Szerző: Koi Tamás

2013. július 24. 09:41

Lassan terjed a 4G az EU szerint

Nem terjed elég gyorsan Európában az LTE, vagy ahogy a marketingben nevezik 4G technológia, mivel a tagországok nem szabadítják fel kellően gyorsan az új generációs mobilhálózatok által használatos frekvenciákat - állítja az illetékes EU-s biztos. Magyarország év végéig kapott haladékot a 800 MHz-es sáv értékesítésére.

Nem halad elég gyorsan az LTE-alapú mobil szélessávú hálózatok kiépítése az Európai Unió tagországaiban, aminek az egész nemzetközösség kárát láthatja - áll az Európai Bizottság tegnap kiadott sajtóközleményében. A közlemény szerint a tagállamok fele különleges okokra hivatkozva a 800 MHz-es frekvenciasáv felszabadításának elhalasztását kérte, miután a közös megegyezéssel rögzített 2013. január 1-jei határidőre nem tudták biztosítani a sávot a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatások számára. A Bizottság a mai napon vonakodva bár, de a 14 kérelemből 9-et (köztük Magyarországét) jóváhagyott.

Tempó, tempó!

Az Európai Parlament február közepén ratifikálta a Rádióspektrum-politikai Programot, melyben a képviselőház többek közt előírta az uniós tagállamok számára, hogy azoknak legkésőbb 2013. január 1-ig értékesíteniük kell a digitális hozadék frekvenciákat. A tagországok közül többen, így Magyarország is felmentést, vagy szakszóval derogációt kért a határidő betartása alól. A Bizottság végül tegnap Spanyolország, Ciprus, Litvánia, Magyarország, Málta, Ausztria, Lengyelország, Románia és Finnország esetében beleegyezett a halasztásba, Szlovákiának és Szlovéniának azonban nem adott haladékot, mivel e két országban a késedelem nem a frekvenciasáv rendelkezésre bocsátását akadályozó kivételes körülményekből adódott, hanem az engedélyezési eljárás szervezésével volt összefüggésben.


Bázisállomás vidéken: itt lehet ideális a 800 MHz-es sáv

"Kilenc ország számára ideiglenes és korlátozott derogációt biztosítunk a 800MHz-es frekvenciasáv megnyitására vonatkozó rendelkezésektől. Ez az utolsó ilyen engedmény, amelyet gyakorlati megfontolások indokolnak. A frekvenciaspektrum megnyitása terén elszenvedett mindennemű késedelem az európai gazdaság kárára válik, és joggal váltja ki a lakosság elégedetlenségét. Ezért a frekvenciaspektrumra vonatkozó szabályok reformja központi elemét fogja képezni az egységes távközlési piac kiépítésére irányuló javaslatnak, melyet a Bizottság szeptemberben fog előterjeszteni" - nyilatkozta Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális portfólióért felelős biztosa.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A halasztási kérelem elbírálását követően a fent megnevezett országokkal együtt Magyarországnak legkésőbb idén év végéig le kell bonyolítania az értékesítési folyamatot, Románia, Szlovénia, Lengyelország és Görögország jövőre kell lépjen, Lettország és Ciprus 2015-ig kapott határidőt, míg Bulgária arról tájékoztatta a Bizottságot, hogy legalább 2017-ig katonai célra kívánja használni a 800 MHz-es sávot.

A jogszabálytól való eltérésre irányuló kérelmek kiértékelése során a Bizottság azt mérlegeli, mekkora nehézséget okozna a 800 MHz-es frekvenciasáv azonnali megnyitása az elektronikus hírközlési szolgáltatások előtt, illetve milyen frekvenciakoordinációs problémák vannak az országok között (kiváltképp az egyes tagállamok és a velük határos nem uniós országok között), melyek megnehezítik a frekvenciasáv felszabadítását.

Szerbiával kell egyezkedni

Voltaképpen ilyen problémák gátolhatják, vagy halaszthatják az értékesítést hazánkban is, amellett, hogy az érintett sávokban jelenleg még analóg tévés műsorszórást biztosít az Antenna Hungária (október végéig). A HWSW birtokában lévő információk szerint a 800 MHz-es digitális hozadéksáv értékesítésének jelenlegi egyik legfőbb akadálya, hogy Szerbia az analóg tévéadókat máig nem kapcsolta le és nem is tervezi egyhamar a sávkiürítést.

Szakértők szerint mindez azt jelentheti, hogy a déli határsávban fellépő interferencia miatt a 800 MHz-es sáv több megyére kiterjedően gyakorlatilag használhatatlanná válik mobil szélessávú szolgáltatásra. Ettől a magyarországi digitális átállás után felszabaduló blokkok természetesen még értékesíthetők, de ez a jelenség a nemzetközi spektrumharmonizációban jártas szakemberek véleménye szerint mindenképpen csökkenti a sáv értékét.

Hasonló problémák jelentkeztek eleinte Ukrajna kapcsán is, melyet Szerbiához hasonlóan nem kötnek az EU-s irányelvek és határidők, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság illetékeseinek azonban nemrég kedvező feltételekkel sikerült kiegyezniük az ukrán féllel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról