Szerző: Hlács Ferenc

2013. augusztus 7. 14:34

Böngészőben is fejleszthetünk Windows Phone-ra

Online alkalmazás fejlesztő felületet indított a Microsoft. A vállalat a Windows Phone App Studio-val egyszerű, komolyabb háttértudást nem igénylő környezetben teszi lehetővé az appok létrehozását mobil operációs rendszerére.

A Microsoft új stratégiával próbálja gyarapítani a Windows Phone platform egyelőre alkalmazás-katalógusát, ezért a fejlesztők mellett már az egyszerű felhasználók számára is megnyitja az alkalmazáskészítés kapuit, Windows Phone App Studio nevű eszközével. Az ingyenes felület segítségével - amely jelenleg a béta verziója érhető el - egyetlen sor kód leírása nélkül hozhatunk létre Windows Phone appokat.

Az egyszerűsített fejlesztőkörnyezet a böngészőben fut, a Microsoft a rendszert- nem meglepő módon - Internet Explorer 10-re optimalizálta. A vállalat néhány előre gyártott mintát is elérhetővé tett, ha valaki nem tudná hol is vágjon bele az alkalmazás elkészítésébe. Az egyszerűsített használatnak természetesen megvan az ára: az App Studio-ban meglehetősen korlátozottak a lehetőségek.

Az alkalmazásokba a felhasználók olyan alapvető elemeket építhetnek be, mint a képgalériák, Twitter-hírfolyamok, valamint megosztási lehetőségek, beállíthatják továbbá azok színsémáit is - azaz szó sincs komplexebb, minden célra használható appok készítéséről. A végrehajtott változtatások a felület jobb oldalán ábrázolt készüléken folyamatosan követhetők. A kiterjedtebb funkciók hozzáadásához azonban már egy IDE-re (integrált fejlesztői környezet), illetve komolyabb fejlesztői ismeretekre is szükség van. Ha a feltételek adottak, és a munkát az App Studio-n kívül folytatnánk, az biztosítja a program forráskódját is.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft emellett mostantól azt is lehetővé teszi, hogy egy regisztrált telefonhoz a fejlesztők teljes körű jogosultságot (“root” jogot) kérjenek, a tesztelés megkönnyítése végett. Ahhoz, hogy az elkészült appokat a Windows Phone Store-ban közzétegyék szükség van egy Windows Phone Dev Center fiókra, amellyel három készüléken maximum tíz alkalmazást tesztelhetnek. Ennek előfizetési díja egy évre 19 dollár.

A redmondi cég megoldása ugyanakkor nem egyedülálló, korábban is láthattunk már hasonló kezdeményezéseket, ilyen például az Android AppInventor szolgáltatása, amellyel ugyancsak programozói tudás nélkül fejleszthetők különböző alkalmazások az Android platformra. Noha használata némileg összetettebb a Windows Phone App Studio-énál, bonyolultnak továbbra sem mondható, és jóval funkciódúsabb végeredmény készíthető vele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról