Szerző: Koi Tamás

2013. augusztus 2. 15:08

Qualcomm: a nyolcmagos processzor egy hülyeség

Az okostelefonokba és tabletekbe szánt többmagos processzorok esetén is van határa a feldolgozóegységek felhalmozásának, nyolcmagos mobilprocesszort pedig konkrétan hülyeség gyártani - legalábbis ezt állítja a Qualcomm.

A nyolcmagos mobilprocesszorok már nem a valós felhasználói igények kielégítésére jöttek létre, sőt, az a gyártó, amelyik ilyen rendszerprocesszorokat készít, az valójában csak azt bizonyítja, hogy képtelen máshogy olyan chipeket szállítani, melyek megfelelnek az elvárásoknak - állítja a Qualcomm egyik alelnöke. A cégvezető egy tajvani lapnak adott nyilatkozatában éles hangon bírálta a konkurencia, így elsősorban a kínai MediaTek termékeit, illetve azok tényleges hasznosságát.

"Nem rakhatsz egybe nyolc fűnyírómotort, és mondhatod rájuk, hogy lám, itt egy nyolchengeres Ferrari-motor, ennek semmi értelme" - fogalmazott Anand Chandrasekher alelnök újságírók előtt pénteken. A processzormagok értelmetlen halmozása helyett a mobilos chipgyártóknak sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a jobb minőségű modemekre, az alacsonyabb fogyasztású chipekre és az elérhető fogyasztói árra - tette hozzá a cégvezető. Chandrasekher arra a kérdésre, hogy a Qualcomm részéről mikor várható nyolcmagos mobilprocesszor megjelenése, tömören csak ennyit válaszolt: "Mi nem csinálunk ilyen butaságokat."


A MediaTek nyolcmagos processzora, az MT6592

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A szokatlanul éles hangú kirohanás időzítése nem véletlen: a gyártó egyik legfőbb riválisának tekintett MediaTek július végén jelentette be, hogy a negyedik negyedévben szállítja első nyolcmagos mobilprocesszorát, melyek a Samsung korábbi nyolcmagos megoldásával, az Exynos 5410-zel ellentétben valódi nyolcmagos CPU-k, nem pedig két négymagos processzorból állnak össze. A MediaTek állítása szerint a valódi nyolcmagos mobilprocesszorok esetében az említett Exynosszal szemben mind a nyolc processzormag végezhet egyszerre számítási feladatokat, ami összességében sokkal nagyobb számítási teljesítményt jelent.

A Samsung augusztusban kezdi az Exynos 5410 továbbfejlesztett változatának, az Exynos 5420-nak a gyártását, mely elődjénél minden szempontból (számítási és grafikus teljesítmény, memóriasávszélesség) gyorsabb lesz, ugyanakkor fizikailag valójában ez az egység is két négymagos processzorból épül fel.

A Qualcommnak egyelőre nincsenek nyolcmagos megoldásai, a legnagyobb teljesítményű rendszerchipek (Snapdragon 800) órajele azonban eléri a 2,3 GHz-et - az Exynos 5420 ehhez képest négy 1,8 GHz-es és négy 1,3 GHz-es processzormagot tartalmaz.

 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról