Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 26. 14:41

Plug: anti-cloud tárhely Dropbox-gyűlölőknek

Egy biztonságos, és minden létező adatunknak otthont adó online tárhely szolgáltatás terve bukkant fel a Kickstarteren. A szolgáltatás talán nem is a legjobb kifejezés, hiszen valójában egy hardverről van szó, amit a számítógéphez csatlakoztatva, a rajta tárolt fájlokat minden készülékünkön elérhetővé teszi.

Fürdőköpenyes hackerektől és az Egyesült Államoktól gyötört online világunkban egyre inkább veszélybe kerülnek magánjellegű adataink. Az elmúlt hónapok eseményei, különösen az amerikai PRISM program botrányt kavaró adatgyűjtése után sokan elgondolkodtak, vajon bízhatnak-e a különböző internetes tárhely szolgáltatásokban, vagy kénytelenek lesznek offline száműzetésbe vonulni. Az pedig, hogy az online tárolók nagy része viszonylag kis tárterületet biztosít csak rátesz egy lapáttal a aggodalomra.

Az egyre égetőbb problémákra, vagyis az érzékeny adatok védelmére, és a kis kapacitásra igyekszik megoldást kínálni a Plug nevű szerkezet. Az apró készülék USB-n csatlakoztatott háttértárakat varázsol egy Dropbox-szerű tárolóvá, tárterületének csak a merevlemezek kapacitása szab határt. A saját felhőnkben tartott fájlokhoz bárhonnan hozzáférhetünk, akár laptopról, okostelefonról vagy tabletről. Mindezt ráadásul rendkívül egyszerűen, az eszközt elég csatlakoztatni a tárolókhoz és a hálózathoz, valamint telepíteni készülékeinkre a Plug alkalmazást.

Minden szinkronban saját tárhelyen

Az eszközt gyártó vállalat, a CGC vezérigazgatója Severin Marcombes szerint a Plug az ami a Dropbox lehetne, ha nem korlátozódna egyetlen megosztott könyvtárra. Az, hogy egy filmet valamelyik eszközre letöltve, a többin is azonnal elérhetővé válik önmagában még nem jelent különbséget egyetlen létező tárhely szolgáltatástól sem, Marcombes szerint azonban ez csak a látszat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az emberek ugyanis gyakran elgondolkoznak, a Dropbox-ba, vagy a fizikai háttértárra tegyenek-e egy-egy fájlt, ami ahogy a vezérigazgató fogalmazott: “nem természetes”. A Plug esetében ez a dilemma megszűnik. Mi sem mutatja jobban az emberek frusztrációját a fenti döntéskényszer kapcsán mint az, hogy a Plug Kickstarter támogatása az eredetileg igényelt 69 ezer dolláros összeghez képest majdnem annak tízszeresénél, 635 ezer dollárnál tart.

A CGC igazgató szerint az online tárhely veszélyes műfaj, ahol “a feltöltött adatokat nem érezzük sajátunknak”. Kérdés, hogy mennyivel jobb, ha nem csak néhány kiválasztott fájl, hanem minden létező adatunk érhető el egyetlen internetes tárolón, a Plug készítői azonban rendkívül komoly titkosítást alkalmaznak az adatátvitel során, továbbá folyamatosan frissítik a készülék biztonsági rendszereit, elrejtve számítógépünk tartalmát a kíváncsi tekintetek elől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról