LTE-célú frekvenciasávokra vonatkozó aukcióját, hiszen "ez minden félnek alapvető érdeke".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról