Szerző: Koi Tamás

2013. július 17. 15:14

Kevés az EU-nak a Google ajánlata

Immár hivatalos, hogy az Európai Bizottság versenyjogi szerve kevesli azokat a változásokat, melyeket a Google egy három évvel ezelőtt indult versenyügyi vizsgálat részeként vállalt. A keresőcég álláspontja szerint mindent megtett a fair verseny érdekében, a versenytársak azonban jobban lobbiztak - ha nem sikerül megegyezni, súlyos büntetés várhat a Google-re.

Most már hivatalos, hogy az Európai Bizottság versenyjogi szerve további vállalásokra kötelezi a Google-t annak érdekében, hogy a keresőcég versenytársai az Európai Unió területén belül nagyobb esélyhez juthassanak. Az amerikai cég több mint 80 százalékos részesedésével messze a legnagyobb piaci szereplő a kontinens  keresőpiacán, ám a versenytársak szerint ezt a dominanciát nem fair versennyel szerezte, illetve próbálja megtartani.

Egy mai sajtótájékoztatón Joaquin Almunia, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa közölte, a Google a Bizottság kérésére összeállított változtatási javaslatai nem bizonyulnak elegendőnek ahhoz, hogy a végrehajtó szerv eltekintsen a további eljárási szakaszoktól, melynek végén akár a Google éves árbevételének 10 százalékára, vagyis 5 milliárd dollárra is büntetheti a céget. Almunia a sajtótájékoztatón közölte, hogy újabb vállalások beadására kérte a Google-t - a politikus azt azonban egyelőre nem részletezte, hogy ezeket milyen határidővel kell benyújtania a cégnek.


Joaquín Almunia

A Google ellen idestova három éve folyik vizsgálat az EU-ban a PC-s platformokon működtetett keresőszolgáltatása kapcsán. A keresőcéget több internetes keresőpiaci szereplő panaszolta be 2010-ben az Európai Uniónál. A panaszos szerint a Google jogosulatlan előnyhöz juthat a versenytársakkal szemben az által, hogy a versenytárs szolgáltatásokat a népszerűségüktől és relevanciájuktól függetlenül kevésbé súlyozottan szerepelteti a keresési találatok közt. A cégnek december 18-án adott egyhónapos ultimátumot az Európai Unió arra, hogy részletes javaslatot terjesszen elő a keresőszolgáltatás átalakítására, ezt véleményezhették az érintettek a kiterjesztett határidőig, június 27-ig.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A keresőcég a beadványában egyebek mellett vállalta, hogy a jövőben a kereséseknél markánsabban elkülöníti azokat a találatokat, melyek a saját szolgáltatásaira irányítják a felhasználót, a találatok közt legalább három olyant is feltüntet, mely rivális keresőpiaci cégek oldalaira mutat, emellett megkönnyíti a hirdetőknek az átmigrálást más hirdetési platformokra. Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóját követően a Google szóvivője útján csak annyit üzent, hogy a most érvényben lévő beterjesztés a cég szerint minden szempontból orvosolja a Bizottság és a riválisok aggályait.

A panaszokat benyújtó két lobbicsoport ezzel szemben mielőbbi, határozott és szigorú fellépést sürgetett az EU-tól: az ICOMP szerint a Google büntetést érdemel, ha nem tud ennél jobb ajánlattal előállni, míg a Microsoftot, a Foundemet és a Twengát is tömörítő Fairsearch csoport álláspontja szerint "nagyon valószínűtlen", hogy a Google jelenlegi ajánlata bármilyen szinten élénkítené a versenyt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról