Szerzők: Dojcsák Dániel, Hlács Ferenc

2013. augusztus 7. 13:01

Alcatel One Touch: Firefox OS az Android ellen

Boltokba került az első, szolgáltatói kínálatban is kapható, a Firefox mobil operációs rendszerét futtató telefon, az Alcatel One Touch Fire. A gyártó célja, hogy egy olcsó és jó okostelefont adjon az emberek kezébe, ezek közül az elsőt pedig már ki is pipálhatja.

A második kritérium már nehezebb ügy, de úgy tűnik a készülék kiállja a próbát. Az Alcatel mindenesetre nem bízta a véletlenre a dolgot, szinte ugyanilyen hardverrel egy androidos telefont is kiadott. Korábban is volt már szerencsénk közelebbről megismerni a Firefox OS-t, ám akkor csak a GeeksPhone készülékre telepített fejlesztői verziót. Az Alcatel One Touch Fire telefonja azonban Spanyolországban már kapható, méghozzá igen barátságos, 69 eurós áron. Ennyi pénzért természetesen senki nem számít erőgépre, de a Firefox nevével fémjelzett készüléktől nem is ezt várjuk.

Egyszerű, szép, de kicsit még furcsa

A telefont kézbe fogva nem kell csalódni, a mai igényeknek megfelelő, az alsó kategóriás készülékek átlagos minőségét valamivel meghaladó a kialakítás. A teljesen műanyag borítás nem recseg, az illesztések szépek, összességében esztétikusnak mondható. A gombok elhelyezése teljesen konvencionális, fent a bekapcsoló-, baloldalt a hangerőgombok, a kijelző alatt pedig egyetlen kapacitív home-gombot találunk. Mielőtt sokan a szívükhöz kapnának, a készülék ezzel együtt a legkevésbé sem emlékeztet az Apple telefonjaira.

Akad azonban amire nagyon hasonlít, a Firefox OS-t futtató Alcatel, ugyanis a gyártó Android 4.1-gyel is kiadta ugyanezt a hardvert, amely a Vodafone gondozásában, Vodafone Smart Mini néven kapható, a két modellt együtt próbáltuk ki, hiszen így könnyedén összemérhető a Firefox OS és az Android ebben a szegmensben.

Mindkét készüléket 3,5 hüvelykes, 320x480 pixel felbontású kijelzővel látták el, a teljesítményért pedig a Qualcomm Snapdragon MSM7227A SoC felel 1 gigahertzes processzorral és Adreno 200 grafikus maggal. Ugyanezt a chipet találjuk a Lumia 610-ben és a Samsung Galaxy Mini 2-ben is. A memória tekintetében az Alcatel a Smart Minivel bőkezűbb volt, abban fél gigabájtot találunk, míg a One Touch Fire csak 256 megabájtot kapott, amivel viszonylag ügyesen gazdálkodik, a reggel a háttérben felejtett appok az egész napos használat után is egy-két másodperc alatt talpra állnak. Az Android esetében azonban az 512 megabájt is kevésnek bizonyul, a rendszer gyakran zárogatja be a háttérből az appokat, az újraindítás a gyenge hardveren pedig szembetűnőbb. A Firefox verzió belső tárhelyből is mindössze 160 megabájtot kapott, az androidos verziónál ez négy gigabájtra rúg. Szerencsére mindkét készülék bővíthető microSD-kártyával, egészen 32 gigabájtig, a beépített memória mennyisége az operációs rendszerek igényei miatt alakult másképp.

A Firefox OS alatt kezdőképernyőn és az alkalmazások közötti lapozgatás nem a legsimább, de különösebb probléma nincs vele. A telefon elforgatását a készülék majdnem azonnal követi. A reszponzivitás néha hagy kívánnivalót maga után, van hogy egyes alkalmazásokon belül egy-egy gomb csak a második megnyomásra engedelmeskedik. Ebből a szempontból a Smart Mini valamivel jobban teljesít, legalábbis amíg a RAM kitart. A 4.1-es Android alapvető felületei egészen gyorsak, ma már nem kell azzal szembesülni, hogy egy androidos mobilnak a menüje is szaggat. Érdekes összevetés, de ha szövegbevitelre kerül a sor, hiába az azonos kijelző, a One Touch Fire billentyűzete egy kicsit jobban kihasználja a rendelkezésére álló apró területet, mint androidos párja. A gyári Firefox virtuális billentyűzeten viszonylag könnyű gépelni, nagyobb készülékekről érkezők persze számítsanak nagyon sok elütésre, főleg mivel abból egyelőre hiányzik a prediktív szótár, annak dacára, hogy a “szójavaslat” opciót a beállításoknál engedélyeztük.

Sajnos nem sikerült minden beviteli mezőt ilyen jól megoldani, az alkalmazásokon belül elhelyezett “vissza” gombok ugyanis - amelyet elég gyakran használ az ember - a képernyő bal felső sarkában kaptak helyet, így ha a telefont jobb kezünkben tartjuk a kis kijelző ellenére kell némi zsonglőrködés mire sikerül rábökni; a helyzeten az sem segít, hogy a gomb valamiért indokolatlanul kicsi. Androidon ez értelemszerűen nem jelent problémát, alul a navigációs sávon mindhárom funkciógomb könnyen elérhető. Platformsemleges felhasználóknak ez a különbség akár töréspont is lehet, az idegesítő apróságok miatt hamar ki lehet ábrándulni.

A web mindenek felett

Ha mégis a Firefox OS mellett dönt valaki, akkor kétségtelenül a böngészővel érdemes közeli barátságot kötni. Már csak azért is, mert miután az ember Marketplace-en (a Firefox OS alkalmazásboltja) jelenleg hiába kutat például natív Youtube-app után, előbb-utóbb mérgelődve felkeresi annak weboldalát. Ekkor derül ki, hogy nem véletlenül aggatták a Firefox készülékére a “böngésző egy dobozban” nevet. Az egyes weboldalakat ugyanis rögzíthetjük a kezdőképernyőn, ahol aztán önálló appként élnek tovább. Egy-egy ilyen hivatkozás, miután megnyitjuk az egész kijelzőt uralja, mindössze alul van egy keskeny sáv az alapvető navigációs funkciókkal - ami sajnos ismét túl keskeny, az előcsalogatása az első néhány alkalommal komoly kihívást jelent.

A böngészés mindenesetre teljesen rendben van, jó internetkapcsolat mellett az erőforrásigényes weboldalaknak sem kell néhány másodpercnél több a betöltődéshez, ami jóval felülmúlja a készülék androidos testvérének teljesítményét, amely üres gyorsítótárral 5-6 másodpercig igyekezett behozni a hwsw.hu-t, de közel fél perc volt, mire egy teljes index.hu címlappal megbirkózott. Webes használatra, böngészésre a Firefox OS tehát kiváló, nem véletlen, hiszen erre tervezték. Ennek ellenére a Sunspider teszt többszöri futtatás után átlagban 3200 milliszekundumos eredményt adott, az androidos változatnál pedig ennek nagyjából a felét, JavaScript-ben nem erős tehát a Firefox mobilon. A One Touch Fire böngészőjének talán egyetlen hátránya, hogy a keresésnél nincs automatikus kitöltés, az egyes kulcsszavakat fáradságos munkával be kell írnunk. Androidos testvére ezen a területen tehát jobban teljesít, a Chrome ajánlásaival a keresés jóval gyorsabb lehet.

Az senkit nem ér meglepetésként, hogy a Firefox OS a HTML5-tel megpakolt webes tartalmakat minden probléma nélkül kezeli, a Flash-nek viszont búcsút kell intenünk ha a készülék mellett döntünk. Nincs ez máshogy a Smart Minin sem, a HTML5-öt pedig a Chrome mobilos verziója is elfogadhatóan futtatja. Szinkronizáció tekintetében viszont messze a One Touch Fire böngészője előtt jár, ott ugyanis nem található meg ez a funkció. Míg a Google kiválóan szinkronizálja a könyvjelzők, előzmények és egyéb felhasználó-specifikus adatokat, sőt, még a más eszközökön aktuálisan nyitva lévő oldalakat is, a Firefox OS egyelőre ezt nem tudja. Ez azért furcsa, mert maga a Firefox böngésző egyébként képes erre és a más platformokra elérhető mobilos Firefox kliensekben is implementálva van.

A navigációhoz gyárilag a HERE Maps áll a rendelkezésünkre Firefox OS alatt, amitől ne várjunk kimagasló sebességet és finomságot, de végeredményben használható. A térkép első betöltésénél van csak szükség némi türelemre, ez nagyjából 8-10 másodpercbe telik. A reszponzivitás itt sem kimagasló, a különböző rétegek közötti váltás gombjára van, hogy két háromszor is rá kell bökni, mire felugranak a lehetőségek. A manuális navigáció kicsit döcögős, de a célnak tökéletesen megfelel. A gyalogos és autós útvonaltervezés gyors, a címek megadásánál szerencsére már működnek az ajánlások, egy másodperccel később pedig már az kijelölt út is látható, a tömegközlekedési információk azonban egyelőre nem elérhetők. Ha valaki ragaszkodik a Google Maps-hez, akkor itt sem kell lemondania róla, noha kizárólag a mobilképernyőre szánt böngészős verzió érhető el. Nem úgy mint a Vodafone Smart Minin, ahol a Google térképének új verziója gondoskodik a tájékozódásról, persze nem minden szaggatás nélkül, főleg a közelítés-távolítás illetve a két ujjas elforgatással való próbálkozáskor szembesülünk az alsókategória hátrányaival.

Amit megszoktunk megvan - és egy kis plusz

Az alapvető alkalmazások közül a Facebook felülete gyakorlatilag megegyezik annak mobil-böngészős verziójával, sebességére megfelelő internetkapcsolat mellett nem lehet panasz, de a Smart Minin is jól működött közösségi oldal alkalmazása.  Az e-mail kliens simán és gyorsan fut, letisztult, jól áttekinthető kiosztással - amennyire a 3,5 hüvelyk engedi. A naptár hasonlít az Android alapértelmezett alkalmazásához, azzal a különbséggel, hogy a kijelző alsó harmadában az aznapi aktuális teendők is helyet kaptak. Szerencsére szinkronizálható a Google, Yahoo vagy bármilyen CalDav naptárral, így igazán univerzális. A zenelejátszó alkalmazás előadó, album, vagy dal szerint csoportosítja a feltöltött muzsikát, továbbá lejátszási listát is létrehozhatunk benne, a kötelező funkciók tehát nem hiányoznak. A galéria is szokványos, nem nagyon akad meg, a 3,15 megapixeles kamerával készült képek nézegetése közben. Az említett felbontás nem eget rengető, de vállalható fotókat készíthetünk vele, ha a DSLR otthon maradt - ebben a tekintetben a két telefon gyakorlatilag ugyanúgy teljesít, egyik sem tartalmaz észrevehető szoftveres optimalizációt.

Amennyiben telefonálni szeretnénk a Firefox-készülékkel, nagy meglepetés senkit nem fog érni: a telefonkagyló ikonra bökve szinte azonnal, lag nélkül egy három alsó füllel ellátott felülethez jutunk, ezek a tárcsázó, a névjegyzék, és a híváslista. Androidon sincs már a korábbi évek belépő kategóriás termékeinél megszokott várakozási idő a telefon menüpont megnyitásakor, ami itt a kedvencek füllel is kiegészül, ám ettől a Firefox OS-t használva sem kell megválnunk, amely a kiválasztott névjegyeket egyszerűen a lista elejére teszi.

Firefox OS alatt a kezdőképernyőről balra navigálva jutunk a rendszer egyik sajátosságához, egy olyan felülethez, amelynek keresőmezőjébe adott kulcsszavakat beírva, mindenféle ahhoz kapcsolódó tartalmat kapunk, például alkalmazásokat, információkat vagy képeket. Sokszor hasznosabb is lehet mint maga a Marketplace, mivel sokkal relevánsabb eredményeket ad. Azt szinte fölösleges említeni, hogy a Firefox alkalmazásboltjának választéka meg sem közelíti a Google Play-ét, ugyanakkor a rendszer jellegének fényében erre nem is biztos, hogy szükség van.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A 3D teljesítmény komolyabb igénybevételéhez a One Touch Fire-re még nem érkezett érdemi alkalmazás, a szűkös repertoár egy-egy bugyutább, de legalább 3D-s játékával különösebb gond nélkül megbirkózott. A Vodafone telefonjánál már volt miből válogatni, és bár komolyabb igénybevételnek nem érdemes kitenni, a Cut the rope-pal, vagy az Angry Birds-szel remekül el lehet rajta ütni az időt. /A készülék AnTuTu Benchmarkon 6462 pontos eredményt ért el (cpu:1218, gpu:3716, ram:714, i/o:814), hozza a 2-3 évvel ezelőtti csúcskategória érzését./

Megéri az árát

A Vodafone Smart Mini - Vitamax csomagban - már 15 ezer forintért kapható, ami valamivel kevesebb, mint amennyit Spanyolországban a One Touch Fire-ért kérnek. Utóbbi pontos itthoni árát egyelőre nem tudni, könnyen lehet, hogy az megegyezik majd az androidos verzióéval. A készüléket a Telenortól kaptuk kölcsön tesztelésre, de hivatalos megerősítés arra, hogy biztosan ezt a készüléket fogják forgalmazni, még mindig nincs. Pedig az Alcatel Firefox OS-sel felfegyverzett készüléke annak ellenére, hogy néha kicsit komótos, megbízható és olcsó telefon. Felhasználói élmény szempontjából felveszi a versenyt androidos párjával, legalábbis akkor, ha a teljesen okostelefon-szűz felhasználó szemével nézzük a dolgot. Ha viszont Instagramozni, Angry Birds-özni szeretne valaki és sodródni a legnagyobb mobilos platform által keltett árral, akkor nem érdemes kísérletezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról