Szerző: Gálffy Csaba

2013. július 17. 11:22

Jövő tavaszra csúszhat az AMD Kaveri rajtja

Csak 2014 második negyedévében lesz kiskereskedelemben elérhető a Kaveri-alapú számítógépek családja, állítják iparági források. A várva várt lapka tervezése és a gyártás előkészítése is csúszhatott, így lemarad az AMD a karácsonyi szezonról.

Az AMD Kaveri kódnevű processzorainak sorozatgyártása nem indul be 2014 februárja előtt - állítja belsős forrásokra hivatkozva a DigiTimes tajvani ipari lap. Az AMD eredeti tervei szerint a Kaverinek 2013 második felében kellett volna piacra kerülnie, várhatóan a hagyományos karácsonyi rohamra kiélezve. A vállalat legújabb termékterve szerint azonban a gyártópartnerek ebben az évben csak termékmintához juthatnak, két A10-es és egy A8-as sorozatú processzor formájában. A nagy volumenű sorozatgyártás beindulása februárra várható, a boltok polcain pedig április környékén jelenhetnek meg az új lapkával szerelt termékek.

Új eljárás, új megoldások

A kiszivárgó információk szerint az AMD a vártnál tovább, egész 2012 novemberéig finomította a processzor terveit, mivel további teljesítményoptimalizációt tartott szükségesnek. A Kaveri műszaki újdonságai nem triviálisak, potenciálisan évekkel járhatnak a versenytársak előtt, a megvalósítás tehát ütközhetett előre nem látható akadályokba. A tervek véglegesítésének csúszásával a gyártási folyamat előkészítése is megcsúszott, a sorozatgyártás tervezett beindításáig mindössze 10-12 hónap maradt. Az év elején az AMD még biztosra állította, hogy ez az időkeret elegendő lesz, végül azonban a terv tarthatatlannak bizonyult. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy a Kaveri lesz az AMD első 28 nanométeren készülő, nagy teljesítményre optimalizált processzora, a Bulldozer-architektúrát és az eljárást is jól ismerő bérgyártó partner GlobalFoundries számára sem volt magától értődő a kettő kombinálása.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új termékterv szerint továbbra is 2014 első felében érkezik a Kaveri szerverekbe szánt ikertestvére, a Berlin processzorcsalád, illetve ugyanebben a periódusban kerül piacra az alacsony fogyasztású Kabini sorozatot leváltó Beema/Mullins páros is. 2015-re az AMD a Carizo és Nolan kódnevű lapkákat ígéri, előbbi a Kaverit, utóbbi a Beemát váltja.

Nagy ígéret

A Kaveri három alapvető újdonságot hoz az asztali és hordozható számítógépek között. Egyrészt a processzormagok már a Bulldozer sorozat harmadik generációs, Steamroller kiadását használják, másrészt a grafikus alegység is frissítést kap és a legújabb, GCN (Graphics Core Next) architektúrán alapszik. A leginkább várt fejlesztés azonban a grafika és a CPU együttműködését érinti, a gyártó ígérete szerint a koherens memóriakezeléssel, egységes címtérrel és a GPU által is használható lapozó rendszermemóriával a CPU-GPU együttműködés legfontosabb gátja is elhárul majd.

A számtalan műszaki újdonság hozadéka, hogy a Kaveri új, FM2+ jelű foglalatot használ és nem lesz visszafelé kompatibilis az FM2-es alaplapokkal. Ugyanakkor az FM2+ foglalatba illeszthető lesz Trinity és Richland generációs lapka is. A gyártók jelzései szerint az új foglalatot támogató alaplapok hamar, több hónappal a Kaveri piaci rajtja előtt elérhetőek lesznek kiskereskedelmi forgalomban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról