Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 26. 13:24

Mégsem szerencsejátékozik a Zynga

A keserű sorsú játékfejlesztő, a Zynga most azzal lepte meg befektetőit, hogy feladja az amerikai online szerencsejátékos piacra való belépésének terveit. Az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy mióta a Facebook kihúzta a talajt a Farmville és egyéb népszerű játékaival sikeressé vált fejlesztő alól, azóta a cég folyamatos lejtmenetben van és nem talál semmilyen menekülőutat.

Nemrégiben több irodáját bezárta, alkalmazottai közül sokat elbocsátott, miközben azzal nyugtatta a részvényeseket, hogy fókuszált stratégiával, kevesebb, de fenntartható termékkel kanyarodnak vissza. Az egyik ilyen reménysugár az online szerencsejáték területe volt, amiben köztudottan rengeteg pénz van, így izgalmas lehetett volna a cég számára, ha a játékpiacon felszedett tudását, tapasztalatait itt forgatja vissza. Most viszont ebből is teljes hátraarc következik, a Zynga feladja terveit és nem próbál meg licencet szerezni az Egyesült Államokban internetes szerencsejáték szervezésére. Egyes források szerint kezdetektől alig volt esély ennek megvalósítására, de a cég nem vallotta ezt be eddig.

A Zynga árfolyama már jó ideje padlón van, az elmúlt évben csak az tudta kissé meglendíteni, amikor felmerült, hogy a cég megállapodás közelébe jutott valamelyik szerencsejátékkal foglalkozó piaci szereplővel. A befektetők utolsó reménysugara az volt, hogy a gagyi termékkínálattal rendelkező céget a kaszinók világának gazdagsága mentheti meg, most ez a lehetőség is elpárolgott.

19-re lapot húznak

Mindez csak tetézte az egyébként is rossz negyedéves jelentést, egyesek szerint ez a vállalat teljes pusztulását jelentheti. Don Mattrick, a cég újonnan igazolt, az Xbox-divízió éléről érkezett vezérigazgatója azonban úgy magyarázza a döntést, hogy a Zynga valóban visszahúzódik az alapvető kompetenciájához és a játékfejlesztésre fókuszál, ahelyett, hogy olyan piacokra próbálna betörni, ami már eleve telített. A szerencsejátékos ipar ráadásul nyomasztóan túlszabályozott a bűnözés, csalás és pénzmosás árnyékai miatt. A Zynga számára ez egyrészt azt jelentette volna, hogy rengeteg szűrőn kell átmenni és rengeteg felügyeleti procedúrának kell megfelelni már a belépéshez is, ráadásul a szoftverkódokban minden egyes változtatást szintén jóvá kell hagyatni, ami nem kedvez a gyors innovációnak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Zynga sikere korábban éppen abban állt, hogy képes volt nagyon gyorsan iterálni a termékeket, ezt a képességet viszont biztosan elveszítené a túlszabályozott piacon. Elsőre biztosan könnyűnek tűnik egy diszruptív modellel megjelenni a szerencsejátékos piacon, de a valóság az, hogy a szabályok és szabályozók béklyója alatt a leggyorsabb és ötletdús cégek is mocsárba ragadnak.

Blöff

Az online szerencsejátékok legalizálása, a piac rendbetétele már folyik az Egyesült Államokban, bizonyára emiatt kezdtek eredetileg érdeklődni utána a Zynga vezetői, viszont a folyamat annyira lassan zajlik, hogy arra nem lehet növekedést építeni. Iparági szakértők egybehangzó véleménye szerint az új rendszerben is szinte biztosan a mostani offline szerencsejátékos piacot uraló nevadai és Atlantic City-beli kaszinók lesznek majd képesek dominálni. Ezeknek a cégeknek a vállalati struktúrája és tapasztalata is megvan ehhez, míg a Zyngának jelentős és többszörös átalakuláson kellene átmennie ahhoz, hogy egyáltalán labdába rúgjon. A kérdés viszont így nyitott marad: mi húzhatja ki vajon szánalmas helyzetéből a Zyngát?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról